IMAMO 304 NOVA SLUČAJA ZARAZE, DVOJE JE PREMINULO: / Poljska zabranjuje letove iz Hrvatske, a Danska nas stavila na narančastu listu

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U Hrvatskoj je danas zabilježeno 304 novozaražene i dvije preminule osobe,

27.8.2020.
7:05
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je u srijedu zabilježeno 304 novozaražene i 2 preminule osobe, a aktivnih je slučajeva 2420
  • Dosad je od početka epidemije preminulo 177 osoba
  • HZJZ je propisao stroge upute za izradu zaštitnih maski za učenike
  • Dubrovačko-neretvanska županija danas je predstavila vlastite epidemiološkemjere
  • EU s partnerima planira u prvom valu protiv COVIDA-19 cijepiti 40 posto stanovništva
  • Tvrtka Novacyt stavila je na tržište test koji razlikuje COVID-19 od gripe

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Poljska zabranjuje letove iz 46 zemalja, među njima i Hrvatske

22:51 - Poljska će zabraniti letove iz 46 zemalja od 2. rujna, a među pogođenima nalazi se i Hrvatska, stoji u nacrtu zakona objavljenom u četvrtak, dok se zemlja bori s porastom broja zaraženih koronavirusom. Ta je odluka dio ciljanih mjera poljske vlade koja ovaj puta pokušava obuzdati virus bez potpune karantene. "Zbog prijetnje širenja zaraze virusom SARS CoV-2, nužno je provesti pravo na uvođenje zabrane letenja.. kako bi se smanjila na najmanju moguću mjeru prijetnja javnom zdravlju", kaže se u uredbi. Poljska je zatvorila granice i ukinula sve letove u ožujku kako bi spriječila širenje koronavirusa. Postupno je olakšavala restrikcije, te u svibnju otvarala trgovačke centre, hotele i restorane. Poljska nacionalna kompanija PLL LOT obnovila je međunarodne letove 1. srpnja, gotovo četiri mjeseca nakon što ih je suspendirala. Među zemljama koje će biti pogođene zabranom letova su uz Hrvatsku i Francuska, Španjolska, Crna Gora, Rumunjska, SAD, Izrael, Meksiko i Brazil. Poljska je od početka pandemije imala 64.689 slučaja koronavirusa i 2010 smrtnih slučajeva.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon šest mjeseci otvorila se njujorška MoMA

22:11 - Njujorški muzej moderne umjetnosti (MoMA) otvorio je javnosti svoja vrata u četvrtak nakon što je bio gotovo šest mjeseci zatvoren zbog pandemije koronavirusa. Slavni muzej koji je za 25 posto smanjio kapacitet, dočekao je brojne posjetitelje prvog dana otvorenja. "Uz nove sigurnosne protokole, naša publika može i dalje uživati u neusporedivom doživljaju naših kolekcija i izložbi i nadamo se da će u njima naći nadahnuće", naveo je direktor muzeja Glenn Lowry u priopćenju.

Gradski muzeji, zatvoreni u ožujku, dobili su u ponedjeljak dopuštenje za otvaranje. Muzej Metropolitan se otvara ovog vikenda, a Muzej američke umjetnosti Whitney 3. rujna, dok Guggenheim ostaje zatvoren još mjesec dana. New York je bio epicentar epidemije koronavirusa u Sjedinjenim Državama, iako se u posljednje vrijeme bitno smanjio broj zaraženih. Ostale kulturne institucije u gradu, uključujući Broadway i Njujoršku filharmoniju, odgodile su otvaranje barem do kraja godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Žena stoji pored slike Vincenta Van Gogha, "Zvjezdana noć" The Starry Night"

WHO: 'Svi kontakti moraju se testirati, bez obzira imaju li simptome ili ne'

21:15 - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je danas da se sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima covidom-19 trebaju testirati, pokazivale one simptome ili ne. To je preporuka stručnjaka WHO-a, upitanih na konferenciji za novinare o stanju u Sjedinjenim Državama gdje su epidemiolozi ocijenili da testovi nisu potrebni za one koji nemaju simptome bolesti. U odgovoru na pitanja novinara o toj temi, epidemiologinja WHO-a Maria Van Kerkhove nije komentirala stanje u Sjedinjenim Državama, ali je rekla da ta UN-ova agencija preporučuje da se, ako je moguće, svi "kontakti testiraju, neovisno o razvoju simptoma".

"Znamo da osobe koje imaju simptome prenose virus, a znamo i da osobe koje nemaju simptome također mogu prenijeti virus", izjavila je. Ona je naglasila važnost testova, koji bi se trebali upotrijebiti za pronalaženje aktivnih slučajeva i njihovo izoliranje i za traženje njihovih kontakata. Promjena američkih smjernica je diskretno obavljena u ponedjeljak na stranici Centra za prevenciju i borbu protiv bolesti (CDC), a mediji su upozorili na upliv Bijele kuće na tu odluku. Predsjednik Donald Trump je više puta ocijenio da njegova zemlja treba manje testirati i da testovi daju lošu sliku vođenja pandemije koronavirusa u Sjedinjenim Državama. Podaci iz SAD-a govore o više d 5,8 milijuna potvrđenih slučajeva covida-19 i blizu 180.000 umrlih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Capak: 'Podržavamo prijedloge lokalnih stožera'

20:48 - Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera civilne zaštite Capak rekao je u četvrtak da Nacionalni stožer pažljivo prati situaciju u županijama i podržat će sve prijedloge lokalnih stožera, ali pazeći da su mjere konzistentne na nacionalnoj razini. Gostujući večeras u Dnevniku RTL televizije, Krunoslav Capak je izrazio zadovoljstvo pojačanim angažmanom lokalnih stožera u suzbijanju epidemije Covida-19, jer "oni najlakše mogu uočiti što se kod njih događa i gdje je problem, te kako mogu spriječiti daljnje širenje koronavirusa, što je puno teže vidjeti iz Nacionalnog stožera".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte OVDJE.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Francuskoj 6111 novozaraženih

20:47 - Francuska je u četvrtak zabilježila 6111 novih slučajeva koronavirusa u posljednja 24 sata, što je najviši broj od kraja karantene i drugi najviši od početka pandemije, nakon 7578 slučajeva 30. ožujka. Francusko ministarstvo zdravstva objavilo je da je ukupni broj zaraženih od početka pandemije 259.698. U zadnja 24 sata umrlo je 32 ljudi pa je ukupan broj umrlih 30.576. Francuske su vlasti u četvrtak objavile da od petka ujutro u Parizu postaje obvezno nošenje maski. S obzirom na rast slučajeva oboljelih od koronavirusa, obveza nošenja maski mogla bi se proširiti i u druge gradove osim prijestolnice.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od petka u Parizu obvezne maske

19:45 - Od petka ujutro u Parizu postaje obvezno nošenje maski, objavile su francuske vlasti u četvrtak, dok virus aktivno kruži glavnim gradom i broj oboljelih od covida-19 u cijeloj zemlji raste. Pješaci, biciklisti, motoristi i vozači skutera morat će nositi masku, što će biti obvezno i za pariška predgrađa, precizirala je policijska uprava glavnog grada ističući "pogoršanje epidemiološke situacije". Korisnici motornih vozila neće morati nositi maske, dodala je policijska uprava. Francuski premijer Jean Castex je objavio u četvrtak ujutro da će nošenje maski biti obvezno u cijelom glavnom gradu. Do sada su maske bile obvezne u nekim jako posjećenim i turističkim dijelovima Pariza. Brojne zemlje smatraju Pariz opasnom zonom. Belgija je dodala francuski glavni grad na svoj popis europskih odredišta koje ne preporučuje, i po povratku iz kojih je nužno testiranje i karantena. Njemačka je svoje građane upozorila da ne putuju u Pariz i na francusku Azurnu obalu. Nakon što je u posljednja 24 sata u zemlji zabilježeno 5429 novih slučajeva oboljenja od covida-19, obveza nošenja maski mogla bi se proširiti i u druge gradove. U Parizu i u Marseilleu broj pozitivnih slučajeva prelazi prag od 50 na 100.000 stanovnika.

Image
Foto: Profimedia

Predavanje uglednog virologa dr. Palùa o koronavirusu u petak u Zagrebu

19:24 - Jedan od najistaknutijih europskih virologa i mikrobiologa dr. Giorgio Palù održat će u petak u Zagrebu predavanje o najnovijim spoznajama o koronavirusu, kojeg organizira Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH. Predavanje će se održati u Multimedijalnoj dvorani Ministarstva znanosti i obrazovanja, u suradnji s Međunarodnim društvom primijenjenih bioloških znanosti (International Society for Applied Biological Sciences - ISABS), najavljeno je u četvrtak iz Ministarstva. Znanstvenom skupu nazočit će vodeći hrvatski znanstvenici i liječnici koje će u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja uvodno pozdraviti ministar dr. Radovan Fuchs te dr. Dragan Primorac, predsjednik ISABS-a. Prof. Palù posebno će se osvrnuti na strukture SARS-CoV-2 virusa, novosti vezane uz prijenos koronavirusa, specifičnosti imunološkog odgovora organizma, nove dijagnostičke i terapeutske iskorake u borbi protiv koronavirusa, na razvoj i učinkovitost cjepiva, funkcioniranje sustava obrazovanja tijekom pandemije izazvane koronavirusom itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanski znanstvenik dr. Palù jedan je od najistaknutijih europskih virologa, bivši dekan Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Padovi, profesor na Sveučilištu Temple, Philadelphia, SAD, te predsjednik Europskog društva virologa (2013. - 2019.). Objavio je više od 500 znanstvenih publikacija iz područja virologije i mikrobiologije, vlasnik je mnogobrojnih patenata iz područja dijagnostike virusnih i bakterijskih bolesti, proizvodnje viralnih i neviralnih vektora za potrebe genske terapije te razvoja cjepiva. Predavanje koje će se održati sutra, 28. kolovoza, s početkom u 14 sati, uživo će se prenositi na internetskim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja, navodi se u priopćenju. Predviđeno trajanje događaja je 1,30 minuta.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik zadarskog Stožera CZ pozitivan na koronavirus

18:46 - Načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije i zadarski dožupan Šime Vicković pozitivan je na koronavirus, izvijestili su u četvrtak poslijepodne iz Stožera u Zadru. Vicković je simptome osjetio u srijedu ujutro te zbog preventivnih razloga nije otišao na posao, navodi se u priopćenu županijskog Stožera. Odmah se naručio i danas je nalaz pokazao da je pozitivan na Covid-19. Epidemiolozi utvrđuju njegove kontakte i kretanja, a izolaciju će provesti na kućnoj adresi u Zemuniku Gornjem. "Osjećam se dobro. Simptome, odnosno temperaturu, imao sam samo jedan dan, a već danas se osjećam puno bolje. Ali dobro je da sam se testirao. Koliko budem mogao, posao ću odrađivati od kuće, a sve ostale stvari prema dogovoru sa članovima županijskog Stožera civilne zaštite", kazao je načelnik županijskog Stožera i dožupan Zadarske županije Šime Vicković.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danska postrožila uvjete ulaska za hrvatske građane

18:39 - Hrvatsko veleposlanstvo u Kopenhagenu objavilo je na Facebooku da Hrvatska zajedno s Francuskom prelazi u narančastu kategoriju preporuka za putovanje. "HR, uz FR, će od 29. kolovoza u ponoć biti u narančastoj kategoriji preporuka za putovanje. Molimo hr državljane da se od tada ponovno detaljnije informiraju i o uvjetima ulaska u DK za državljane iz država u narančastoj kategoriji."

Tekst se nastavlja ispod oglasa


EU platio 336 milijuna eura za cjepivo protiv covida-19

18:14 - Europska komisija platila je 336 milijuna eura da osigura barem 300 milijuna doza potencijalnog cjepiva za covid-19 koje razvija britanska farmaceutska kompanija AstraZeneca, rekao je glasnogovornik u četvrtak. Bruxelles je potpisao sporazum u ime zemalja Europske unije za nabavku 300 milijuna doza potencijalnog cjepiva. Postoji mogućnost da se naruči dodatnih 100 milijuna, rekao je glasnogovornik. "Ne možemo u ovoj fazi specificirati točnu cijenu prema dozi. Međutim, značajan dio sveukupnih troškova financira se od doprinosa iz fonda ESI za cjepiva", rekao je, referirajući se na instrument hitne pomoći Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Švedska će dopustiti okupljanja do 500 ljudi

17:12 - Švedska agencija za zdravlje odobrila je vladin prijedlog da se podigne dopušteni broj sudionika na javnim događajima s 50 na 500, rekao je u četvrtak glavni epidemiolog Anders Tegnell. Broj sudionika može se povećati pod uvjetom da se poštuje distanca od metar i da su sjedala označena, rekao je. Vlada je do sada preporučivala distancu od najmanje dva metra kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. Švedska je do sada prijavila oko 84.000 zaraženih i 5820 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom. Dnevni broj mrtvih nedavno se jako smanjio. Tegnell je izrazio nadu da će Švedska biti pošteđena najtežih posljedica drugog vala zaraze, jer zadnjih tjedana nije zabilježila značajno povećanje broja novozaraženih. „Situacija je malo drugačija drugdje u Europi”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švedske zdravstvene vlasti prihvatile su vladin prijedlog za dozvolu do 500 gledatelja na stadionima za sportske i druge javne događaje, koji moraju biti udaljeni barem metar. Do sada je na javnim događajima moglo biti maksimalno 50 ljudi koji su morali biti udaljeni dva metra. Vijest je objavio glavni epidemiolog nadležne švedske agencije za javno zdravstvo Anders Tegnell, prenose mediji u ovoj zemlji. S obzirom da je u Švedskoj broj novih infekcija i smrti od COVID-19 pao, vlada je prošlog tjedna objavila kako planira uvesti iznimke od maksimuma za 50 osoba za događaje. "Ako će sve dobro funkcionirati, granica se može podići," kazao je Tegnell.

Švedski nogometni klubovi lobirali su za pravila koja dopuštaju dolazak proporcionalno maksimalnom kapacitetu stadiona, a ne fiksnom broju ljudi. No, zdravstvena agencija odbacila je taj model, rekavši da će veći broj izazvati neprihvatljivu gužvu u javnom prijevozu. Švedska je, za razliku od drugih zemalja, poduzela mnogo blaže mjere za suzbijanje novog koronavirusa. U ovoj skandinavskoj zemlji 5820 ljudi je umrlo od covida-19, a oko 84 000 je bilo pozitivno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Osječko-baranjska županija s pet milijuna kuna pomaže ublažiti posljedice koronakrize

16:29 - Osječko-baranjska županija osigurala je u proračunu pet milijuna kuna za potpore poduzetnicima radi ublažavanja posljedica poslovanja uslijed pandemije bolesti Covid-19, a javni poziv za dodjelu tih potpora je u tijeku, priopćeno je u četvrtak iz županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


6 novozaraženih u Krapinsko-zagorskoj županiji

16:28 - U protekla 24 sata evidentirano je šest novih osoba zaraženih koronavirusom s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije, priopćio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. Dvije novooboljele osobe imaju prebivalište na području općine Gornja Stubica te po jedna na području gradova Krapine, Pregrade i Zaboka te općine Radoboj. Ozdravila je jedna osoba s područja općine Đurmanec pa je trenutno 29 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko-zagorske županije. U samoizolaciji se nalazi 239 osoba. Jedan od aktivnih slučajeva zaraze odnosi se na djelatnicu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, navodi Stožer. Radi se o fizioterapeutkinji koja je simptome razvila proteklog vikenda. Nakon pojave simptoma nije dolazila na posao, a zbog prirode radnog mjesta na kojem je prije toga radila pacijenti nisu niti u jednom trenutku bili ugroženi. Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije zbog predostrožnosti je u samoizolaciju uputila pet fizioterapeutkinja, s kojima je pozitivna radnica nakratko bila u kontaktu, kaže se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Proizvođači traže od EU-a veću zaštitu u slučaju nuspojava cjepiva za Covid 19

15:40 - Europska unija proizvođačima cjepiva pruža tek djelomičnu zaštitu od pravnih rizika koji bi proizišli iz eventualnih negativnih nuspojava cjepiva za Covid-19, rekli su europski dužnosnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Poljska samoizolaciju smanjuje na 10 dana

15:20 - Poljska će skratiti razdoblje karantene za one za koje se misli da su zaraženi koronavirusom na 10 dana. Prije je karantena trajala 14 dana.

"Izmijenit ćemo pravila za karantenu i izolaciju... Željeli bismo predložiti skraćenje karantene na 10 dana", rekao je poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski na konferenciji za novinare.

Poljska je zabilježila 64.689 potvrđenih slučajeva i 2.010 smrtnih slučajeva.


Nakon 64 dana u Srbiji nula preminulih od korone

15:05 -Tijekom posljednja 24 sata u Srbiji je testirano 8.836 osoba na koronavirus. Pozitivnih je 125, a preminulih nema. Kako javlja Blic, posljednji put je Srbija 0 preminulih imala 25. lipnja, što znači prije 64 dana.

U bolnicama diljem Srbije na respiratorima se nalazi 36 pacijenata.


Sastanak općinskih i gradskog stožera u Splitu

15:00 - Na sastanku svih stožera u Splitsko-dalmatinskoj županiji, održanu u četvrtak u dvorani na Gripama razgovaralo se i osvim epidemiološkim mjerama donesenim u toj županiji i dogovoreno je da se ponovno svi sastanu po završetku mjera za 14 dana.

Predsjednik Županijskoga stožera civilne zaštite Luka Brčić rekao je da su sve stožere obavijestili o mjerama koje su na snazi i vrijede za cijelu županiju sljedećih 14 dana. Napomenuo je da se, na prijedlog lokalnih stožera, prethodno razmišljalo o uvođenju selektivnih mjera, ali su se na kraju složili da, uz te donesene mjere, svatko može tražiti i nove mjere ili da nakon dva tjedna tražiti njihovo izuzeće.

"Dogovor je da se nakon 14 dana ponovno sastanemo i zajednički donesemo odluke o prolongiranju ili ukidanju mjera. Nacionalni stožer uputio je neke nove prijedloge mjera, neke su sredine spominjale skraćivanje radnog vremena u kafićima, ali vidjet ćemo", rekao je Brčić.

Istaknuo je da inspekcije stalno rade, te da Stožer stalno ponavlja da su kazne zadnja mjera jer smo svi svjesni da smo pozvani da budemo odgovorni.


Zagrebačka županija osigurava 70.000 maski za učenike osnovnih i srednjih škola

14:57 - Zagrebačka županija osigurat će oko 70.000 maski za učenike osnovnih i srednjih škola, izvijestili su u četvrtak iz Ureda župana. Prvog školskog dana oko 32.000 djece koja pohađaju osnovnu i srednju školu na području Zagrebačke županija na klupama će dočekati po dvije pamučne perive maske, stoji u priopćenju.

Image
Foto: Ilustracija: Duško Jaramaz/PIXSELL

01.02.2020., Sibenik - Medicinska maska za lice.

Rečeno je to na sastanku Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije s predstavnicima svih lokalnih stožera na području županije i epidemiologa Županijskog zavoda za javno zdravstvo, održanom uoči početka nove školske godine te dolaska jeseni, radi pripreme za provođenje mjera sprečavanja širenja zaraze.

Načelnik Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije Nenad Babić istaknuo je da Županija nabavlja oko 70.000 pamučnih maski za djecu kako bi rasteretili roditelje i zaštitili djecu i starije.

Vezano za početak školske godine rekao je kako je cilj spriječiti širenje virusa među djecom te zaštiti starije, a ravnatelji škola trenutno rade na stvaranju uvjeta kako bi se čitav niz propisanih mjera mogao provoditi u školama.

Najavio je i održavanje posebnog sastanka s ravnateljima škola.

Babić je rekao da trenutno u Zagrebačkoj županiji nema potrebe za donošenjem posebnih mjera. Do sada nismo imali niti jedno žarište, a sačuvani su i domove za starije.


WHO: 'Škole nisu žarišta, ali mladi šire virus'

14:56 - Europa s novom školskom godinom ulazi u "riskantno razdoblje" i dok nema dokaza da su učionice odigrale značajnu ulogu u širenju koronavirusa, sve je više dokaza da mladi inficiraju starije na društvenim događanjima, objavila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Brojne europske zemlje zabilježile su tijekom ljeta rekordan broj slučajeva covida-19 među mladima, rekao je Hans Kluge, regionalni direktor WHO-a za Europu na konferenciji za novinare.

"Mladi neće umrijeti od gripe, ali to je tornado dugog repa... U jednom trenutku, mladi će u zimsko doba biti u bliskijem kontaktu sa starijom populacijom", dodao je. S obzirom da dolazi zima, savjetovao je da se stariji ljudi zaštite cjepljenjem protiv gripe jer se u tom godišnjem dobu očekuje više hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

Upitan mogu li škole postati žarišta infekcije, Kluge je rekao da će 53 europske članice WHO-a o tome razgovarati na sastancima 31. kolovoza i sredinom rujna. "Ne možemo otvoriti društva a da najprije ne otvorimo škole", rekao je. "Ključno je da to uvelike ovisi o prijenosu u zajednici. Osnovne mjere moraju se primjenjivati posvuda". "Poznato je da škole nisu bile glavni izvor epidemije. Sve više studija potvrđuje da djeca imaju ulogu u prijenosu, ali to je daleko više povezano s društvenim događanjima", istaknuo je Kluge.


Predstavljene epidemiološke mjere u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

14:35 - Načelnik Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije, Joško Cebalo predstavio je prijedlog nužnih epidemioloških mjera, koje je uputio Nacionalnom stožeru civilne zaštite.

"Broj osoba na svadbenim svečanostima se ograničava na 50, isto je i na komemoracijama i pogrebima, a ožalošćenima se ne može obratiti bliskim kontaktom. Privatne svečanosti mogu se organizirati samo u krugu obitelji i na njima ne smije biti više od 20 osoba.

Vjerski obredi, manifestacije, izložbe i slični događaji se mogu održavati i dalje, ali uz provođenje svih sigurnosnih mjera, no ako su u zatvorenim prostorima, nužno je držati distancu od dva metra i nositi maske. Naš prijedlog je da se mjere primjenjuju od ponedjeljka na rok od 14 dana,“ izvijestio je Cebalo dodavši kako se mjere donose kako bi se zaštitili građani, očuvala sezona, ali i povoljna epidemiološka situacija na jugu Hrvatske.


U Međimurju se preporuča odgoda manifestacija do daljnjega

14:32 - "S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u Međimurskoj i susjednim županijama, početak nastavne godine, Stožer civilne zaštite Međimurske županije manifestacije na kojima se okuplja veći broj osoba, smatra visoko rizičnima kada je riječ o pojavi i širenju virusa.

S ciljem očuvanja zdravlja stanovništva, odnosno sprječavanja širenja virusa Stožer CZ MŽ-a do daljnjega preporučuje odgodu svih planiranih manifestacija na kojima se okuplja veći broj osoba i koje nije moguće nadzirati, tj. kod kojih nije moguće provoditi nadzor u smislu kontrole provođenja svih propisanih epidemioloških mjera i evidentiranja prisutnih osoba na istima (primjerice... proštenja, sajmovi, koncerti na otvorenom, zabavni parkovi...)", savjetovao je međimurski Stožer civilne zaštite.


Stožer potvrdio: Danas imamo 304 novozaražene i 2 preminule osobe

14:05 - Nacionalni stožer civilne zaštite priopćio je podatke o epidemiološkoj situaciji u protekla 24 sata u Hrvatskoj.

"U protekla 24 sata zabilježena su 304 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 2420. Među njima su 194 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 13 pacijenata. Dvije osobe su preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 9192 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 177 preminulo, 6595 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 8388 osoba. Do danas je ukupno testirano 160.236 osoba, od toga 2849 u posljednja 24 sata."


Troje novozaraženih u Međimurju

13:59 - "Od jučer i prekjučer uzetih 144 uzorka, 142 nalaza su negativna i 2 su pozitivna. Od danas uzetih 111 uzoraka 1 nalaz je pozitivan, a 110 je u obradi. Tri su osobe izišle iz samoizolacije, a tri su novopozitivne te je i dalje 29 aktivnih slučajeva. Do sada ukupno testirano 3 321 osoba. U Međimurskoj županiji je i dalje 29 aktivnih slučajeva. Njih 19 se vratilo s ljetovanja, 3 osobe su radnici iz drugih zemalja na privremenom radu u RH, te još 3 osobe koji imaju prebivalište u Međimurskoj županiji ali su s boravištem izvan županije, 1 osoba koja je kontakt potvrđenog slučaj, te 2 osobe koje su se vratile s hodočašća i 1 osoba koja je radnik u inozemstvu - tjedni migrant. U samoizolaciji se nalazi 217 osoba (oboljeli i njihovi kontakti), odnosno 13 manje nego jučer", priopćeno je.


Mrsić: 'Vjerojatno ćemo vrlo brzo doći do brojke od 400 zaraženih'

13:57 - Bivši ministar Mirando Mrsić potvrdio je da su brojke svakodnevnog rasta zaraženih zabrinjavajuće: "Svakog dana imamo sve više zaraženih, vjerojatno ćemo vrlo brzo doći do brojke od 400 zaraženih". Mrsić je pojasnio da je jučer poslao apele kao liječnik i strogo je upozorio da u Hrvatskoj epidemija koronavirusa “u sljedećim mjesecima može eksplodirati do eksponencijalnog rasta.”

“Testiranje kasni, dosta ljudi čeka na rezultate testova, što govoti o tome da se zdravstveni sustav nije dovoljno dobro pripremio na ovaj udar. U jesen moramo ući s manjim brojem zaraženih, zdravstveni sustav mora se pripremiti da bude što bolja veza između primarne i bolničke zdravstvene zaštite”, kazao je Mrsić.

Više doznajte OVDJE.


Đikić: 'Mi ne kontroliramo ovaj virus'

13:54 - Ivan Đikić, ugledni domaći znanstvenik s adresom u Njemačkoj komentirao je 10 mjera koje je savjetovao za održavanje zdravlja i gospodarstva u pandemiji. Inače, valja istaknuti da je Đikić dio nacionalnog stožera civilne zaštite u Njemačkoj.

“Može ići u dva smjera, da se virus još proširi, a druga je da shvatimo propuste i promijenimo to donošenjem novih mjera. Jako je važno da se najavljuje uvođenje novih tehnologija i da nećemo imati nepotrebnih kritika građana za to. Mi ne kontroliramo ovaj virus, virus je takav da ne znamo koliko se ovaj virus širi, ali dok god se politika bude miješala u rad službama koji se trebaju boriti protiv virusa, tada nećemo uspjeti. Dobra je poruka javnosti da je situacija vrlo ozbiljna. Kad građani budu shvatili da je situacija ozbiljna, onda ćete imati mjere koje će biti uspješnije, u suprotnom prijeti još gora situacija”, kazao je znanstvenik.

Više doznajte OVDJE.


Dvoje novozaraženih u Koprivničko-križevačkoj županiji

13:44 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su od pristiglih nalaza potvrđena 2 nova slučaja zaraze koronavirusom COVID-19, a tri osobe su proglašene zdravima. S današnjim nalazima je ukupno 25 aktivna slučaja na području Županije. Dvije novooboljele osobe su s koprivničkog područja koje su razvile simptome nakon povratka s ljetovanja. U tijeku je daljnja epidemiološka obrada, a trenutno se 112 osoba nalazi u kućnoj samoizolaciji.


Jedna novozaražena osoba u Varaždinskoj županiji

12:58 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Radi se o asimptomatskoj osobi koja je svoju izloženost ostvarila na svadbi 15.08. u okolici Ivanca, a liječit će se kod kuće. Uključujući ovaj posljednji, sa spomenutom svadbom do sada je povezano 23 slučaja zaraze koronavirusom.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji bilježimo ukupno 132 slučaja zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji nam se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta. Na bolničkom liječenju nalazi se ukupno 6 osoba od kojih petero u Općoj bolnici Varaždin, a jedna osoba u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu. Pod mjerom samoizolacije vodimo 270 osoba, a sve su bliski kontakti potvrđeno zaraženih", priopćeno je iz Stožera.


Devetero novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

12:41 - "U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o pet ženskih osoba iz Dubrovnika od kojih je jedna osoba kontakt prethodno zaraženog slučaja. Iz Dubrovnika je zaražena i jedna muška osoba te također po jedan muškarac iz Metkovića, Kule Norinske i Konavala.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je šest osoba pozitivnih na koronavirus, a od početka pandemije na analizu je poslano 8927 uzoraka. U samoizolaciji se nalazi 353 osobe, a u posljednja 24 sata nisu utvrđeni slučajevi kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 62 slučaja kršenja samoizolacije", priopćeno je iz Stožera.


Predstojnik Orbanova ureda u samoizolaciji

12:39 - Predstojnik ureda mađarskoga premijera Viktora Orbana bit će u izolaciji do objave negativnih rezultata testa na koronavirus, nakon što je prisustvovao događaju gdje je jedan od sudionika pozitivno testiran na virus, priopćio je Orbanov ured u četvrtak. Rezultati prvog testa predstojnika ureda Gergelyja Gulyasa bili su negativni, navodi ured a prenosi državna novinska agencija MTI. I državni tajnik koji radi u Orbanovu uredu Balazs Orban u izolaciji je od srijede.

Ured je priopćio da bi Gulyas mogao izići iz izolacije i prisustvovati sjednici vlade u petak samo ako i drugi test pokaže da je negativan na koronavirus. Očekuje se da će vlada raspravljati o novim ograničenjima zbog porasta broja zaraženih na koji je upozorio premijer prošli tjedan. Mađarska je zabilježila 91 novi slučaj zaraze u četvrtak, najviši od travnja. U zemlji je ukupno 5379 oboljelih od covida-19, a 614 je ljudi umrlo.


Francuski premijer traži da se maske nose i na ulicama Pariza

12:37 - Francuski premijer Jean Castex rekao je u četvrtak da je pozvao policiju da pripremi uredbu o obveznom nošenju maski na otvorenom u cijelom Parizu i njegovu predgrađu. Pokazalo se da je mjera "hitna", rekao je Castex na konferenciji za novinare na kojoj su detaljno iznesene vladine mjere u borbi protiv koronavirusa na radnim mjestima i u školama nakon ljetnih praznika. Zaštitne maske već su obavezne na otvorenom u cijelom Marseilleu.

Stručnjaci se ipak ne slažu u korisnosti mjere jer se smatra da se virus širi ponajprije u zatvorenim prostorima. Premijer je rekao da će maske također biti obavezne na svim radnim mjestima gdje je prisutno više od jedne osobe, premda je on sam skinuo masku dok se obraćao novinarima na konferenciji.

Castex je upozorio da se Francuska - koja je ove godine bila teško pogođena epidemijom koronavirusa sa više od 30.000 smrtnih slučajeva - očigledno suočava s novim valom zaraze. Procjenjuje se da se stopa zaraze na 100.000 ljudi učetverostručila protekli mjesec na 65, rekao je, premda je još daleko ispod procijenjenih 1000 slučajeva na 100.000 ljudi na vrhuncu epidemije. Testiranjem se sada otkriva prosječno oko 3000 slučajeva dnevno, u usporedbi s 1000 dnevno nakon stroge 55-dnevne karantene koja je završila u svibnju, rekao je premijer.

Porast se ne može objasniti samo povećanim testiranjem, dodao je. Sada je najviše zaraženih među mladim ljudima, što je objašnjenje za razmjerno nisku razinu hospitalizacija, ali one se povećavaju "polako, ali neupitno", upozorio je Castex.

Image
Foto: Foto: Profimedia

14 novozaraženih u Zagrebačkoj županiji

12:35 - "Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do četvrtka, 27.08.do 11 sati evidentirano je 408 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o četrnaest osoba više, a osam je osoba izliječeno. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 129 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 268 osoba, a 11 ih je preminulo", izvijestili su iz županijskog stožera.


Nove mjere u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

12:34 - Načelnik Stožera civilne zaštite DNŽ Joško Cebalo dat će danas u 13:30 ispred palače Ranjina, izjavu za medije povodom prijedloga o uvođenju nužnih epidemioloških mjera u DNŽ, koje je Stožer CZ DNŽ uputio Nacionalnom stožeru civilne zaštite. Jučer je održan sastanak u županiji na temu ograničavanja većih okupljanja u svrhu očuvanja zdravlja ljudi, a time i turističke sezone.

Na sastanku su bili župan Nikola Dobroslavić sa zamjenikom, ujedno i načelnikom Stožera civilne zaštite DNŽ, Joškom Cebalom te ravnateljem Zavoda za javno zdravstvo Matom Lakićem te predstavnici poduzetnika i obrtnika. Na sastanku su se sudionici usuglasili kako je nužno što prije donijeti mjere o ograničavanju broja ljudi na okljupljanjima poput svadbi, obiteljskih proslava, koncerata itd, a u svrhu sprečavanja širenja zaraze koronavirusom.


Dvoje novozaraženih u Karlovačkoj županiji

12:14 - "U Karlovačkoj županiji, u posljednja 24 sata od 45 pristiglih nalaza imamo 2 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Riječ je o 2 ženske osobe iz Ogulina koje su bliski kućni kontakti već prije oboljele osobe koje su bile u samoizolaciji. U OB Karlovac hospitalizirane su 3 osobe, poručili su iz županijskog stožera civilne zaštite.

U samoizolaciji se nalazi 164 osoba. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 167 osoba i trenutno imaju 36 aktivnih slučajeva. Inspekcijski nadzori SCZ Karlovac: Područje grada Ogulina- 1 hotel, 1 ljekarna, 4 ugostiteljska objekta, FINA, 1 trgovina, 1 pekara, 1 trgovački centar", izvijestio je Stožer civilne zaštite Karlovačke županije.


109 novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

11:59 - "Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 799 obrađenih testova danas je 109 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 49, Hvara 4, Imotskog 3, Kaštela 5, Makarske 7, Omiša 1, Sinja 6, Solina 8,Starog Grada 1, Trilja 1, Vrlike 1, Dicma 4, Dugopolja 1, Hrvaca 3, Podgore 1, Podstrane 2, Prološca 4, Pučišća 2, Runovića 1, Segeta 1, Šestanovca 1, Tučepi 1, Zmijavaca 1 i Ciste Provo 1 osoba.

Od 109 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 34 osobe su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1376 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 41 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 4 osobe nalaze na respiratoru. Četiri osobe se nalaze u karanteni", doznaje se na konferenciji za medije županijskog stožera.


Osmero novozaraženih u Šibensko-kninskoj županiji

11:58 - "U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije osam osoba oboljelo je od zarazne bolesti COVID-19, četiri osobe su iz Šibenika, dvije iz Vodica, jedna iz Drniša i jedna iz Skradina. Većina novooboljelih je mlađe životne dobi i kontakti su ranije oboljelih. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 501 osoba i svi su kontakti oboljelih. U posljednja 24 sata uzorkovano je 239 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Na Odjelu infektologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije od bolesti COVID-19 liječi se pet osoba. U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 117 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije", priopćeno je iz Stožera.


U Busovači izgrađena škola na otvorenom kao odgovor na epidemiju

11:48 - Kao odgovor na epidemiju koronavirusa i brojne nepoznanice što nosi nova školska godina, nesvakidašnju ideju u djelo su proveli djelatnici osnovne škole u Busovači u središnjoj Bosni gradeći školu na otvorenome, amfiteatar i botanički vrt. Ravnatelj Dženan Hodžić, učlitelji i ostali zaposleni u osnovnoj školi Kaćuni odlučili su u vrijeme "lockdowna" sami u dvorištu sagraditi školu na otvorenome, prenose lokalni mediji.

"Nismo mi škola koja ima veliki proračun i sredstva na raspolaganju, pa nam je na um palo uzeti građevni materijal za zidanje, građu i sami to sve zidati uz malo boje. Odlučili smo izgraditi amfiteatar. Razmišljali smo: ako su mogli stari Rimljani i Grci, onda i mi to možemo napraviti 2020.”, rekao je Hodžić.

Zaposlenici škole su radili u vrijeme godišnjeg odmora i bez ikakve naknade. Amfiteatar može primiti od 150 do 200 djece i osim prostora za publiku, goste i učenike imat će scenski prostor. Hodžić ističe da su djeca u prvome planu. “Razmišljali smo kako djecu, koju je teško odvojiti od tehnologije, vratiti u prirodno okružje. Stalno tražimo načine da bismo kao obrazovna ustanova bili zanimljivi djeci i da im školu predstavimo kao lijepo mjesto za boravak”, kaže on očekujući da će njihova ideja biti poticaj i drugim školama da vrate djecu nakon dugog razdoblja bez nastave.


Zasad nema novozaraženih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

11:41 - "Do sada nema potvrđenih novih slučajeva zaraze koronavirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Čekaju se nalazi za 52 osobe. Trenutno je u našoj županiji 11 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom budući da su se dvije osobe oporavile i skinute su s evidencije oboljelih. U samoizolaciji su u našoj županiji 133 osobe", priopćeno je.


14 novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji

11:39 - "U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 12 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te dodatna dva slučaja osoba koje imaju prebivalište u drugim županijama.

Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Nova Gradiška (4), općina Rešetari (3), grad Slavonski Brod (2) te po jedna osoba s područja općina Staro Petrovo Selo, Bukovlje i Gornja Vrba.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 345, dok je broj aktivnih slučajeva 127 (podatak na jučerašnji dan). Hospitalizirano je šest osoba, nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije se trenutno na području Brodsko-posavske županije nalazi 759 osoba (40 osoba više u odnosu na prethodni dan), od čega se u županijskom karantenskom objektu trenutno nalaze dvije pozitivne osobe", priopćio je lokalni stožer.


33 novozaraženih u Sloveniji

11:38 - U Sloveniji su u zadnja 24 sata na 1299 testiranih potvrđena 33 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je tri manje nego prethodni dan, kad je testirano 1439 ljudi, objavila je u četvrtak slovenska vlada na twitteru. Time se broj ukupno potvrđenih infekcija od početka epidemije povećao na 2755, a aktivna su 423 slučaja. U zadnja 24 sata nije bilo smrtnih slučajeva, pa broj preminulih ostaje 133, prema podacima ministarstva zdravstva.

Hospitalizirano je 23 pacijenata zbog Covida-19, tri više nego prethodni dan, a nijedan ne treba intenzivno liječenje. Pet novih zaraza otkriveno je u Ljubljani, po dvije u Celju, Mariboru i Dravogradu, ostale su raspršene na dvadesetak općina, a jedan je novozaraženi doputovao iz inozemstva.


Plenković poziva na veću ulogu lokalnih stožera

11:34 - U vezi nedavnog sastanka sa Znanstvenim savjetom o problematici koronavirusa, gdje se raspravljalo o dosadašnjoj borbi protiv Covida-19, rezultatima, učincima na gospodarstvo, financije, turističku sezonu i pripremi školske godine, premijer Andrej Plenković je istaknuo da su sagledani svi aspekti. "Mislim da moramo što više koristiti načelo supsidijarnosti, tj. ulogu stožera na županijskoj razini koji puno bolje poznaju lokalne prilike te sukladno njihovim zahtjevima i preporukama donositi mjere koje će biti ciljane i sprječavati širenje zaraze", naglasio je.

Podsjetio je da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s HZJZ-om objavilo upute za organizaciju i pripremu škole, srednje škole, predškolske ustanove, a slično će biti i s fakultetima. "Pripreme su u tijeku i očekujemo visoki stupanj odgovornosti svih uključenih, kao i sugrađana, jer je taj element osobne odgovornosti i dalje najbitniji", poručio je. Nemamo još lijek i cjepivo pa se moramo pridržavati uputa i nastojati sačuvati zdravlje što većeg broja građana, dodao je Plenković.


68 novozaraženih u Zagrebu

11:15 - Na području Grada Zagreba u protekla 24 sata zabilježeno je 68 novih slučaja zaraze koronavirusom, a u samoizolaciju je stavljeno 175 osoba, izvijestio je u četvrtak Stožer Civilne zaštite Grada Zagreba. Od 68 novooboljelih za njih deset je nejasna anamneza, 34 su kontakti ranije zaraženih osoba, 15 ih se vratilo s godišnjih odmora iz Vodica, Hvara, Bola, Biograda, Vira i Imotskog, četiri osobe su još u epidemiološkoj obradi, a pet ih je iz BiH. Izliječene su 54 osobe (ukupno 1481), a aktivnih slučajeva je 574. U samoizolaciji je ukupno 1348 osoba.

Ravnatelj Nastavnog zavoda Zvonimir Šostar rekao je na konferenciji za novinare da je u Zavodu jučer testirano 336 osoba, a u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Infektivnom klinikom "Dr. Fran Mihaljević" još oko 600. Ocijenio je da stanje nije alarmantno i situacija je pod kontrolom, osobito kada se uspredi broj stanovnika i gustoću stanovanja s drugim gradovima, poput Splita.

Image

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Zaraženi djelatnici Porezne uprave u Splitu i Dubrovniku

11:09 - Jedna djelatnica u dubrovačkoj Poreznoj upravi je zaražena koronavirusom, a dezinfekcija prostorija je u tijeku, doznaje Dubrovački dnevnik. Navodno se radi se o djelatnici koja radi na odjelu ovrha, a njeni kolege iz odjela su u samoizolaciji. Osim područnog ureda Porezne uprave Dubrovnik, virusom je zaražen i jedan inspektor u Poreznoj upravi u Splitu.


14 novozaraženih u Zadarskoj županiji

11:07 - "Na području Zadarske županije 14 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod novooboljelih osoba u najvećoj mjeri riječ je o obiteljskim kontaktima te mlađim osobama čiji se kontakti i kretanja utvrđuju, javlja Stožer civilne zaštite Zadarske županije. Četvero novozaraženih je iz grada Zadra, po troje iz općina Sukošan i Sv. Filip i Jakov, dvije su osobe iz općine Galovac, a po jedna iz općina Bibinje i Tkon.

U samoizolaciji je 549 osoba, nadzor je istekao za njih 5984, a tijekom jučerašnjeg dana testirana su 222 uzorka. U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano 16 pacijenata oboljelih od koronavirusne bolesti, od kojih je četvero na respiratoru. Policijski službenici Policijske uprave zadarske u protekla 24 sata evidentirali su tri kršenja mjere samoizolacije", doznaje se.


Razvijen test koji razlikuje COVID-19 od gripe

11:05 - Tvrtka za kliničku dijagnostiku Novacyt stavila je na tržište test koji razlikuje covid-19 od gripe. Kompanija je objavila da test "Winterplex" prepoznaje dva gena specifična za covid-19, kao i gene koji detektiraju gripu tipa A i B te respiratorni sincicijski virus RSV.

"Vjerujemo da je Winterplex prvi odobreni test koji razlikuje covid-19 od uobičajenih respiratornih bolesti", rekao je direktor Novacyta Graham Mullis.

Novi test reakcije lanca polimeraze (PSR) jedan je od brojnih proizvoda tipa PCR koji su već na tržištu i koji dijagnosticiraju prisutnost covida-19. PCR je glavna metoda testiranja u brojnim zemljama. Njime se otkriva bolest tako što se genetski materijal umnožava do točke u kojoj ga znanstvenici mogu detektirati.


Nepoštivanje epidemioloških mjera na Trumpovoj predizbornoj konvenciji

11:04 - Tek nekoliko uzvanika nosilo je maske kada su ih u srijedu navečer na kraju treće večeri republikanske konvencije pozdravili američki predsjednik Donald Trump i potpredsjednik Mike Pence koji se i rukovao s najmanje jednom osobom. Taj prizor bio je u potpunoj suprotnosti s prošlotjednom, većinom virtualnom demokratskom konvencijom jer su Joe Biden i Kamala Harris obratili se iz gotovo prazne dvorane. Oboje su nosili maske i držali distancu prema uzvanicima koji su im se pridružili na vatrometu u Delawareu na kraju konvencije.

Dok su demokrati izbjegavali gužve i stavljali maske u javnosti, Trumpu su trebali mjeseci da prihvati nošenje maski kao učinkovit način protiv širenja koronavirusa koji je ubio više od 179.000 ljudi u SAD-u. Pence je držao govor kod utvrde Fort McHenry u Baltimoreu u Marylandu, a tek nekolicina pristaša nosila je maske. Maske nisu nosili Trump, njegova supruga Melania, a ni Pence i njegova supruga Karen kada su pozdravljali pristaše na kraju treće večeri konvencije.

Članovi publike rekli su novinarima da ih se nije testiralo na koronavirus prije prisustvovanja događaju. Pence se i rukovao s jednom ženom. Dan ranije prije govora Melanije Trump u ružičnjaku Bijele kuće, testirani su uzvanici koji su sjedili u prva dva reda oko Trumpa. Medicinski djelatnici u Bijeloj kući i diljem zemlje pozivaju Amerikance da održavaju socijalnu distancu, nose maske i redovito peru ruke u borbi protiv covida-19.


U Argentini jučer 10.550 novozaraženih

11:02 - Argentina je zabilježila rekordan dnevni porast od 10.550 slučajeva covida-19 u srijedu, reklo je ministarstvo zdravstva, čime se broj ukupnih slučajeva povećao na 370.188 dok se zemlja bori da obuzda epidemiju i polako nastoji otvoriti krizom pogođeno gospodarstvo. Južnoamerička zemlja poznata po proizvodnji žitarica uvela je strogu karantenu u ožujku što je početno pomoglo usporiti širenje virusa, no sada ubrzano sustiže druge teško pogođene zemlje u regiji, uključujući susjedni Čile gdje je novi val epidemije usporio.

Latinska Amerika postala je žarište svjetske pandemije, s najvišim brojem oboljelih i umrlih, dok regionalno gospodarstvo naglo posustaje zbog čega će teško osiromašiti milijuni ljudi. Izvješće objavljeno tijekom noći pokazuje da je još 276 ljudi umrlo od covida-19 u 24-satnom razdoblju od podataka noć prije, što je ukupno 7839 smrtnih slučajeva u zemlji.

Vlada lijevog centra predsjednika Alberta Fernandeza produljila je karantenu u glavnome gradu Bueno Airesu i okolini do kraja kolovoza. U tom je području broj zaraženih najveći.


Beroš: 'Brojke nisu dobre, odluke nisu donesene naprečac'

11:00 - Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade da smo u proteklih tjedan dana zabilježili dosad najveći broj novozaraženih od koronavirusa i da brojke nisu dobre, ali je odnosu na početak epidemije klinička slika oboljelih blaža. U Hrvatskoj je od početka epidemije zabilježeno 8889 pozitivnih osoba, a trenutno imamo 2352 aktivna bolesnika. Testirano je ukupno 157.387 osoba,

"U proteklih tjedan dana zabilježili smo dosad najveći broj novozaraženih na dnevnoj i tjednoj razini. Brojke nisu dobre, ali u odnosu na početak epidemije klinička slika je blaža", rekao je Beroš.

Od aktivnih slučajeva 174 osobe su na bolničkom liječenju, što je 7,4 posto od ukupnog broja inficiranih, a na respiratoru je 10 bolesnika, što je 0,4 posto od inficiranih, odnosno 5,8 posto od ukupno hospitaliziranih. Budući da se rizik prijenosa može ozbiljno smanjiti odgovornim ponašanjem, Beroš je ponovno pozvao građane na dosljedno pridržavanje propisanih mjera. Napomenuo je kako je u zadnjih tjedan dana oboljelo i 87 soba zaposlenih u zdravstvenom sustavu, a u samoizolaciji je 631 zdravstveni djelatnik.

Beroš je rekao da je bolnicama poslana nova uputa o aktivnijem uključivanju povjerenstava za bolničke infekcije u definiranje uvjeta za posjete roditelja djeci, kako bi se dopustile posjete u što većoj mjeri i sa što je moguće dužim vremenskim trajanjem, u skladu s epidemiološkim preporukama i infrastrukturnim mogućnostima ustanove.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak kako odluka o zatvaranju teretana u Splitsko-dalmatinskoj županiji nije donesena naprečac već na osnovu zapažanja i odluka lokalnog Stožera civilne zaštite na temelju tamošnje epidemiološke situacije.

"Odluka lokalnog županijskog stožera nije donesena naprečac, oni imaju sve podatke koje u ovom trenutku ne znam, ali znam da smo komunicirali da je riječ o četiri teretane, odnoosno fitness centra u različitim gradova gdje je epidemiološka služba detektirala novooboljele. Nakon mnogih razgovora i pitanja donijeli su taj zaključak", rekao je Beroš novinarima pred Banskim dvorima.

Sigurno imaju egzaktan broj, lokaciju i nazive teretana i siguran sam da tu odluku nisu donijeli naprečac. Svi smo vrlo svjesni koliko svaka takva odluka ima utjecaja na zaposlene i vlasnike, ali morate nam dopustiti da u ovom trenutku očuvanje zdravlja bude na prvom mjestu, kazao je.

Image

Foto: N1

Dubrovačko-neretvanski stožer sprema nove mjere

10:53 - I dok je Dubrovnik u usporedbi s ranijim godinama prazan, vodstvo županije najavljuje nove epidemiološke mjere koje bi se ticale ograničavanja velikih okupljanja, kako bi spriječili razbuktavanje zaraze te spasili ovu turističku sezonu i planove za sljedeću.

Više doznajte OVDJE.


Apel za uključivanje sanitarnih inženjera u borbu protiv epidemije

10:07 - Hrvatska komora zdravstvenih radnika - Strukovni razred za djelatnost sanitarnog inženjerstva pozvala je u četvrtak državu da u kriznim situacijama poput aktualne pandemije u provedbi protuepidemijskih mjera angažira i zaposli nezaposlene licencirane sanitarne inženjere. U svom apelu Ministarstvu zdravstva ističu da u protivnom sustav sa nedostatnim i needuciranim kadrovima, koji trebaju skrbiti o prevenciji zdravstva i javnom zdravstvu, neće znati adekvatno i kvalitativno odgovoriti na problematiku epidemije zaraze koronavirusa. Smatraju da se manjak epidemiologa i nedostatnost obavljanja epidemiološke djelatnosti može poboljšati aktivnim angažmanom sanitarnih inženjera koji rade u sustavu, ali i onih prekobrojno nezaposlenih.

"Slijedom toga nije jasno zašto zdravstvena administracija u nedostatku epidemiologa poseže za jalovim pokušajima nadedukacije netom završenih doktora medicine, koji ni po čemu nisu osposobljeni za obavljanje epidemiološke djelatnosti, dok s druge strane u zdravstvenom sustavu postoje zdravstveni radnici kojima je temeljni posao obavljati mjere epidemiološke zaštite", dodaju.

Po njihovim riječima, većinu praktičkog posla u epidemiološkim timovima, u kojem su nositelji liječnici, obavljaju za to educirani zdravstveni radnici, sanitarni inženjeri. "Kad se zdravstveni sustav opredijelio da pitanja prevencije i sanacije zaraznih bolesti kao temeljnu djelatnost obavljanju sanitarni inženjeri, onda oni u nedostatku epidemiologa moraju biti prepoznati, ne samo kao alternativa nego i kao ključni element u suzbijanju i sprječavanju zaraznih bolesti i provedbi protuepidemijskih mjera", kaže se u apelu.


16 novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji

10:04 - Prema informacijama epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ u posljednja 24 sata evidentirano je 16 novozaraženih virusom COVID19. Sedam je osoba ozdravilo.

Od 16 novozaraženih, 11 osoba su povratnici s godišnjih odmora a pet osoba su kontakti predhodno zaraženih i evidentiranih slučajeva. Jedna od ovih osoba je hospitalizirana. Trenutno je u županiji 70 aktivnih slučajeva.


Šestero novozaraženih i jedna preminula osoba u Vukovarsko-srijemskoj županiji

9:35 - "U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je šest novih pozitivnih osoba na COVID-19 (jedna osoba iz Vinkovaca, jedna osoba iz Gradišta, jedna osoba iz Vrbanje, jedna osoba iz Babine Grede i dvije osobe iz Županje), a jedna osoba je preminula. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 598, od kojih su 518 osoba izliječene, a ukupno je 12 preminulih osoba.

Trenutno je u županiji 19 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 97 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 7966. U samoizolaciji na području županije je 172 osobe", javljaju iz stožera.


Dvoje novozaraženih i jedna preminula osoba u Osječko-baranjskoj županiji

9:33 - "Samo dva pozitivna nalaza od ukupno 256 testiranih uzoraka u zadnja 24 sata dobra je vijest jer se radi o trendu smanjenja dnevnog broja zaraženih koronavirusom na području Osječko-baranjske županije. Jedna novozaražena osoba ima prebivalište na području Đakova, a druga Valpova. Na žalost, u Kliničkom bolničkom centru Osijek preminula je jedna hospitalizirana osoba (muškarac, s prebivalištem u Osijeku, rođen 1956. godine, imao je više kroničnih oboljenja).

Samoizolacija je jučer određena za 31 kontakt novopozitivnih osoba, pa je trenutno pod tom mjerom na području županije ukupno 319 osoba, četiri više nego dan ranije. U Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno je hospitalizirano 17 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru. Policija je obavila 44 samoinicijativnih provjera u kojima su sve osobe zatečene na prijavljenoj adresi", javljeno je iz županijskog stožera.


Nema novozaraženih u Ličko-senjskoj županiji

9:30 - "Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba od COVIDA-19. Ukupno su oboljele 53 osobe od COVIDA-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 13 aktivnih slučajeva, 39 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula.

U protekla 24 sata testirano je 39 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 89 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera", priopćeno je.


Pet novozaraženih i jedna preminula osoba u Istri

9:29 - "Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 420 uzoraka briseva (225 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je potvrđeno pet novozaraženih osoba. Kod jedne osobe radi se o uvezenom slučaju, boravak u susjednoj državi. Za ostale osobe je u tijeku epidemiološka obrada.

Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba, strani državljanin, 1933. godište, radi drugih zdravstvenih tegoba. Izliječena je jedna osoba. Trenutno je 85 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 278 osoba", priopćili su iz stožera.


Mladenci se žale na mjere u Splitsko-dalmatinskoj županiji

9:12 - Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije nakon jučer donesenih novih epidemioloških mjera našao se na udaru nezadovoljnih mladenaca, koji se žale na ograničavanje svadbenih svečanosti na najviše 50 uzvanika, neslužbeno doznaje N1.

Doznaje se kako je čelnik županijskog stožera primio puno više poziva mladenaca, nego li vlasnika teretana i fitness centara. Danas će održati sastanak s čelnicima lokalnih stožera, jer su izloženi pritisku zbog tvrdnji da samoinicijativno donose odluke. Jučer je od 358 novozaraženih osoba čak 136 bilo iz Splitsko-dalmatinske županije.


10 novozaraženih u Sisačko-moslavačkoj županiji

9:07 - "U Sisačko-moslavačkoj županiji deset je novooboljelih. Šest osoba je s područja grada Novske, jedna osoba s područja grada Popovače, jedna osoba s područja općine Hrvatska Dubica, jedan osoba s područja grada Siska i jedna osoba s područja grada Petrinje", doznaje se iz tamošnjeg stožera.


Đikićevih 10 mjera kojih se trebamo pridržavati

9:02 - Znanstvenik Ivan Đikić u najnovijoj objavi koja se tiče priprema za jesen, razjašnjava zašto je došlo do povećanja broja zaraženih tijekom ljeta, naglašava važnost testiranja te donošenje dosljednih poruka Stožera.

”Prošli tjedan sam istaknuo da je situacija u Hrvatskoj ozbiljna jer imamo vrlo visoki prosjek zaraženih virusom i netastabilna jer može krenuti u oba smjera: nekontroliranog širenja s dugotrajnim posljedicama duboko u jesen ili možemo pravilnim ponašanjem i odgovornošću osigurati zdravlje, školovanje i gospodarstvo na jesen i zimu. Najvažnije je da ne plašimo i zbunjujemo javnost toplo hladnim vijestima, nego treba informirati građane o točnim podacima, te biti odgovoran za donesene odluke”, poručuje Đikić koji je naveo i 10 mjera kojih se treba pridržavati kako bi se spriječilo razbuktavanje zaraze.

Više doznajte OVDJE.

Image
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/Pixsell

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/Pixsell

Južnokorejci zbog širenja zaraze pozivaju na rad od kuće

9:00 - Južna Koreja pozvala je tvrtke da njihovi zaposlenici rade od kuće nakon objave najvišeg dnevnog broja zaraženih od ožujka i kao nova žarišta označila je pozivne centre i logistička skladišta. Južna Koreja prijavila je 441 novi slučaj koronavirusa u srijedu, najveći broj zaraženih u jednome danu od početka ožujka, kad je zemlja imala prvu veliku epidemiju, rekli su korejski centri za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC). Premda su vlasti rekle da je zadnje povećanje povezano s nedavnim širenjem zaraze u crkvi i na protuvladinu skupu ranije ovog mjeseca, upozorili su na mogućnost novih žarišta u gusto naseljenim područjima.

"Molimo temeljito provjeravajte rizične čimbenike na radnim mjestima u kojima je radno okružje posebno ranjivo na zarazu, poput pozivnih centara i logističkih skladišta", rekao je ministar zdravstva Park Neung-hoo. "Kako biste smanjili prijenos virusa na radnom mjestu, molimo smanjite broj djelatnika fleksibilnim radnim vremenom, radom od kuće i radnim satima", dodaje se.

U ožujku je Južna Koreja prijavila širenje zaraze u pozivnom centru, a najmanje 100 slučajeva povezano je s logističkim centrom koje vodi internetski trgovački div Coupang Corp. u lipnju. Park je rekao da je najmanje 80 posto zaraženih proteklog tjedna iz gusto naseljena područja Seula i da su mnogi povezani s crkvom i političkim skupom. U zemlji je prijavljeno ukupno 18.706 slučajeva covida-19 i 313 umrlih. Ukupno 933 slučaja povezana su sa širenjem zaraze u crkvi, navodi KCDC.

Zdravstvene vlasti u međuvremenu su lokalnim vlastima poslale popis od najmanje 51.000 ljudi povezanih sa skupom 15. kolovoza, rekao je dužnosnik ministarstva zdravstva. Zdravstvene vlasti sada razmatraju mogućnost nametanja najviše razine fizičke distance, zahtjeva da se zatvore škole i tvrtke, što bi nanijelo još veću štetu četvrtome po veličini azijskom gospodarstvu.


U Australiji zabilježen najmanji broj novozaraženih u zadnja dva mjeseca

8:57 - Australska država Victoria, epicentar drugoga vala zaraze covidom-19 u zemlji, prijavila je najniži dnevni porast novih slučajeva u gotovo dva mjeseca, te se nada da je karantena gotovo pet milijuna ljudi zaustavila širenje virusa. Victoria kaže da je u protekla 24 sata zabilježila 113 novih slučajeva, najniži dnevni porast od 5. srpnja. Država je prijavila 149 novih slučajeva u srijedu.

Viktorijski premijer Daniel Andrews rekao je da kao rezultat toga glavni stručnjaci sada razmatraju kako ublažiti ograničenja nakon što karantena u drugom po naseljenosti gradu Melbourneu prema planu završi u rujnu. "Nadamo se da ćemo uskoro imati dvoznamenkaste brojke te možemo .. imati jasne rasprave o tome kako će izgledati drugi dio rujna", rekao je Andrews novinarima.

Stroge mjere karantene pomogle su da se smanji dnevni broj novozaraženih u Victoriji nakon što je zemlja prije tri tjedna u danu imala više od 700 slučajeva. New South Wales, najnaseljenija australska država, prijavila je devet novozaraženih u protekla 24 sata, svi lokalno preneseni, a Queensland je otkrio dva nova slučaja. U Australiji je sada zabilježeno blizu 25.500 slučajeva covida-19. Broj umrlih porastao je na 572, nakon 23 smrtna slučaja u Victoriji.

Susjedni Novi Zeland u četvrtak je rekao da je dodijelio dodatna sredstva, "stotine milijuna dolara" da se osigura pristup cjepivu protiv covida-19 čim bude dostupno. Novi Zeland je u četvrtak prijavio sedam slučajeva covida-19. Prošli tjedan Australija je potpisala ugovor s britanskom proizvođačem lijekova AstraZeneca o proizvodnji i distribuciji dovoljnih doza potencijalnog cjepiva protiv koronavirusa kojim Canberra namjerava besplatno cijepiti 25 milijuna stanovnika.


Troje novozaraženih u Virovitčko-podravskoj županiji

8:45 - Tri nova pozitivna slučaja zaraze koronavirusom zabilježena su u četvrtak u Virovitičko-podravskoj županiji, izvijestio je tamošnji Stožer civilne zaštite, navodeći da zbog pritiska na laboratorije čekaju rezultate za osobe koje su testirane još u utorak i nedjelju. Među novooboljelima je tromjesečno dijete čiji je izvor zaraze veće zajedničko okupljanje. Zaraženi su također osoba koja je kontakt oboljele osobe te mlađa djevojka, a riječ je o blažim simptomima.

Stožer objašnjava da je riječ je o rezultatima testiranja uzoraka poslanih na analizu još u utorak. Rezultati testiranja kasne zbog velikog pritiska na laboratorije gdje pristižu uzorci od turista, radnika iz inozemstva, povratnika s godišnjeg odmora i pacijenata. U utorak su poslana 63 uzorka s područja Virovitičko-podravske županije od kojih za sedam još nisu pristigli podaci.

"Nažalost, još uvijek čekamo i rezultate za 14 osoba koje su testirane još u nedjelju", navodi se u priopćenju Stožera Civilne zaštite. Od početka pandemije na području Virovitičko-podravske županije zaražena je 51 osoba, 32 su ozdravile, a jedan je muškarac preminuo.


Biolog Štagljar: 'Ako se netko istovremeno zarazi gripom i COVID-om...'

8:07 - Očito je “vrag uzeo šalu” i moramo iz korijena mijenjati puno toga želimo li jesen dočekati sa što manjim brojem aktivnih slučajeva. Dobra je stvar među ovim lošim vijestima danas, da je većina zaraženih, da se radi o mlađima i što su žarišta vezana uz bavljenje sportom, rekao je sinoć molekularni biolog Igor Štagljar, komentirajući tako porast broja zaraženih koronavirusom, kojih je u srijedu u Hrvatskoj bilo 358.

“Stoga sam mišljenja da su ove nove mjere koje je donio Stožer prijeko potrebne kako bi se suzbilo daljnje širenje virusa, a kako virus ne bi zahvatio stariju populaciju te osobe s imunokompromitiranim imunološkim sustavom. Postavlja se logično pitanje, nismo li predugo čekali s donošenjem ovakvih mjera. Mi imamo sada jedan od najvećih postotaka testova pozitivnih na covid-19 u Europi”, rekao je Štagljar.

Više doznajte OVDJE.


Šestero novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

7:52 - "U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 38 slučaja zaraze koronavirusom, 36 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji, a dvije osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 247 osoba, a ukupno je testirano 5372 osobe. Na posljednjem testiranju bilo je 116 uzoraka, od kojih je šest pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba", priopćeno je iz lokalnog stožera.


Šostar: 'Očekujemo i danas velik broj novozaraženih'

7:47 - Gostujući u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar poručio je kako i danas očekuje velik broj novozaraženih, koji bi se trebao kretati kao i jučer (67 novozaraženih) te da se nada kako će brojke početi padati krajem tjedna.

Ispred Zavoda su se već u sedam sati stvorile gužve, pa je Šostar apelirao na građane da ne dolaze tako rano, jer rade tek od osam.

"Test neće biti prije gotov ako dođete ranije. Jedna cijela smjena nam je izvan posla. Radimo maksimalno, djelatnici Zavoda ulažu maksimalni napor. Danas nam dolaze četiri mikrobiologa i računamo da ćemo u subotu krenuti s dvosmjenskim radom. U roku od osam dana će nam se vratiti ljudi i onda ćemo ima trosmjenski rad. Mi dio uzoraka šaljemo na Fran Mihaljević i nadam se da ćemo stići sve zaostatke od petka, mislim da ćemo se vratiti na zlatni standard", rekao je Šostar, moleći za razumijevanje sve one kojima rezultati testova kasne.

Na kraju je poručio da stanje u Zagrebu nije alarmantno, ali da to ne znači da se ljudi ne bi trebali pridržavati preporuka.


EU planira cijepiti 40 posto stanovništva

Jučer - Države Europske unije, Velika Britanija i partneri EU-a dogovorili su nacrt plana cijepljenja protiv covida-19 za najmanje 40 posto svojih stanovnika, korak koji bi mogao ugroziti plan Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prenosi u srijedu Reuters. Cilj EU-a za početno cijepljenje dvostruko je veći od cilja WHO-a koji bi najprije putem globalne sheme nabave kupio cjepiva za 20 posto svjetskog stanovništva koje pripada najranjivijim skupinama.


Upute HZJZ-a za izradu maski za školarce

Jučer - Uoči početka nove školske godine, kako bi osigurali ispravno korištenje i proizvodnju maski, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za proizvođače maski od tekstila namijenjenih za škole. Prema Uputi za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. obvezna je uporaba maski za djecu od 5. do 8. razreda i za srednjoškolce ako se ne može osigurati propisana distanca od 1,5 odnosno dva metra (osim ako lokalni Stožer CZ drugačije ne odluči za pojedinu školu uslijed povoljne epidemiološke situacije).

Tako je propisano da maske moraju biti od gušćeg materijala ili dvoslojne, s elastičnim krajevima ugodnim za nošenje. Materijal može biti jednobojan ili višebojan pod uvjetom da se može prati na temperaturi 60°C ili više. Maska mora biti uredno obrađena u skladu s namjenom te sadržavati deklaraciju s podacima o sastavu, održavanju, uputi za nošenje i ostalim oznakama u skladu s primjenjivim propisima. Propisane su i dimenzije maski, a kod izrade se moraju poštovati pravila tekstilne struke.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo