ZATOČENI U ZAMBIJI / Gitarist, osnivač udruge Trans-Aid, doktor veterine… Tko su Hrvati koji su pokušali posvojiti djecu u Kongu?

'Situacija da ste zatočeni nije ugodna, ali ih se tretira na dobar način, ne zlostavlja ih se. Ministar je razgovarao sa šefom delegacije EU... svi znaju da su tamo Hrvati i da se za njih brinemo', rekla je državna tajnica Andrea Metelko

12.1.2023.
20:00
VOYO logo

Osmero pritvorenih Hrvata zambijski sudac pustio je da se brane sa slobode. No tu afričku zemlju ne smiju napustiti, a zbog sumnje na trgovinu djecom iz Konga moraju uplatiti i jamčevinu. Sljedeće ročište zakazano je za kraj mjeseca, kaže se u prilogu RTL-a Danas.

Osmero hrvatskih državljana, koji su već mjesec dana pritvoreni u trećem po veličini zambijskom gradu Ndoli prvi put su se pojavili pred sucem u utorak. Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Izjasnili su se da nisu krivi. Branitelj hrvatskih državljana Kelvin Silwimba u utorak je uložio zahtjev da se optužene Hrvate pusti da se brane sa slobode uz jamčevinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grlić Radman u kontaktu sa zambijskim kolegom

Prije donošenja odluke o jamčevini slučaj je u Zagrebu komentirao šef diplomacije Gordan Grlić Radman koji je kazao kako su uhićeni angažirali i posebnog branitelja koji pomaže u njihovoj obrani. Ministar je rekao da je hrvatski konzul tražio mogućnost pristupa posvojenoj djeci te da se očekuje odgovor zambijskih službi kako bi se dobila suglasnost za to.

Grlić Radman je zamolio svog zambijskog kolegu te šefa delegacije EU-a u Zambiji Jaceka Jankowskog da razgovaraju s tamošnjim povjerenikom za zatvorski sustav kako bi se hrvatskim državljanima osigurali svi potrebni uvjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SLUČAJ POSVAJANJA /

Hrvatima odobrena jamčevina, ali ne smiju izaći iz Zambije; Poznato tko ih je prijavio: 'Oni su tamo išli iz plemenitih razloga'

Image
SLUČAJ POSVAJANJA /

Hrvatima odobrena jamčevina, ali ne smiju izaći iz Zambije; Poznato tko ih je prijavio: 'Oni su tamo išli iz plemenitih razloga'

Objavljena imena uhićenih

Objavljena su i imena svih osmero uhićenih. To su Zoran Subošić (52), gitarist Hladnog piva i suvlasnik tvrtke Gajba Records preko koje je bend odrađivao koncerte i prodavao albume. Azra Imamović Subošić (41), zaposlena kao referentica za ustavnosudsko poslovanje. Ladislav Perišić (42), doktor veterine i zaposlenik klinike Best Friends. Aleksandra Peršić (40), Koprivničanka koja se bavila zaštitom napuštenih životnja, a ima obrt za njegu kućnih ljubimaca. Noah Kraljević (45), snimatelj i redatelj spotova i dokumentaraca, suosnivač udruge TransAid, i bivši vijećnik mjesnog odbora Samoborček u Zagrebu. Ivona Kraljević (36), LGBT aktivistkinja, koja radi kao oružarka-skladištarka u HNK Zagreb. Damir Magdić (44), elektrotehničar zaposlen u varaždinskoj Hidroelektrani te Nadica Magdić (45), profesorica kemije.

Državna tajnica: Tretira ih se dobro, nisu zlostavljani

Andrea Metelko, državna tajnica Ministarstva vanjskih poslova, za RTL Danas kazala je da se ministarstvo svakodnevno čuje s Hrvatima u Zambiji, a posjećuje ih konzul i piše bilješke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija je takva kakva jest, situacija da ste zatočeni nije ugodna, ali ih se tretira na dobar način, ne zlostavlja ih se. Ministar je razgovarao sa šefom delegacije EU koji je pričao s tamošnjim ministrom za zatvore, svi jako dobro znaju da su tamo Hrvati i da se za njih brinemo", rekla je.

Prokomentirala je i posljednje odluka o mogućoj obrani sa slobode, uz uvjete, govori kako se konzul pokušava povezati s Hrvatima koji tamo žive kako bi posvjedočili o njima, jer svatko mora pronaći dvije osobe. Rekla je i da obitelji osmero Hrvata već sada prikupljaju novac, a očekuje da će možda već prije vikenda biti pušteni na slobodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već dogovaramo jedan smještaj kod Hrvata tamo, tako da im olakšavamo boravak", navodi.

'Tu djecu smatramo hrvatskim državljanima'

Metelko je upitana što je s djecom koju su parovi iz Hrvatske posvojili, budući da sada imaju hrvatske dokumente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni imaju uredne hrvatske papire na temelju sudskih odluka, izdane putovnice i smatramo ih hrvatskim državljanima. Zambija to dovodi u pitanje i nama se ne omogućava pristup toj djeci, na zaštićenom su mjestu", rekla je.

Što se tiče idućih poteza kaže da najprije treba vidjeti kako će biti okončan psotupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tek tada ćemo vidjeti je li posvojenje valjano. Sud je svjestan da je potrebno djelovati brzo, da postoji dinamika. Predlagano im je ranije ročište, ali je državni odvjetnik tražio kasnije da prikupi dokaze. Dobar je znak da nisu toliko potkrijepili sumnje dokazima. To ostaje vidjeti, 23. siječnja je iduće ročište", kazala je Metelko za RTL Danas.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo