KAKAV JE TO SVIJET U KOJEM LIJEČENJE DJETETA KOŠTA MILIJUNE? / Cijena je gigantska zbog specifičnosti američkog zdravstva

Image
Foto: Pixsell

Liječenje leukemije je skupo bilo gdje na svijetu, bez obzira je li riječ o Hrvatskoj ili SAD-u

2.4.2019.
18:18
Pixsell
VOYO logo

Cijena liječenja dvogodišnje Mile je astronomska čak i s popustom. Naime Sanja Matijević Rončević potvrdila je da će cijena liječenja malene djevojčice u SAD-u koštati 2,3 milijuna dolara, što je nešto više od 15 milijuna kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Image
RIJEČKA LIJEČNICA KOJA JE LIJEČILA MILU: /

'Nadam da neće biti onih koji će bolesno dijete iskoristiti za promidžbu'

Image
RIJEČKA LIJEČNICA KOJA JE LIJEČILA MILU: /

'Nadam da neće biti onih koji će bolesno dijete iskoristiti za promidžbu'

Popust je uključen

Taj iznos uključuje i popust koji je obitelj dobila, jer bi inače puna cijena liječenja u Children's Hospital u Philadelphiji iznosila 3 milijuna dolara. U početku se obitelj Rončević interesirala za plaćanje na rate, samo kako bi na kraju dobili nižu cijenu i obećanje da će ukoliko liječenje ne uspije organizirati premještaj djevojčice u neku od bolnica gdje bi se Mili pokušalo pomoći s nekom od eksperimentalnih metoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječenje leukemije je skupo bilo gdje na svijetu, bez obzira je li riječ o Hrvatskoj ili SAD-u. Čak i u našim bolnicama, cijena pojedinih faza terapije leukemije dostiže 300 tisuća američkih dolara, međutim to plaća HZZO, dok u SAD-u pacijent mora imati ili policu osiguranja koja pokriva takve zahvate ili značajan iznos na svojem bankovom računu.

Specifični model američkih bolnica

Cijena od 2,3 milijuna dolara velika je i zbog specifičnog modela rada u američkim bolnicama. Naime, u bolnici su na računu uračunali i sve moguće komplikacije koje se mogu dogoditi, kao i u upotrebu. U obzir su uzeli i moguće reakcije presađene koštane srži, najsuvremenije dijagnostičke meode i troškove hospitalizacije. Cijena boravka u prestižnim bolnicama u SAD-u zna biti iznimno skupa, što je utjecalo i na visinu računa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, praksa američkih bolnica je da se u startu plate svi potencijalni računi, a na kraju bolnica obračuna koliko se od toga doista potrošila i vrate preplaćen iznos. To znači kako bi dio novca obitelj Rončević ipak mogla dobiti natrag, u slučaju da liječenje male Mile prođe bez većih komplikacija, piše Slobodna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo