KRONIČNI NEDOSTATAK SEZONSKIH RADNIKA: / Hrvati ne žele raditi za ovako mizernu plaću pa su na ovom otoku zaposlili 11 Egipćana

Image
Foto: PIXSELL

Iz Sindikata ugostiteljstva i turizma poručuju da se sve trebalo planirati puno ranije, a ne tek u lipnju jer mjere koje su donesene tek sada ne mogu imati nikakvog učinka na ovogodišnju sezonu.

11.6.2018.
20:13
PIXSELL
VOYO logo

Zbog nedostatka sezonske radne snage, na jedan su dalmatinski otok već stigli radnici iz Egipta, njih 11. Radit će kao pomoćno osoblje u hotelu, no neće izravno komunicirati s gostima zbog neznanja jezika, piše Slobodna Dalmacija.

Plaće su 20 posto niže od hrvatskog prosjeka

No još 15 tisuća radnika nedostajat će ovog ljeta u Hrvatskoj. Vlada je zbog tolikog nedostatka sezonskih radnika dopustila povećanje kvote za sezonsko zapošljavanje stranaca, pa tako poslodavci sada mogu 'uvesti' 7660 stranih radnika. No čini se da je i njih, kao i domaće sezonce, teško pronaći, s obzirom na niske plaće koje im se nude. Ostalo je još 1359 dozvola za pomoćne radnike u turizmu. Nema zainteresiranih za sezonski rad od nekoliko mjeseci u turizmu i ugostiteljstvu za plaću koja je oko 20 posto niža čak i od hrvatskog prosjeka, pa je tako teško pronaći 80 turističkih animatora, 100 masera, 50 turističkih zastupnika, 10 instruktora ronjenja, 700 kuhara i 3715 radnika za pomoćno osoblje, koliko ih se smije uvesti prema kvoti. Kako se strani radnici nisu javili iz susjednih zemalja, poslodavci u turizmu sada su u potrazi za radnicima iz arapskih zemalja, gdje je standard niži pa bi im rad za plaću kakva se nudi u Hrvatskoj bio prihvatljiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Sindikata ugostiteljstva i turizma poručuju da se sve trebalo planirati puno ranije, a ne tek u lipnju jer mjere koje su donesene tek sada ne mogu imati nikakvog učinka na ovogodišnju sezonu.

'Sve je to stihijski, nepripremljeno, bez ikakvog efekta i u predstojećoj špici sezone nedostajat će nam 15 tisuća radnika u ugostiteljstvu i turizmu. Stranci nisu dobro rješenje za usluge u našem turizmu. Umjesto da stalno govorimo o najavljenim investicijama u turističke nekretnine od preko milijardu eura, bolje bi bilo da netko odgovori na pitanje tko će u njima raditi', kaže za Slobodnu DalmacijuEduard Andrić, predsjednik Sindikata ugostiteljstva i turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručni kuhar s iskustvom traži 18 tisuća kuna plaće

Neki su poslodavci u ovakvoj situaciji ipak odlučili povećati plaće radnicima, no takvi su rijetki. I sami radnici znaju da je potražnja za njima velika, pa su svjesni da sada oni mogu postavljati uvjete.

'Stručni kuhar s iskustvom danas traži 18 tisuća kuna plaće u pravom restoranu, a kako poslodavcu to znači ukupna davanja i doprinose državi koji se penju na 35 tisuća kuna, onda se ljudi legalno plaćaju upola manje, a ostalo ide "na ruke", bez doprinosa, i država od toga nema ništa. Zato bi država više profitirala da smanji svoja davanja i bruto plaću pa da se ona u cijelosti isplaćuje legalno', dodaje Andrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo