VLADINI PLANOVI / Plenković: 'Mjere će ići da rast cijena struje i plina bude što blaži. Sudjelovat će i HEP, a ići će se i u smanjenje poreza'

Uoči sjednice Vlade novinarima se obratio ministar obrane Mario Banožić koji je rekao da zbog izjava predsjednika Zorana Milanovića i zviždačice Maje Đerek ispada da radi nešto loše

10.2.2022.
15:32
VOYO logo

Uoči sjednice Vlade gdje će se raspravljati o zakonu o komasaciji poljoprivrednog zemljišta, te o aktualnom stanju vezanom za koronavirus i uz potres, medijima se obratio ministar obrane Mario Banožić. Tema je, naravno, bio predsjednik Zoran Milanović.

"Riječ je o licemjerju da predsjednik šuti o nečemu, a mene tereti za korupciju. Smisao je bio pokazati da ima jednak primjer. Demantij Državnih nekretnina kaže da nisam tražio uređenje”, rekao je Banožić, prenosi N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Rekao sam da pojasni ulaganje u nekretninu na Hvaru. Odlučuju Državne nekretnine. Povučena je paralela, a riječ je o identičnom postupku. Samo je kod mene objašnjeno kao kriminal, a kod njega je ok. Obratio sam se i Maji Đerek jer je ona očito imala priliku promatrati ulaganja u stanove. A nije to primijetila u segmentu rezidencijalnog objekta. Prezentira se da je nešto loše kad je riječ o vladinom dužnosniku. Ovo je primjer, morao sam pokazati da se radi o omalovažavanju. Predsjednik me optužio u javnosti da sam maznuo stan, a nisam”, dodao je.

Predsjednik i njegova 'zviždaljka'

Kaže da nije pogriješio kad je prozvao predsjednika za nekretninu na Hvaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sve je sukladno zakonskim propisima, tako je uređen moj stan, a i rezidencija na Hvaru. Samo zbog prezentacije predsjednika i njegove zviždaljke Maje Đerek, ja ispadam loš. Državne nekretnine ulažu zakonski, niti sam tražio stan niti sam tražio da se ulaže, kao ni on”, smatra Banožić.

Image
STALI NA STRANU MILANOVIĆA /

Državne nekretnine demantirale Banožića: Neslužbeno, otkriveno je što se nalazi u državnoj vili na Hvaru

Image
STALI NA STRANU MILANOVIĆA /

Državne nekretnine demantirale Banožića: Neslužbeno, otkriveno je što se nalazi u državnoj vili na Hvaru

“Kad se zna da će ići službeni stan prema dužnosniku, tada se stan dovodi u funkcionalno stanje i ne ide se s luksuzima niti se ikad išlo. Tenzije su mi nametnute od rujna. Najveće tenzije bile su za vrijeme potpisaivanja ugovora za avione, dakle kad nešto dobro radimo. Ta strategija dolazi s Pantovčaka. Svakodnevno razgovaram s Glavnim stožerom i zapovjednicima, u njegovom valu nasilja koje radi nad Hrvatsom vojskom, mi moramo funkcionirati u nemogućim uvjetima. No, ovaj resor ne smije biti dnevnopolitička tema, ali g. Milanović to još nije shvatio”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojska u privatne svrhe

Inspekcija Ministarstva obrane pokazala je da je sve čisto.

“Kod predsjednika smo već vidjeli selektivni pristup čitanja dokumenata. U ovom procesu moramo sagledati cijelu sliku. Oznake tajnosti na inspekcijskom dokumentu. Ako stavljate oznaku na službeno putovanje svojom voljom, neka skine onih 25 helikopterskih letova i onda ćete imati jasnu sliku. Držimo se zakonske procedure. Kad inspekcijski nalaz doživi kompletnu sliku, vidjet ćete kako stvari stoje”, rekao je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banožić je istaknuo da nikad nije koristio vojsku u privatne svrhe.

Plenković: 'Vlada će reagirati i ublažiti udar na standard građana'

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković ustvrdio je da hrvatski građani još nisu osjetili povećanje cijene plina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I ranije smo naveli da će Vlada reagirati i ublažiti udar na standard građana kao što smo reagirali i kod cijene goriva. Pripremili smo sveobuhvatan paket, a predstaviti ćemo ga sredinom sljedećeg tjedna. Mjere će ići da rast cijena struje i plina, koje nažalost nećemo moći u potpunosti izbjeći, bude što manji. U tome će značajnu ulogu imati HEP.

U tom kontekstu priprema se i niz aspekata poreznog rasterećenja. Paket će biti izdašan, bit će snažan i vjerujem da će maksimalno zaštititi one najugroženije, ali i sveukupne troškove naših kućanstava od 1. travnja, vodeći računa i o poduzetnicima, umirovljenicima i poljoprivrednicima”, rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ubojstvu u Rijeci

"Pošle nedjelje bili smo svjedoci jednog teškog ubojstva. Oštro osuđujem ovaj barbarski čin. Po svemu sudeći ubojica je imao ozbiljnih psihičkih problema, a je li prije bio nasilan i je li pokazivao znakove ovakvog čina ostaje za vidjeti nakon kriminalističke obrade. U 2019. ubijeno 19 žena, a u 2020. je taj broj nešto manji, ali i dalje zabrinjavajuće. Kada se radi o nasilju obitelji, mi smo učinili određene korake. Nasilje nije prihvatljivo i tu treba poslati jaču poruku. Društvo u kojem nema nasilja, nažalost, ne postoji, no ono mora biti svedeno na najmanju moguću brojku", rekao je.

Premijer Plenković je na sjednici Vlade najavio i veliku reformu pravosuđa. "To je najveća reforma pravosuđa od ulaska u Europsku uniju. Branit ćemo je i od nje nećemo odustati, bez obzira na zahtjeve oporbe", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je govorio i o BDP-u za koji kaže da je "zasigurno najveći koji je Hrvatska imala". "Za 2022. i 2023. je smanjen. Hrvatska bi s realnom stopom od 10.5 posto bila drugo najbrže rastuće gospodarstvo u EU-u nakon Irske. Procjene su daleko iznad inicijalnih očekivanja", kazao je.

Ministar zdravstva Vili Beroš govorio je o epidemiološkoj situaciji u zemlji i poručio da posljednjih dana bilježimo "lagani pad broja hospitaliziranih".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo