Jako ambiciozan projekt koji podrazumijeva otvaranje 85.000 radnih mjesta

Vlada ce na sjednici razmatrati i Nacrt prijedloga industrijske strategije RH za razdoblje od 2014. do 2020.

11.9.2014.
8:15
VOYO logo

Realizacija tih ciljeva ocekuje se ponajprije od strateskih djelatnosti, tzv. pokretaca, velikih izvozno orijentiranih poddjelatnosti koje ostvaruju dobit i zaposljavaju velik broj ljudi.

Od njih se ocekuje ostvarivanje vece stope rasta i zaposljavanja od kretanja BDP-a, odnosno vise od 5%, javlja HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strateske djelatnosti su: proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, proizvodnja racunala te elektronicnih i optickih proizvoda, proizvodnja elektricne opreme, proizvodnja strojeva i uredaja, racunalno programiranje, savjetovanje i povezane djelatnosti, proizvodnja prehrambenih proizvoda te proizvodnja namjestaja.

Tretman prehrambene i drvnopreradivacke industrije, koja prvotno u prijedlogu industrijske strategije nije svrstana u ''pokretace'' nego u ''cuvare'', cime nisu bili zadovoljni u resoru poljoprivrede, proteklih je dana bila predmet usuglasavanja izmedu ministarstava gospodarstva i poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko su 'cuvari'?

Prema strategiji, ''cuvari'' su velike industrijske poddjelatnosti usmjerene na domace trziste koje ostvaruju dobit i zaposljavaju velik broj ljudi i od kojih se, s obzirom na orijentaciju na domace trziste, ocekuju stope rasta u skladu s kretanjima nacionalne ekonomije, u prosjeku od 1 do 5 posto. Medu ''cuvarima'' su proizvodnja pica, mlijecnih proizvoda, prerada i konzerviranje mesa i proizvodnja mesnih proizvoda, tiskanje i usluzne djelatnosti povezane s tiskanjem itd.

U skupinu ''upitnici'' svrstane su poddjelatnosti koje ostvaruju dobit bez obzira na orijentaciju (izvoz ili domace trziste), ali nisu dovoljno velike niti imaju jasno definiranu trzisnu perspektivu da bi se mogle rasporediti u kljucne poddjelatnosti. U toj su skupini, primjerice, proizvodnja boja, lakova i slicnih premaza, proizvodnja medicinskih i stomatoloskih instrumenata i pribora, kovanje, presanje, stancanje i valjanje metala, proizvodnja sapuna i deterdzenata itd. 'Problematicnima' se u prijedlogu strategije smatraju nekonkurentni, visoko zaduzeni gubitasi ovisni o vanjskim cimbenicima, dok su 'bez utjecaja' djelatnosti koje, s obzirom na realizirane prihode i broj zaposlenih te uzimjuci u obzir projekcije razvoja, nemaju i nece imati veci utjecaj na industriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sestogodinjem razdoblju na koje se odnosi strategija, trebala bi biti promijenjena i struktura izvoza u korist izvoza proizvoda visoke dodane vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo