DOPUŠTENJE, ALI NE ZA PRODAJU: / Novi dokumenti o eskadrili pokazuju da se Izrael mogao javiti na natječaj, a Hrvatska pregledati avione

Image
Foto: Pixsell

Večernji list objavio je američko predodobrenje kojem Hrvatskoj omogućavaju uvid u podatke i pregled letjelica

31.1.2019.
10:27
Pixsell
VOYO logo

Nakon što je ministar obrane Damir Krstičević, govoreći o propalom poslu kupnje ratnih aviona, ovog tjedna najavio kako "ima i Hrvatska dosta tih dokumenata, stavit ćemo ih sve, pa kad se usporede svi ti dokumenti da se vidi tko je u procesu govorio, na osnovu kojih informacija su se donosile odluke" Večernji list je objavio dokumente za koje na naslovnici tvrde kako dokazuju da je "SAD dopustio prodaju Baraka u rujnu 2017".

No, zapravo se radi o američkom predodobrenju koje Izraelu omogućava da se prijavi na natječaj koji je Hrvatska raspisala za kupnju borbenih aviona, a prvu stranicu ovog dokumenta ranije je već objavio Index. Na drugoj stranici dokumenta detaljnije se spominju izraelski zahtjevi na temelju hrvatskog zahtjeva za ponudom te se specificira konfiguracija aviona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokument je iz kolovoza 2017., a u njemu se Sjedinjene Države obraćaju Izraelu. Pišu kako "daju odobrenje za privremeni transfer tehničkih podataka za F-16 C/D Vladi Hrvatske, kako je navedeno u privitku, za eventualnu buduću prodaju". Uz to, Hrvatskoj omogućuju i zajedničku vizualnu inspekciju zrakoplova.

Četiri uvjeta

State Department Izraelu navedeno uvjetuje četirima točkama. Prvo, navode kako Hrvatska mora biti obaviještena da je za bilo kakvu buduću nadogradnju potrebna američka integracija tih novih sposobnosti. Drugo, Vlada RH mora biti informirana kako neće biti američke potpore za održavanje za izraelsku opremu na avionu - za to se trebao pobrinuti Izrael.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treće, navodi se kako je iz Baraka potrebno izvaditi dvije radijske stanice američke proizvodnje, a na drugoj stranici dokumenta vidi se kako će one biti zamijenjene američkim radijskim stanicama. U četvrtoj točki se navodi kako će trebati ishoditi posebnu dozvolu za prodaju ovog aviona i obuku.

Predodobrenje, ne i konačno

Ključna stvar koja proizlazi iz objavljenih dokumenata jest kako su Amerikanci dali dozvolu Izraelu da sudjeluje na hrvatskom natječaju, a Hrvatskoj uvid u podatke i pregled letjelica. No, iz dokumenta proizlazi kako je za konačnu prodaju letjelica potrebna nova dozvola bez koje se ovaj posao ne može sklopiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael na kraju nije dobio dozvole iz točke četiri ovog dokumenta, odnosno nije ishodio Third Party Transfer (TPT) dozvolu za prodaju aviona.

Večernji list objavio je i više dokumenata MORH-a te navode kako je od početka ovog posla State Department jamčio da će Hrvatska moći kupiti nadograđene izraelske avione, dok su u američkom veleposlanstvu u Zagrebu prema cijelom poslu bili rezerviraniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo