SLUČAJ POSVAJANJA / Hrvatima odobrena jamčevina, ali ne smiju izaći iz Zambije; Poznato tko ih je prijavio: 'Oni su tamo išli iz plemenitih razloga'

Image
Foto: Stringer/PIXSELL

Zambijski sud odlučuje o zahtjevu osmero Hrvata optuženih za trgovinu ljudima da se brane sa slobode

12.1.2023.
7:59
Stringer/PIXSELL
VOYO logo

Zambijski sud odlučio je o zahtjevu osmero Hrvata optuženih za trgovinu ljudima da se brane sa slobode. Odobreno im je jamstvo, ali ostaju u pritvoru.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osmero hrvatskih državljana, koji su već mjesec dana pritvoreni u trećem po veličini zambijskom gradu Ndoli prvi put su se pojavili pred sucem u utorak. Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Izjasnili su se da nisu krivi.

Branitelj hrvatskih državljana Kelvin Silwimba u utorak je uložio zahtjev da se optužene Hrvate pusti da se brane sa slobode uz jamčevinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grlić Radman: Išli su iz plemenitih  razloga

Prije donošenja odluke o jamčevini slučaj je u Zagrebu komentirao šef diplomacije Grlić Radman koji je kazao kako su uhićeni angažirali i posebnog branitelja koji pomaže u njihovoj obrani. 

Pritvorene Hrvate nekoliko puta je posjetio konzul iz veleposlanstva u JAR-u, koje pokriva i Zambiju. Pokušao je posjetiti i djecu, koja sada imaju hrvatske dokumente, a preuzele su ih službe socijalne skrbi, no posjet mu je bio dosad onemogućen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je rekao da je konzul tražio mogućnost pristupa posvojene djeci te da se očekuje odgovor zambijskih službi kako bi se dobila suglasnost za to.

Grlić Radman je zamolio svog zambijskog kolegu te šefa delegacije EU-a u Zambiji Jaceka Jankowskog da razgovaraju s tamošnjim povjerenikom za zatvorski sustav kako bi se hrvatskim državljanima osigurali svi potrebni uvjeti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan o mogućnosti da hrvatski državljani budu oslobođeni krivnje, Grlić Radman je rekao da za to „šanse uvijek postoje”. 

„Oni su tamo išli iz plemenitih razloga, posvojiti djecu, a sad treba utvrditi što se zapravo i kako dogodilo”, rekao je ministar u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iduće ročište za Hrvate optužene u Zambiji 23. siječnja

13.42 - Iduće ročište u procesu za navodno trgovanje ljudima protiv osmero Hrvata, čije je namjere ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman danas ocijenio plemenitima, održat će se u Zambiji 23. siječnja. Sud im je prethodno dopustio da brane sa slobode ako polože jamčevinu i putne isprave.

Sud u Ndoli, trećem najvećem gradu afričke države koja broji oko 19,5 milijuna ljudi, u četvrtak je dopustio hrvatskim državljanima da se brane sa slobode nakon što polože jamčevinu, 20.000 zambijskih kvača po osobi (oko 1100 dolara) i putne isprave, doznaje Hina iz diplomatskih izvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, morat će se redovito javljati policiji i regulirati svoj boravak u Zambiji, doznaje Hina iz diplomatskih izvora.

Pušteni će biti čim ispune tražene uvjete, a iduće ročište u redovnom sudskom postupku bit će 23. siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati izlaze na slobodu uz jamčevinu

12:59 - Hrvatskim posvojiteljima je odobreno jamstvo, ali ostaju u pritvoru dok se ne ispune koji su naloženi, doznaje Jutarnji.

Isti list navodi kako je sud je odredio da svaki za slobodu mora položiti protuvrijednost od 1000 američkih dolara te da nakon što budu pušteni na slobodu do kraja postupka ne smiju napustiti Zambiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeće ročište zakazano je za 23. siječnja.

Dojava stigla iz hotela

12:52 - Sud je saslušao nekoliko svjedokinja, među kojima i djelatnice hotela u kojem su oni bili odsjeli. Hotel se zove Spree Guest House Kanshenshi i nalazi se u Ndoli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su objavili zambijski mediji, upravo je iz tog hotela došla dojava službeniku za imigraciju. Navodno je netko prijavio 6. prosinca tri bijele osobe s četvero tamnopute djece kongoanskog podrijetla.

Nakon toga su službenici za imigraciju, u suradnji s policijom, pratili hrvatske državljane i njihovu posvojenu djecu, a dan poslije su i uhitili četiri para s četvero djece u zračnoj luci u Ndoli prilikom check-ina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službenica zračne luke daje iskaz

12.06 - Na klupu za svjedoke pozvana je treća svjedokinja. Riječ je o službenici zračne luke Simon Mwansa Kapwepwe. U toj su zračnoj luci pored grada Ndoli 7. prosinca prošle godine uhićeni hrvatski građani s djecom koja su stigla iz NR Konga, piše Večernji list.

Krenulo saslušanje svjedoka

11.36 - Nakon što je svoj iskaz dala prva djelatnica hotela u kojem su odsjeli Hrvati, sada iskaz daje i druga djelatnica istog hotela. Obje svjedokinje predložilo je i pozvalo Državno odvjetništvo Zambije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stigle snimke

10:43 - Pojavile su se snimke uhićenih Hrvata. Osumnjičeni danas pred sudom u Zambiji traže da ih se pusti uz jamčevinu i omogući obrana sa slobode.

Video: Stringer/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počelo saslušanje svjedoka

10:11 - Počelo je saslušanje svjedoka.

Suđenje osmero Hrvata, koji su stigli na sud u pratnji odvjetnika, trebalo je početi u 9 sati ali je kasnilo pola sata, javlja Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piletić dao preporuke kako izbjeći slične situacije

7:30 - Ministar Piletić istaknuo je u razgovoru za HRT da je u Hrvatskoj iz Demokratske Republike Kongo posvojeno 131 dijete te da su i sada neki parovi u proceduri posvajanja djece iz te zemlje. Njima su dane preporuke kako izbjeći slične situacije.

"Svi oni zahtjevi koji dođu hrvatskim sudovima za priznavanje međudržavnog posvojenja, trebaju ili trebat će biti dodatno provjereni, odnosno utvrđena njihova autentičnost i legalnost. Nakon toga očekivat će se dakle od sudova u takvim postupcima da zatraže dokaz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike da su potencijalni posvojitelji upisani u hrvatski registar potencijalnih posvojitelja", rekao je Piletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati zatočeni u Zambiji sudu dostavili možda i ključni dokaz

Jučer - Jedan od strateških poteza koji su uhićeni hrvatski državljani dogovorili s odvjetničkim timom jest da se sudu dostave dokazi da su djeca posvojena u DR Kongu doista imala uvjete za posvojenje te da su se biološke majke doista odrekle roditeljske skrbi. Kako doznaje Jutarnji list, ti materijali za sud već su prikupljeni.

Na prošlom ročištu odvjetnik uhićenih hrvatskih državljana, imenovan po službenoj dužnosti, predložio je da se hrvatskim parovima istražni zatvor zamijeni plaćanjem jamčevine. Tome se usprotivio državni odvjetnik, a ključni argument tužiteljstva je opasnost od bijega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tračak nade da bi sud ipak mogao odobriti jamstvo ulila je izjava tužitelja koji je rekao da odluči li sud ipak odobriti jamstvo, Hrvati moraju regulirati boravište u Zambiji tijekom trajanja postupka, no za to su, kako su nam rekli zambijski novinari, male šanse.

Odluči li sud ipak prihvatiti prijedlog obrane, iznos jamstva u Zambiji određuje sud. Premda je istražni zatvor samo mjera i nema veze s utvrđivanjem krivnje, s obzirom na uvjete u zambijskim zatvorima te činjenicu da uhićeni hrvatski državljani otežano komuniciraju s rodbinom, puštanje na slobodu, čak i privremeno, značilo bi puno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro više...

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo