NOVI ŠEF DORH-A / Turudić o susretima s Mamićem: 'Što insinuirate, da sam počinio kazneno djelo? Baš me briga'

Novi glavni državni odvjetnik kazao je da je potpuno spreman za novu funkciju

27.5.2024.
7:55
VOYO logo

Novi glavni državni odvjetnik Ivan Turudić, izabran saborskom većinom još u veljači, danas je preuzeo dužnost od svoje prethodnice Zlate Hrvoj Šipek.

NOVO:

Nakon preuzimanja dužnosti, Ivan Turudić se obratio medijima i govorio o svojim prvim potezima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da je ovo početak divnog prijateljstva i da ćemo dobro surađivati. Pod tim ne mislim da ću odavati ikakve tajne ili da ću ikome odavati neke povlaštene informacije. Sve će biti na profesionalnoj razini", poručio je na početku novinarima.

Prvi potezi

"Stupio sam na mjesto glavnog državnog odvjetnika. Došao sam oko 8 sati i do sada nisam stao. Održali smo kolegij, izvršena je primopredaja s dosadašnjom glavnom državnom odvjetnicom Zlatom Hrvoj Šipek", poručio je. Kazao je da je već razgovarao s novim kolegama i vjeruje da će sve dobro funkcionirati, kako u DORH-u tako i u drugim državnim odvjetništvima. Najavio je svoje prve poteze na čelu DORH-a, između ostaloga i da će se sastati s USKOK-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vezano za prve stvari koje ću napraviti, jednu sam već odradio, a to je taj kolegij. Sutra ću se sastati s USKOK-om. Cijeli USKOK će doći u zgradu Državnog odvjetništva gdje ćemo imati sastanak koji će biti važan. Želim naglasiti upravo važnost USKOK-a. Nakon toga namjeravam obići sva županijska državna odvjetništva u Hrvatskoj, i tamo održati sastanke kao i s općinskim državnim odvjetništvima. Glavni državni odvjetnik ne može ništa napraviti bez suradnje s vlašću i Vladom RH, posebice Ministarstvom pravosuđa. Nastojat ću se već ovoga tjedna naći s ministrom Damirom Habijanom, držeći da imamo puno stvari koje trebamo riješiti", najavio je.

Image
NOVI ŠEF DORH-A /

Obilježen kontroverzama, osuđivao kapitalce: Tko je čovjek koji sjeda u najvažniju fotelju pravosuđa?

Image
NOVI ŠEF DORH-A /

Obilježen kontroverzama, osuđivao kapitalce: Tko je čovjek koji sjeda u najvažniju fotelju pravosuđa?

"Primjera radi, Zakon o kaznenom postupku kaže da će tijelo koje vodi postupak, ako to nalaže interes javnosti, dati potrebne informacije medijima na način propisan posebnim zakonom. Međutim, posebnim zakonom ništa nije propisano, imamo samo generalnu klauzulu koja se mora ispraviti. Takvih je stvari niz, nužno je izmijeniti Zakon o USKOK-u, državnom odvjetništvu i Zakon o kaznenom postupku. To su glavni alati koje ima državno odvjetništvo. Očekujem pomoć svih mjerodavnih", rekao je Turudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalio je svojoj prethodnici Zlati Hrvoj Šipek koja je do sada bila na čelu DORH-a i najavio neke kadrovske promjene. "U budućnosti ću donijeti izmijenjeni godišnji raspored poslova, bit će nekih kadrovskih promjena kako u DORH-u, tako i USKOK-u i drugim državnim odvjetništvima, ali očekujem da će to u iduća dva-tri tjedna biti napravljeno", istaknuo je.

S obzirom na to da je u svom obraćanju spomenuo izmjene Zakona o Uskoku, novinare je zanimalo kad će raspisati natječaj za šefa Uskoka. Ponovio je da očekuje da će dobiti pomoć nadležnih, prvenstveno Ministarstva pravosuđa, te da će brzo imenovati vršitelja dužnosti ravnatelja Uskoka. "Vrlo brzo ću raspisati natječaj za šefa Uskoka, a mislim da ću čak sutra obznaniti ime v.d.-a", otkrio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj Agrokor

Novi glavni državni odvjetnik kazao je da mu je cilj fizički približiti USKOK i DORH, što je spominjao i u svom programu, jer je to važno za obje instutcije. Dodao je i da se snažno zalaže za osnivanje Visokog DORH-a. "Mislim da je to nužno. Mora se donijeti Zakon o visokom državnom odvjetništvu, a to je stvar Ministarstva pravosuđa, odnosno Vlade", smatra Turudić.

Komentirajući slučaj Agrokor, podsjetio je da je optužnica već dva puta povučena. "To je prioritet kojem ću snažno prionuti. Ja mogu tu biti koordinator i moram biti informiran o tome, ali to je prvenstveno stvar Županijskog državnog odvjetnika koji vodi postupak", ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto bih se izuzeo oko toga da ocijenim je li vještačenje provedeno pravilno? Već sam izuzet iz predmeta Josipe Rimac na vlastiti zahtjev 2016., prije nego što su istraživački novinari otkrili poruke. Govorim to s porugom. Tu je i predmet JANAF, ima tu razloga, ali taj je predmet toliko duboko u postupku, ne znam što bih radio u njemu. Treći je predmet Agrokor, nitko me ne može spriječiti. Tu je dužnost da ispitam kako je došlo do tog vještačenja. Slažemo se da je tu bilo puno pogrešnih stvari, a kojih - treba se utvrditi", poručio je, dodajući da se treba istražiti tko je naložio vještačenje i našao vještaka.

Treba li preispitati diplome iz Travnika?

"Ja sam od danas na dužnosti i od danas radim svoj posao. Možete me pitati za ono što će biti u budućnosti", kaže Turudić. Na pitanja o predmetu Mamić nije htio odgovarati, objašnjavjući da neće komentirati pojedinačne predmete, nego izložiti budući rad DORH-a. Na potpitanje hoće li se izuzimati iz takvih predmeta, kratko je poručio "ma, dajte molim vas".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su novog glavnog državnog odvjetnika pitali treba li preispitati diplome iz Travnika, nakon što se novi ministar poljoprivrede Josip Dabro, koji je završio studij u BIH, našao pod povećalom. "Organizirani kriminal je bara u kojoj nastaju koruptivna djela. Što se tiče konkretnog slučaja, ne znam ništa o tome i neću govoriti. Ali ako postoji sumnja u krivotvorenje službene isprave, to se radi po službenoj dužnosti", poručio je Turudić.

Kazao je također da Plenkovićeva vlada neće imati nikakve popuste. "Ako bude sumnje, postupat ćemo. Tko zna hoće li biti sumnje i hoćemo li postupati", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući suradnju s EPPO-om, kazao je da će Ured europskog javnog tužitelja u njemu imati "lojalnog suradnika". "Nisam protiv EPPO-a. Kucate na otvorena vrata, bit će sve u redu. Rekao sam da je EPPO imao problem kad je osnovan, nisu imali prostor, stolce, to su bile teškoće. Nikad nisam problematizirao postojanje EPPO-a", kazao je.

Dotaknuo se otvorenosti DORH-a prema javnosti, govoreći da će se truditi da to bude u većoj mjeri nego do sada. Na pitanje o tome hoće li informirati javnost, tvrdi da neće odavati izvide.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turudić je istaknuo da ne osjeća nikakav pritisak. "Baš me briga za pritisak, pritisak je bio medijski. Došao sam raditi svoj posao, da DORH bude bolji kad budem odlazio nego što sam ga zatekao", kaže.

Potvrdio je i da Mladen Bajić ostaje u DORH-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O sastancima sa Zdravkom Mamićem

Tvrdi da se ništa neće promijeniti u njegovom odnosu s čelnicima države te da s predsjednikom Zoranom Milanovićem nema odnos - i da ga ne treba ni biti.

Smatra da je premijer Andrej Plenković donio ispravnu odluku kad ga je izabrao za novog šefa DORH-a. Na pitanje hoće li mu se ona isplatili, kaže da se "takve odluke ne donose da bi se isplatile".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna ga je novinarka pitala kako sada gleda na cijelu situaciju sa sastancima sa Zdravkom Mamićem.

"Vi ste sad na čelu DORH-a. Da se dogodi tako da čujete da neki sudac se sastajao s nekim osumnjičenim, kako bi gledali na to", pitala ga je na što joj je Turudić uzvratio: "Vi sad insinuirate da sam počinio kazneno djelo? Rekli ste što bi bilo kad bi se neki sudac našao s nekim Mamićem. Baš me briga, to nije predmet ove konferencije. To je bilo prije devet godina", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

STARIJE INFORMACIJE:

Rano jutros već je stigao u prostorije DORH-a u Gajevoj ulici u Zagrebu.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Već je najavio da mu je jedan od prioriteta unutar kuće pronaći ravnatelja specijaliziranog odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kirminaliteta, Uskoka, koji vodi vršiteljica dužnosti Željka Mostečak od ostavke bivše ravnateljice Vanje Marušić u travnju prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neposredno prije primopredaje u Državnom odvjetništvu sudačko vijeće Visokog kaznenog suda odbacilo je pritužbu predsjednika tog suda Željka Horvatovića koji je, uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda, protiv Turudića zatražio pokretanje postupka povrede Kodeksa sudačke etike.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kao razlog je isticao kontradiktorne izjave o susretima s bivšim čelnikom Dinama Zdravkom Mamićem dok je Turudić bio sudac zagrebačkog Županijskog suda, a Mamić predmet istrage. Sve se događalo dok su medijske stupce punili transkripti srdačne prepiske Turudića i kasnije za korupciju optužene državne tajnice i kninske gradonačelnice Josipe Peslić, nekada Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zbog toga te izjava o susretima s Mamićem, osuđenim bjeguncem pred hrvatskim pravosuđem, Turudića su i mnogi drugi, uglavnom s opozicijske političke scene, ali i predsjednik RH Zoran Milanović, prozivali za laganje pred nadležnim saborskim odborom i u televizijskim emisijama.

Milanović je Turudića poslije prozvao i da je "dogovorio" slučaj propucavanja svog automobila kako bi mu se dala zaštita na što je Turudić uzvratio da mu je predsjednik "svojim huškačkim i prostačkim govorom stavio metu na leđa". Dodao je i da ne želi biti predmet Milanovićevih "predizbornih ambicija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je 13. ožujka položio prisegu u Hrvatskom saboru, dan prije raspuštanja njegova 10. saziva, oporbeni političari s lijeve i dijela desne strane političkog spektra redom su kritizirali izbor Turudića navodeći da ubuduće nijedna institucija neće biti neovisna.

U prošlotjednom razgovoru za RTL Danas kazao je da je spreman za novu ulogu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pročitao sam sve što sam trebao. Ili većinu toga nikad nije sve. Pročitao sam organizacijske propise u DORH-u, puno toga ja znam iz iskustva, ali neke stvari se moraju pročitati" istaknuo je Turudić te rekao kako je imao i sastanke sa svojim prethodnicom Zlatom Hrvoj Šipek.

Na pitanje boji li se da možda dolazi u osinje gnijezdo rekao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bojim se, većinu kolega poznam. S ogromnim brojem njih sam u korektnim i profesionalnim odnosima. Ne moraju se oni bojati mene niti ja njih. Ja sam došao tamo da zajedno radimo i nešto napravimo", zaključio je Turudić.

POGLEDAJTE VIDEO: Ivan Turudić otkrio boji li se da možda dolazi u osinje gnijezdo

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo