MAJKA PREMINULE 12-GODIŠNJAKINJE: / 'Moje dijete uopće nije umrlo od koronavirusa! Tražim ispriku od Stožera'

Image
Foto: Ilustracija/KAportal

Stožer je 17. ožujka na press konferenciji objavio da je od koronavirusa preminula najmlađa osoba, 12-godišnja djevojčica. 'Rečeno nam je od čega je preminula.

26.3.2021.
7:23
Ilustracija/KAportal
VOYO logo

Prošlog tjedna državu je šokirala vijest o smrti najmlađe žrtve koronavirusa. Nacionalni stožer civilne zaštite 17. ožujka je objavio podatak da je od posljedica koronavirusa preminula jedna od najmlađih žrtava, 12-godišnja djevojčica koja je uz to imala i druge komorbiditete. Majka preminule djevojčice za RTL je ispričala da njezino dijete uopće nije umrlo od koronavirusa, već od srčanog aresta te traži ispriku.

"Rečeno nam je od čega je preminula. Rečeno nam je i da se ne treba raditi obdukcija jer uopće nema sumnje da je bilo što drugo prisutno bilo jer je došla afebrilna, sve drugo je bilo u redu", rekla je majka preminule djevojčice za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zapravo smo u proljeće još otišli iz Zagreba i izolirali se potpuno od svih'

Djevojčica je od rođenja imala bolesno srce, a njezini su roditelji, zajedno s djecom, odlučili otputovati iz Zagreba i izolirati se od svega nakon što je prošle godine krenula epidemija, a sve kako bi zaštitili bolesno dijete. "Zapravo smo u proljeće još otišli iz Zagreba i izolirali se potpuno od svih. Od obitelji, od prijatelja da budemo apsolutno bez ikakvih kontakata. Ona ima i stariju sestru koja je u online nastavi", rekla je majka.

Također, majka je rekla kako su jedni drugima bili jedini kontakt te ih je šokirala objava na konferenciji za medije Nacionalnog stožera da je dijete preminulo od koronavirusa. Pomoćnica ministra zdravstva, Vera Katalinić Janković, tog je 17. ožujka izvijestila na konferenciji o broju novozaraženih i preminulih. "Najmlađa osoba je nažalost 12-godišnja djevojčica koja je imala multiple komorbiditete i skupine dijagnoza", rekla je tada Katalinić Janković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo tek primili informaciju o tom tužnom događaju da je dijete 2009. godište preminulo od COVID-a. I da se radilo o teškom kardiovaskularnom komorbiditetu, ostale podatke nemamo. Kad ih prikupimo iskomunicirat ćemo ih s vama", kazao je na istoj konferenciji ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Image

U KBC-u ZAGREB CIJEPLJENO 74 POSTO LIJEČNIKA I TEK 38 POSTO SESTARA: 'Imamo dovoljno cjepiva za sve'

Image

U KBC-u ZAGREB CIJEPLJENO 74 POSTO LIJEČNIKA I TEK 38 POSTO SESTARA: 'Imamo dovoljno cjepiva za sve'

Pravi uzrok smrti - srčani arest, a ne Covid-19

Majka preminule djevojčice je pisala ravnatelju Zavoda za javno zdravstvo i tražila ispriku, a Capak danas nije htio davati nikakvu izjavu, kratko samo poručivši da su u Zavodu dobili tu informaciju od splitskog KBC-a, gdje je djevojčica preminula, a na Firulama pak upućuju na Ministarstvo zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji i sestra preminule djevojčice imaju dva negativna nalaza na koronavirus, a majka je upozorila i na nisku razinu zaštite u kolima hitne pomoći.

"Mi smo imali maske cijelo vrijeme, oni su došli nezaštićeni. Bez maske, bez rukavica, bez zaštitnog odijela. Oprema koju su koristili, dijelom su koristili našu opremu što smo imali jer smo bili opremljeni. Ono što su koristili niti je bilo dezinficirano, niti je bilo zaštitnog najlona", ispričala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objavom na Stožeru povrijeđeni su njihovi osjećaji, naglašava obitelj preminule djevojčice koja želi da se zna pravi uzrok smrti, koji nije Covid-19, već srčani arest.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo