DRAMATIČNO SPAŠAVANJE NA VELEBITU: / Ozlijeđenu penjačicu izvlačili helikopterom; 'Elise su povremeno bile blizu stijene'

Image
Foto: HGSS

Unesrećena se nalazila stotinjak metara od vrha stijene na zapadnom dijelu Anića kuka

4.10.2018.
14:04
HGSS
VOYO logo

Prema dojavi koja je stigla 3. listopada u 16.20 sati u NP Paklenica, točnije zapadnom dijelu Anića kuka, došlo je do pada penjačice uslijed odlamanja hvatišta, a u padu je zadobila bolne ozljede prsnog koša, javila je Hrvatska gorska služba spašavanja.

Unesrećena se nalazila stotinjak metara od vrha stijene u smjeru L`anno delle Lumache.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brži od mraka

"Odmah po dojavi desetero spasioca Stanice Zadar upućuje se zemaljskim putem na mjesto nesreće. Istodobno je pozvan helikopter HRZ-a s ekipom letača spasioca kako bi akciju spašavanja izveli do mraka jer bi se u protivnom spašavanje proteglo dugo u noć", ističu iz HGSS-a.

Image
Foto: HGSS

Ekipa letača spasioca polijeće iz Splita i pri dolasku se iz lebdećeg helikoptera do unesrećene spušta liječnica HGSS-a i već za 15 minuta unesrećenu se u podvjesu helikoptera prevozi do helidroma u Starigrad Paklenici nakon čega su prebačeni u helikopter i naknadno na aerodrom u Zadru gdje je unesrećena predana timu Hitne medicinske pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opasna akcija

Akcije spašavanja iz stijene, poručuju iz HGSS-a, izuzetno su rizične i opasne, a posebno one kod kojih se koriste helikopteri.

Image
Foto: HGSS

"Ovakve akcije iziskuju vrhunsko umijeće posade helikoptera kao i letača spasioca koji su i ovu akciju izveli rutinski iako su elise helikoptera povremeno bile dosta blizu same stijene", objašnjavaju dodajući kako je akcija završena u 18.30 sati povratkom spasioca u bazu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: HGSS
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo