IZJASNILI SE DA NISU KRIVI / Hrvati uhićeni u Zambiji izašli pred sud, pojavili se problemi na ročištu, naš ministar otkrio što se događa: 'Važno je da im se to osigura'

Image
Foto: Profimedia

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima

10.1.2023.
7:52
Profimedia
VOYO logo

U utorak je započelo suđenje Hrvatima koji su početkom prosinca uhićeni u Zambiji pod optužbom za trgovinu djecom iz Konga odnosno, zbog sumnje u vjerodostojnost dokumenta o posvojenju četvero maloljetne djece iz DR Konga.

Hrvatski državljani su 6. siječnja prvi put ispitani pred sucem nižeg suda, a rasprava u predmetu je odgođena za utorak nakon što je uložena žalba o kojoj treba odlučiti sudac Visokog suda Musonda, priopćio je Zambijski ured za migracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako doznaje Večernji list, odmah po početku ročišta određena je stanka kako bi se optužnica mogla pročitati na engleskom jeziku. Suđenje se odvija u gradiću Ndoli nedaleko od granice s Kongom, a u svojstvu promatrača je i službenik hrvatskog veleposlanstva.

Nakon što im je pročitana optužnica, prema kojoj ih se optužuje za kazneno djelo trgovine ljudima, odnosno djecom u pokušaju, izjavili da se ne osjećaju krivima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oglasio se Radman

U međuvremenu, ministar vanjskih poslova Grlić Radman komentirao je suđenje hrvatskih državljana u Kongu.

"Svi koji su optuženi trebali su sudjelovati u raspravi na jeziku koji razumiju tako da je to malo rastegnulo raspravu. Njima je pročitana optužnica, pitani su osjećaju li se krivima, odgovorili su da ne. Ročište je ipak odgođeno za četvrtak. Njihov branitelj tražio je da se brane sa slobode uz jamčevinu. Čekamo četvrtak koji će donijeti novosti uz taj slučaj", rekao je Grlić Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je da su hrvatski građani optuženi za trgovanjem djece u pokušaju. Istaknuo je da ministarstvo i konzularni djelatnik koji je stalno prisutan i posjećuje hrvatske državljane, žele da vlasti tretiraju hrvatske građane čovječno i da se prema njima postupa humano.

"Mi ne možemo ulaziti u meritum, ali je važno da im se osigura pravično suđenje", rekao je Grlić Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo vanjskih poslova i veleposlanstvo nisu sudjelovali u postupku za primitak za hrvatsko državljanstvo i u postupku posvajanja djece", rekao je.

Preokret?

Jutarnji pak doznaje kako se sa statusom osmero uhićenih Zagrepčana dogodio preokret. Ističu kako je javnost u posljednjih mjesec dana informirana da su dva od četiri para upisana u Registar potencijalnih posvojitelja, a dva nisu, dok Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, sada tvrdi i da se preostala dva para nalaze u postupku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HRVATI IZLAZE PRED SUCA /

Što je pošlo po zlu s posvajanjem djece iz Konga? 'Postoje informacije o velikom broju posvajanja iz država Afrike'

Image
HRVATI IZLAZE PRED SUCA /

Što je pošlo po zlu s posvajanjem djece iz Konga? 'Postoje informacije o velikom broju posvajanja iz država Afrike'

Hrvatskim državljanima pružena konzularna pomoć

Službenik Veleposlanstva RH u Pretoriji u ponedjeljak je, inače, posjetio hrvatske državljane u pritvoru, a najavio je i da će biti prisutan na sudskom ročištu.

"Veleposlanstvo se ne može uplitati u pravne postupke koje vodi druga država, no putem nadležnih tijela Republike Zambije i branitelja dodijeljenog po službenoj dužnosti ponovno je zamoljeno da se prema pritvorenim hrvatskim državljanima postupa čovječno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura liječnička pomoć, da ih se ispituje na jeziku koji razumiju te da se bez obzira na težinu kaznenog djela za koje se sumnjiče ne prejudicira njihova krivnja", ponovio je MVEP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službenik veleposlanstva pokušao je u Zambiji posjetiti djecu koju su preuzele službe socijalne skrbi, no posjet mu je bio onemogućen. Prema informacijama zambijskih vlasti, djeca su na sigurnom i nisu ugrožena ni na koji način.

Hrvatskim državljanima nastavit će se pružati konzularna pomoć sukladno Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima, zaključilo je ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, Vrhovni sud općinskim je sudovima izdao preporuku za postupanje u postupcima priznanja stranih sudskih odluka u postupcima radi posvojenja.

Vrhovni sud preporučuje da općinski sudovi u postupcima priznanja i izvršenja stranih sudskih odluka o međudržavnom posvojenju djece u kojima se ne primjenjuje Konvencija o zaštiti djece i suradnji u vezi s međunarodnim posvojenjem:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(1) Da provede postupak provjere autentičnosti primljenih dokumenata (strane sudske odluke) i potvrde o pravomoćnosti putem međunarodne pravne pomoći, putem Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske;

(2) Prilikom primitka prijedloga za priznanje strane sudske odluke preporučuje se sudu da primjerak tog prijedloga pošalje Ministarstvu nadležnom za poslove socijalne skrbi (Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike) te da ostavi Ministarstvu rok od 30 dana radi neophodne provjere jesu li predlagatelji upisani u registar potencijalnih posvojitelja u Republici Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo