'BILA BI KATASTROFA' / Ekobomba na ulazu u hrvatski grad, vatrogasci upozoravaju: 'To je jedno od najopasnijih mjesta u zemlji!'

'Svi se Varaždinci srame zbog toga i to je jedan ružna mrlja na prekrasnom tkivu našega grada', priznaje gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj

20.10.2023.
10:51
VOYO logo

Je li sličan incident kao u Osijeku moguć i negdje drugdje u Hrvatskoj, zemlji nadaleko poznatoj po sjajnim rješenjima za otpad? U Varaždinu već 18 godina na ulazu u grad stoje ogromne bale starog smeća, potencijalna ekobomba na koje se građani žale, javlja Danas.hr.

Godinama se ništa ne mijenja, a vatrogasci upozoravaju da je to jedno od najopasnijih mjesta u Hrvatskoj i traže hitnu akciju Vlade jer se boje da će netko to zapaliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaz u Varaždin, barokni biser, već desetljećima izgleda svakako, samo ne biserno. Deponij otpada postao je zaštitni znak grada. Bale smeća za mnoge su prva stvar koju vide pri ulasku u Varaždin jer planina od 100.000 tona otpada stoji tamo već 18 godina, a kroz plastiku je već niknulo i zelenilo.

Image
MOGAO SE IZBJEĆI? /

Cure detalji očevida požara u Osijeku: Plastika se ukapala pod zemlju, protupožarni putovi neprohodni, a hidrantska mreža...

Image
MOGAO SE IZBJEĆI? /

Cure detalji očevida požara u Osijeku: Plastika se ukapala pod zemlju, protupožarni putovi neprohodni, a hidrantska mreža...

'Svi se Varaždinci srame zbog toga'

Svega par metara od potencijalne ekobombe, Domagoj se priprema za sjetvu pšenice, a obećanjima da će se problem riješiti više ne vjeruje. "To stoji tako već 18-20 godina. Kako ja znam za sebe to je tu. Samo se premetalo. Jedan dio se premetao na drugu stranu, onda se napravila cesta i opet stoji. Obećali su da će maknuti, ali i dalje ništa", govori za Danas.hr Domagoj iz Varaždina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mijenjali su se župani i gradonačelnici, neki su čak završili u zatvoru, ali smeće je ostalo. Aktualni gradonačelnik na vlast je došao prije dvije godine, jedna od glavnih tema izbora bilo je upravo rješavanje problema bala.

"Ovo je na ulazu u Varaždin, dođu vam strane delegacije i vide ovo na ulazu u jedan predivni barokni grad. Svi se Varaždinci srame zbog toga i to je jedan ružna mrlja na prekrasnom tkivu našega grada", priznaje gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt sanacije

Ipak, rješenje postoji te se samo čeka kredit države. Napravljen je projekt sanacije koji je poslan ministarstvu prije pet mjeseci, ali ono i dalje nije odgovorilo. Zadnji rok je 31. listopada, nakon toga i ponuda i investitori odlaze. Gradonačelnik upozorava da je ovo zadnja prilika dok se ne dogodi veće zlo.

"To bi bila katastrofa za Varaždin, da se dogodi slučaj Drava Osijek ili ono što se skoro dogodilo u Oroslavju. Ja se nadam da se nekome u Zagrebu upalila crvena lampica", upozorava gradonačelnik Bosilj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova zelena močvara otpadnih voda trebala bi biti zadnji poziv svima da se nešto poduzme. Crni mulj koji se cijedi kroz stare popucale bale smeća ulaze u tlo i to svega nekoliko metara od oranica.

Smeće zbog starosti više ne smrdi, ali zeleno jezero koje se nalazi ispod deponija djeluje poprilično odvratno i za zdravlje potencijalno vrlo opasno. Struka godinama upozorava da su bale bile tek privremeno rješenje i da nisu projektirane da čuvaju smeće gotovo dva desetljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"One su rađene da traju pet, šest, sedam godina, toliki je vijek trajanja one folije koja je na njima. Ta folija naravno pod djelovanjem UV zraka i vremenskih prilika popušta i sad dolazi do procjeđivanja", objašnjava Aleksandra Anić Vučinić iz Zavod za inženjerstvo okoliša Geotehničkog fakulteta.

Procjeđivanje u tlo nikako nije dobra vijest. "Za sada, prema mojim informacijama, nisu utvrđena direktna onečišćenja otpadnih voda, no pitanje je trenutka kad će to prodrijeti u podzemlje i onečistiti podzemnu vodu", zaključuje za kraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I onda će ta voda završiti na Domagojevoj oranici. Ili u nečijoj slavini. Sanacija rugla na ulazu u Varaždin čeka se već 18 godina. Za problem očito znaju svi, baš kao što su znali u Osijeku, a znamo kako je to završilo.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo