'IZNENAĐENI SMO, ALI SUDAC IMA PRAVO STROGO SE DRŽATI SLOVA ZAKONA': / Pravni stručnjaci o novom obratu u aferi 'Dnevnice'

Image
Foto: PIXSELL
17.5.2017.
19:28
PIXSELL
VOYO logo

Odluku je donio sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu Oliver Mittermayer, a USKOK je na nju već danas uložio žalbu. O žalbi USKOK-a odlučivat će izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda.

USKOK napravio propust?

Odluka suca Mittermayera iznenadila je istražitelje iz USKOK-a budući da su do sada već u brojnim slučajevima izdali rješenja o proširenju istrage i većina ih je postala pravomoćna, odnosno ako su i ukidana to se nije dogodilo iz razloga zbog kojeg je ukinuto rješenje kojim je proširena istraga protiv Sauche i Zeljko. Sudac je, naime, zaključio kako rješenje o proširenju istrage mora ukinuti budući da ga Zakon o kaznenom postupku uopće ne predviđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PETROV BRUTALNO SPUSTIO PLENKOVIĆU ZBOG SAUCHE: ‘Tko koristi zdrav razum zna da ovo ima veze s onim sramotnim glasovanjem’

‘KAKVA SLUČAJNOST…’: Nikola Grmoja komentirao preokret u aferi ‘Dnevnice’ i postavio škakljivo pitanje Sauchi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su i saborski zastupnik i njegova bivša tajnica uložili putem odvjetnika žalbe na rješenje o provođenju i proširenju istrage u njima su iznijeli brojne druge argumente, no nisu tražili ukidanje rješenja zbog razloga što ga je na kraju naveo sudac Mittermayer.

Iznenađenje sučevom odlukom

Njegova odluka, iako je rješenje ukinuo iz formalnih razloga, ipak je iznenadila istražitelje u USKOK-u, dok obrana Sauche i Zeljko za sada ima razloga za zadovoljstvo. Ni odvjetnik Darko Maržić ni odvjetnik Boris Engelbreht, koji zastupaju Sauchu i Zeljko, još nisu vidjeli odluku suca istrage, no ne isključuju mogućnost da će odgovoriti na podnijetu žalbu USKOK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAUCHA I NJEGOVA BIVŠA TAJNICA RUŠE ISTRAGU USKOK-a? Novi moment u aferi Dnevnice događa se u iznimno neugodnom trenutku…

Pravni stručnjaci s kojima smo razgovarali također su iznenađeni ovim potezom suca istrage, budući da su ovakva rješenja do sada potvrđivana. Međutim, slažu se kako trenutno u Zakonu o kaznenom postupku institut proširenja istrage ne postoji, te ne odriču sucu istrage pravo da se strogo formalno drži slova zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjene Zakona o kaznenom postupku još nisu usvojene

Međutim, ovakva situacija mogla se izbjeći da su u međuvremenu u Saboru prihvaćene predložene izmjene Zakona o kaznenom postupku što ih je Ministarstvo pravosuđa predstavilo u veljači ove godine. Među njima je i vraćanje instituta proširenja istrage u Zakon, jer se to nakon posljednjih izmjena koje su ga ukinule, pokazalo u praksi potrebnim.

NOVI OBRAT U AFERI DNEVNICE, SUD DONIO ODLUKU: Ništa od širenja istrage protiv Tomislava Sauche, USKOK je prekršio zakon

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada se čeka odluka izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu, a već su počele pljuštati optužbe iz političkih redova uz komentare da propust USKOK-a ustvari predstavlja dio političke trgovine s nezavisnim zastupnikom Sauchom koji nije podržao zahtjev za opozivom ministra financija Zdravka Marića.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo