ŽESTOKO U SABORU / Mostov referendum podigao strasti, Bulj zavapio: 'Čega se bojite? Ovo je pljuvanje narodu i demokraciji u lice, pljuvanje u usta'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Mirio Bulj smatra da Vlada Andreja Plenkovića blokira i ne želi dati rok Mostovom referendumu

10.2.2022.
10:27
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Saborski zastupnici nastavili su danas sjednicu raspravom o prijedlogu Odbora za Ustav i Poslovnik da se Vladu zaduži da provjeri broj i vjerodostojnosti potpisa prikupljenih za Mostove referendumske inicijative Odlučujmo zajedno i Dosta je stožerokracije.

Na početku rasprave zastupnici su zatražili stanke. Mostov Miro Bulj zatražio je stanku, izjavivši da mjere nemaju smisla i da je Stožer političko tijelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada Andreja Plenkovića blokira i ne želi dati rok ovom narodnom referendumu. Čega se bojite? Mislio sam da je Kuščević nešto najgore, a sada je jasno da je radio po nalogu Andreja Plenkovića. 18 dana vi ne donosite odluku. Mi smo brojili 30 dana uz praznike", kazao je, prenosi tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Stožer mulja'

SDP-ov Peđa Grbin također je zatražio stanku. "Od početka pandemije govorili smo da Stožer vrluda, da mulja i da za razne ljude vrijede različita pravila", rekao je i ponovno podsjetio na izlazak iz samoizolacije HSLS-ovog Daria Hrebaka te druženje premijera s ljudima koji su bili pozitivni. "To je dovelo do Hrvatske s najvećim brojem mrtvih od zaraze. Ovakvo vaše ponašanje dovelo je do ovog referenduma", kazao je Grbin i najavio da će SDP podnijeti amandmane.

"Danas apeliramo da se prebrojavanje potpisa ne daje Vladi nego DIP-u, da se odredi rok u kojem se treba provjeriti potpise i da se ofirmi tijelo koje će vršiti nadzor. Ne smijemo dopustiti da se iza ove incijative i pitanja koliko toliko dijeli hrvatske građane, vuku repovi", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Političko tijelo

Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista također je zatražio stanku. "Jasno nam je da je Stožer političko tijelo koji je donio politički motivirane, a ne epidemiološki opravdane odluke. Sve zemlje priznaju da covid potvrda nije imala efekta, i Švedska i Izrael i Britanija. Vrijeme je da prihvatite odluku naroda i dozvolite da se referendum raspiše što prije", kazao je Pavliček.

Ivana Posavec Krivec iz Socijaldemokrata također je zatražila stanku i poručila da bi rokovi za prebrojavanje potisa trebali biti jasno definirani. Upitala je zašto vladajući ne dozvoljavaju da potpise prebrojava DIP te da sami to predlažu kroz izmjene Zakona o referendumu o kojima Sabor još mora raspravljati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedina gora stvar od zloupotrebljavanja straha od cjepiva, je zlouporaba vlasti u režiji HDZ-a, kazala je Dalija Orešković (Centar) i HDZ-u poručila da "inženjeringom koji provodi,  pokazuje da ne poštuje" državu, institucije, stranke, građane. Dosta!, uzviknula je.  

Branko Bačić (HDZ) odbacuje oporbene prozivke, tumači kako Sabor odlučuje o tehničkom segmentu – o prijedlogu svog Odbora da se provjera prikupljenih potpisa povjeri Vladi i da u provjeri sudjeluju i predstavnici obje referendumske inicijative. Ovaj referendum ide za tim da se ukinu covid potvrde, a one su uvedene kao i u drugim članicama EU, ukidanje znači indirektno i direktno zatvaranje hrvatskih granica i pridonosi širenju virusa u društvu, kazao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojašnjenje prijedloga Odbora

Predsjednik Odbora za Ustav, Dražen Bošnjaković, pojasnio je prijedlog Odbora, rekavši da je većina u njemu odlučila brojanje potpisa povjeriti Vladi iako je oporba zagovarala da se to prepusti Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) kao neovisnom tijelu. Odbor je prihvatio prijedlog Bože Petrova (Most) da se u prebrojavanje potpisa uključe i najmanje po dva predstavnika svake inicijative, ali nije prihvatio njegov prijedlog da odredi rok u kojem se potpisi trebaju prebrojati.

Bulj se javio za repliku. "Umjesto da štitite Ustav i poslovnik, vi ga kršite. Ovo je pljuvanje narodu i demokraciji u lice, pljuvanje u usta. Zaustavite ovo blamažu i odredite rok", kazao je Bulj i zatražio da se raspiše referendum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bošnjaković mu je odgovorio da je Odbor donio odluku u skladu sa zakonom. Bulj se javio za povredu poslovnika, no Jandroković je procijenio da ju je zloupotrijebio i dao mu drugu opomenu. Bošnjaković je rekao da se po prvi put dozvoljava predstavnicima građanskih inicijativa da sudjeluju u nadzoru prebrojavanja potpisa.

"Vi trebate kao predstavnik većine biti primjer, a to znači primjeniti pravila koja ste nametnuli drugima. Dali ste incijativama 30 dana da prikupe potise, a onda ste prvi dan nakon toga počeli cviliti da odmah predamo potpise, pa ste idućih mjesec dana govorili zašto treba volonterima da prebroje 800 tisuća potpisa. Što ste vi napravili? Unutar 18 dana niste odlučili kome ćete predati potpise da ih provjeri. Može vam pomoći i dijete u 1. razredu, zna čitati brojeve OIB-a", rekao je Mostov Božo Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grmoja prigovorio premijeru

Mostov Nikola Grmoja podsjetio je da je premijer rekao da će se potpisi prebrojati i provjeriti u roku od 3 dana na Trgu svetog Marka. "Kako ste mislili u tri dana prebrojiti potpise, a sada ni nakon 18 dana ne želite odrediti rok. Očito je da muljate. Očito je da ne želite da se referendum dogodi", kazao je Grmoja.

Za povredu poslovnika javila se HDZ-ova Marija Jelkovac. "Premijer je rekao da vi predate potpise u roku od 3 dana pa ćemo svi zajedno prebrojati", kazala je. Prekinuo ju je Jandroković i dao joj opomenu jer je zloupotrijebila povredu poslovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo