POVIJESNI PODUHVAT / Kirurzi KBC Rijeka prvi u Hrvatskoj uvode novu metodu liječenja srčane mane kod djece

Image
Foto: Thinkstock

Riječ je o velikom uspjehu riječke medicine, koja planira da zahvat postane redovit

22.11.2018.
11:41
Thinkstock
VOYO logo

Nakon što već 15 godina uspješno izvode zahvate transkateterskog zatvaranja defekta septuma atrija, kojim se na minimalno invazivan način operiraju prirođene greške na srčanim pretklijetkama u djece, medicinski tim Kliničkog bolničkog centra Rijeka danas će uz pomoć stručnjaka iz pedijatrijske bolnice San Donato u Milanu, prvi u Hrvatskoj perkutanim putem zatvoriti ventrikulski septalni defekt.

"Dok su se u slučaju atrijskog defekta u dosadašnjim zahvatima zatvarali defekti na pregradi između srčanih predklijetki i tako zaustavljalo opasno miješanje arterijske i venske krvi, kod ventrikulskog septalnog defekta zatvara se rupice na zidu između dviju klijetki, kod kojeg miješanje krvi predstavlja veliku opasnost za zdravlje i prepreku u razvoju djeteta", opisuje postupak Novi list.

Procjenjuje se da se godišnje u Hrvatskoj rodi stotinjak djece s ventrikulskim septalnim defektom, a operacijom perkutanim putem, uz pomoć katetera izbjegava se klasični kardiokirurški zahvat i bitno smanjuju komplikacije kao i dužina oporavka.

Dr. Nevenu Čači, intervencijskom kardiologu Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka i voditelju tima, koji će tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana izvesti ove zahvate na najmanje petero djece i mladih, stručna potpora bit će dr. Massimo Chessa iz pedijatrijske bolnice San Donato u Milanu.

"Riječ je o jednoj od najvećih klinika za prirođene greške u Italiji gdje se godišnje napravi 40-ak ovakvih operacija dok u riječkoj bolnici nakon uhodavanja ovog programa planiraju izvoditi dvadesetak ovakvih zahvata u godini. Dr. Čače već sad najavljuje da će do proljeća ponoviti ove zahvate na sljedećoj grupi pacijenata", piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo