U TEŠKIM UVJETIMA / FOTO, VIDEO Nova herojska akcija HGSS-ovaca: Pogledajte ekskluzivne snimke dramatičnog spašavanja na Biokovu

Iako je ljetno vrijeme, velika sparina i vlaga u zraku, kišni oblak zapeo je za Biokovo a jaka kiša uz grmljavinu dovela je u pitanje izvlačenje

19.8.2018.
14:33
VOYO logo

Dana 18. kolovoza u 13,50 sati zatražena je pomoć penjača u stijeni Žliba iznad Velikog Brda zbog ozljede partnera prilikom penjanja četvrte dužine u smjeru Prvi ples na visini od oko 720 mnm u neposrednoj blizini vrha Krst. Unesrećeni je hrvatski državljanin star 41 godinu. 

Zbog prirode nastanka ozljede, velike vrućine i vremena potrebnog da se dođe do unesrećenog zatražena je pomoć helikoptera HRZ -a i letača spašavatelja. U skladu sa doktrinom HGSS –a, na teren je u roku 20 minuta izišla zemaljska ekipa sastavljena od 11 spašavatelja HGSS stanice Makarska. Dolaskom na stijenu gdje se nalazi izlaz iz smjera spašavatelji pripremaju sidrište i spuštaju se prema penjačima. Dolazi i letački dio ekipe sastavljene od posade helikoptera MI-8 MTV Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i četiri spašavatelja letača koji su stacionirani u Splitu na ljetnom dežurstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon preleta terena, iz helikoptera se spušta jedan spašavatelj s radio vezom, a posada odlazi na stajanku dok se ne pripremi unesrećeni za transport. U 15,50 sati prvi spašavatelj dolazi do unesrećenog. Pregledom unesrećenog utvrđene ozljede stopala desne noge s obilnim krvarenjem, a nakon pružanja prve pomoći i imobilizacije upakiran je u nosiljku mariner. Kako pozicija na kojoj se nalazio ozlijeđeni nije bila prikladna za izvlačenje, unesrećenog se spušta u nosiljci dvadesetak metara kako bi se moglo uhvatiti uže iz helikoptera. 

Iako je ljetno vrijeme, velika sparina i vlaga u zraku, kišni oblak zapeo je za Biokovo a jaka kiša uz grmljavinu dovela je u pitanje izvlačenje i brzu evakuaciju helikopterom. Nagla promjena vremenskih prilika zahtijevala je brzu reakciju jer je bilo malo vremena da se pokuša odraditi izvlačenje zrakom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Helikopter dolazi u 16,50 sati iznad ekipe u stijeni i na 50 metarskom užetu u podvjesu izvlači unesrećenog u pratnji letača spašavatelja i transportira u Bašku Vodu gdje ga spušta na nogometni teren i ukrcava u helikopter. Unesrećeni je transportiran u Split i na heliodromu Firule predan medicinskoj ekipi Kliničkog bolničkog centra.

Iako je unesrećeni zbrinut zemaljska ekipa na terenu posprema opremu i penje do izlaza iz smjera i onda planinarskom stazom do vozila. Mokra stijena i odjeća  spašavatelja bila je otežavajuća okolnost i dodatni problem na koji je trebalo posebno obratiti pažnju kako bi se sigurno spustili sa planine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcija je završena u 19,28 sati kada su se spašavatelji vratili u bazu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo