VJENČANJA IZ BAJKE / Dubrovnik postao hit senzacija: 'Neki daju milijune, a jedno je vjenčanje trajalo pet dana'

Za savršeno vjenčanje u Dubrovniku neki će bez problema dati milijune

18.2.2019.
7:00
VOYO logo

Koliko je strancima popularno u njemu izreći sudbonosno "da", govori podatak kako je mnogo više sklopljenih brakova stranaca nego domaćih. 

Dubrovnik je najpopularniji među Britancima, Ircima, Skandinavcima, ali i u  dalekoj Indiji. Traže jedinstvene dubrovačke lokacije te besprijekorna organizacija tog savršenog dana. 

Nema odlazaka po mladu, pečenja, ni bengalki, a zabava traje kraće od one na koju je navikao prosječan hrvatski svat. No, i tu ima iznimaka. 

''U prosjeku u zadnjih 10 godina je 150 stranih brakova godišnje. Moja mala matematika rekla bi da je to gotovo trećinu više stranih državljana koji su sklopili građanski brak u odnosu na brakove hrvatskih državljana'', kaže matičarka Tihana Hrnić.

''Imate nekakav prosjek od 50 ljudi, ja bih rekla - dan vjenčanja nekakvih 20.000 eura, pa do ogromnih projekata u kojima pričamo o milijunima od nekoliko stotina ljudi, ali u milijunskoj potrošnji'', pobrojala je organizatorica vjenčanja Ines Nanić.

Snimatelj Mišo Sorić opisuje zahtjeve kad je riječ o snimanjima: ''Bilo je čudnih situacija, recimo snimamo pripremu mlade i mladoženje i njima je super video i sve. Međutim, mladina mama je u tom trenutku upalila televiziju u sobi i sad oni mole nakon što su vidjeli video, možemo li mi tu televiziju ugasiti, ja govorim 'nije ovo CSI'. Drugi je zahtjev bio da jednostavno njemu vezice na cipelama nisu u istoj boji. Ali - kao što rekoh, nema tu specijalnih efekata, nije to baš Hulk protiv Spidermana''.

''Problem je najveći kad mlada odluči obući vjenčanicu u kojoj bi joj bilo izvrsno u Sibiru, ali ne i u Dubrovniku u sedmom mjesecu'', upozorava Nanić i dodaje: ''Više puta sam osobno rezala vjenčanice od više desetaka tisuća eura''.

U hrani se, kaže, vole držati nekakvih standarda: ''Ono što je meni uvijek zanimljivo jest da u jelovnik uvijek kao opciju stavljaju piletinu koja je po našim hrvatskim standardima je ispod svake razine''.

''Dosta kraće traju nego naše svadbe. Naše počnu ujutro u devet balalajka i onda do četiri ujutro hojla, hojla, a oni su malo pristojniji . Oni večeraju od sedam do devet i onda se u sat i pol totalno razvale od partija'', prepričava Sorić.

''Jedna od zanimljivih stvari mi je bila kad je jedan indijski klijent koji je ženio svog jedinog sina, oni žive u Dubaiju i iznimno su imućni, imali vjenčanje koje je trajalo pet dana i imali su tisuću ljudi. Vjerujte mi - šest dana slavonske svadbe je mala beba za ovo što je gospodin planirao. U svakom slučaju njima je falila neka 'the' destinacija - od svega što smo im mi pokazali i kad je ušao na Stradun rekao je 'kud mi hodamo -to je to, evo ga dugi stol za tisuću ljudi'. E, onda je tim ljudima malo teže objasniti da neke stvari ne možeš kupiti novcem'', zaključuje Nanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo