MOGUĆA DVA SCENARIJA / Hrvatski Sabor u petak i formalno zadužuje Vladu da provjeri Mostove potpise

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Most je potpise prikupljene za raspisivanje referenduma predao Saboru 24. siječnja

10.2.2022.
20:46
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski sabor u petak bi i formalno trebao zadužiti Vladu da provjeri broj i vjerodostojnosti potpisa prikupljenih za Mostove referendumske inicijative Odlučujmo zajedno i Dosta je stožerokracije!

Sabor će, naime, glasovati o takvom prijedlogu Odbora za Ustav i Poslovnik, kao i o prijedlogu da se u prebrojavanje uključe i minimalno po dva predstavnika svake inicijative čiji su ciljevi ukidanje covid potvrda i prebacivanje ovlasti sa Nacionalnog stožera na Sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most je u i saborskoj raspravi ustrajavao da se odredi rok u kojem Vlada treba prebrojiti potpise, no većina tome nije bila sklona, kao ni zahtjevu oporbe da se brojanje povjeri Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Image
ŽESTOKO U SABORU /

Mostov referendum podigao strasti, Bulj zavapio: 'Čega se bojite? Ovo je pljuvanje narodu i demokraciji u lice, pljuvanje u usta'

Image
ŽESTOKO U SABORU /

Mostov referendum podigao strasti, Bulj zavapio: 'Čega se bojite? Ovo je pljuvanje narodu i demokraciji u lice, pljuvanje u usta'

Moguća dva scenarija

"Koliko će trajati postupak provjere potpisa to u ovom trenutku ne mogu reći, to više onda nije u rukama Sabora“, rekao je u ponedjeljak predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Objasnio je kako se, čim brojanje bude gotovo, "loptica vraća" u Sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utvrdi li se da je Most skupio dovoljno potpisa moguća su dva scenarija: da Sabor raspiše referendum ili da od Ustavnog suda zatraži ocjenu jesu li referendumska pitanja u skladu sa Ustavom.

"Vidjet ćemo što će se dogoditi, može se dogoditi da ne bude dovoljno potpisa, ali o tom potom, ne bih govorio unaprijed", kazao je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most je potpise prikupljene za raspisivanje referenduma predao Saboru 24. siječnja, objavio je da imaju 410. 533 (za inicijativu Odlučujmo zajedno) i 409.219 potpisa (za inicijativu Dosta je!), što je više od potrebnih 368.867.

Izmjene paketa pravosudnih zakona

Sabor će u petak glasovati i o izmjenama paketa pravosudnih zakona, u njemu su i izmjene zakona o sudovima, o Državnom odvjetništvu te o područjima i sjedištima sudova i državnih odvjetništava. Njima se, uz ostalo, precizira postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda i glavnog državnog odvjetnika, te uvodi obvezna sigurnosna provjera svih sudaca i državnih odvjetnika svakih pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije samog glasovanja, raspravit će amandmane podnijete na te zakone, te izmjene Zakona o predmetima opće uporabe.

Ti predmeti, među inim, obuhvaćaju proizvode namijenjene dojenčadi i djeci mlađoj od tri godine za olakšavanje hranjenja, posuđe, pribor, dječje igračke, kozmetičke proizvode itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada se detaljnije uređuju opći uvjeti koje takvi predmeti moraju ispunjavati, nadzor nad proizvodnjom i stavljanjem istih na tržište.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo