VRIJEME JE DA NABAVIMO PROTURZAČNU OBRANU / Delegacija leti za Washington: 'Želimo da NATO u Hrvatskoj razmjesti sustav Patriot'

Image
Foto: Profimedia

Hrvatska je još 2016. godine iskazala interes za kupnju ovog rabljenog sustava, ali se odustalo zbog nedostatka novca

12.3.2022.
23:29
Profimedia
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković je prilikom obilaska mjesta na koje je pala bespilotna letjelica izjavio kako je to otvorena prijetnja Hrvatskoj te kako se takvo nešto više nikad ne bi smjelo ponoviti.

"Ovakvu situaciju više ne možemo tolerirati. Ovo je bila čista i jasna prijetnja na koju se treba reagirati. Dignut ćemo ovu temu u svim tijelima NATO-a i EU i raditi na tome da podignemo spremnost kako bi se ovakve letjelice neutralizirale na nekom sigurnom mjestu, a ne da padnu na gusto naseljen dio glavnog grada. Ovo je incident koji se ne smije ponoviti", rekao je tada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Image
O PADU BESPILOTNE LETJELICE /

Božinović: 'Hrvatska, po svemu sudeći, nije bila krajnji cilj'; Plenković EU čelnicima: 'Sutra bi to mogao biti i naoružani dron'

Image
O PADU BESPILOTNE LETJELICE /

Božinović: 'Hrvatska, po svemu sudeći, nije bila krajnji cilj'; Plenković EU čelnicima: 'Sutra bi to mogao biti i naoružani dron'

Plenković je također najavio i kako će Hrvatska dodatno investirati u svoju protuzračnu obranu, no dok se to ne riješi, kako i sam kaže: "razgovarat ćemo sa saveznicima da nam pomognu u zaštiti hrvatskog neba".

S obzirom na to da Republika Hrvatska u ovom trenu nema nikakvu protuzračnu obranu srednjeg dometa, trebat će je izgraditi ispočetka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takva nabavka adekvatnog protuzračnog sustava srednjeg dometa mogla bi trajati nekoliko godina, uz velika izdvajanja u rangu nabavke borbenog aviona.

Kako piše Jutarnji list, logično je da se sa saveznicima pokuša dogovoriti protuzračna podrška koja bi uključivala raspoređivanje barem jedne bitnice protuzračnog sustava na teritorij Hrvatske do konačnog rješavanja ovog problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutarnji piše i kako sljedećeg tjedna u Washington odlazi delegacija Ministarstva obrane koja će s američkim partnerima razgovarati o mogućnosti da američka vojska u Hrvatskoj privremeno razmjesti svoj protuzračni sustav. U četvrtak je, odgovarajući na pitanje Jutarnjeg lista razgovara li se sa saveznicima o pomoći u tom segmentu, ministar obrane Mario Banožić najavio razgovore o toj temi u Washingtonu sljedećeg tjedna.

Image
Foto: N1 screenshot

Bit će riječi o Patriotu

Kako prenosi Jutarnji, razgovarat će se i o sustavu Patriot, sustavu koji je američka vojska nedavno instalirala u Poljskoj u sklopu obrane NATO saveza. Ti američki sustavi nalaze se u Njemačkoj, odakle ih američka vojska razmješta po Europi. Sustav Patriot sadrži multifunkcijski radar koji istovremeno obavlja promatranje zračnog prostora, otkrivanje i praćenje cilja i raketnog projektila, označavanje cilja i predaju komandi za vođenje rakete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Patriot ima i kontejner s četiri cijevi koji služi za transport, čuvanje i lansiranje projektila. Ukupna masa rakete je 1000 kg, a s kontejnerom 1600 kg. Projektil se sastoji od balističke kape, sistema za navođenje, bojeve glave, pogonske grupe i sustava za upravljanje. Bojeva glava teška je 70 do 80 kg, a može biti klasična ili nuklearna. Operativni domet rakete je od 70 do 160 kilometara ovisno o vrsti rakete koja se koristi.

Riječ je o iznimno skupom vojnom sredstvu, a do sad su ga kupile Poljska i Rumunjska. Američka vojska ovaj sustav dopremila je prošle godine u bazu Zemunik u sklopu vojne vježbe Astral Knight 21.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Norveški NASAMS je pravo rješenje?

Mnogi stručnjaci zagovaraju nabavku norveškog sustava NASAMS kao rješenje za hrvatsku protuzračnu obranu srednjeg dometa. Riječ je o sustavu koji ima integrirani radar MPQ-64 Sentinel dometa 75 km i istovremeno prati 54 cilja. Koristi rakete AIM-120 AMRAAM s autonomnim sustavom upravljanja.

Rakete imaju horizontalni domet do 30 km. Može gađati ciljeve maksimalne brzine do 1000 m/s, dok je brzina rakete 1020 m/s. Španjolska, SAD, Nizozemska i Finska zemlje su koje ga već koriste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je još 2016. godine iskazala interes za kupnju ovog rabljenog sustava, ali se odustalo zbog nedostatka novca, a prve su procjene da bi se sada nabavka NASAMS-a mogla realizirati u roku od oko dvije godine.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo