ZABORAVLJENI SLUČAJ / Dok BBB-ovci u Ateni čekaju odluku suda, sjetimo se Hrvata koji je nevin čamio u grčkom zatvoru: 'Osudili su ga bez dokaza'

Image
Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Podsjećanje na ovaj slučaj ne znači da je gorko iskustvo hrvatskog kapetana na grčkom sudu pravilo i da će se nešto slično dogoditi i uhićenim pripadnicima Bad Blue Boysa

13.8.2023.
20:26
Davor Puklavec/Pixsell
VOYO logo

Stotinjak pripadnika Bad Blue Boysa uhićeno je i pritvoreno u Ateni nakon što su, unatoč zabrani dolaska na utakmicu AEK-a i Dinama, u ponedjeljak banuli u grčku metropolu i sudjelovali u tučnjavi s domaćima, pri čemu je AEK-ov navijač Michalis Katsouris nasmrt uboden nožem. Protekla tri dana uhićeni su privođeni sucu istrage na saslušanje pred kojim su priznali sudjelovanje u tučnjavi, ali ne i ubojstvo. Njih se tereti za 11 kaznenih i prekršajnih djela, s naglaskom na istragu ubojstva AEK-ovog navijača za što su, navodno, zasad osumnjičeni jedan Hrvat, jedan Albanac i tri Grka.

Roditelji i bližnji uhićenih BBB-ovaca strepe za njihovu sudbinu, zabrinuti hoće li im u atmosferi visokih tenzija biti osigurano pravično i pošteno suđenje. Mnoge proturječne informacije iz Grčke, koje i dalje stižu na kapaljku, pojačavaju te sumnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POTVRĐENE STREPNJE /

Sudac istrage šalje uhićene BBB-ovce u istražni zatvor: Oglasilo se i naše Ministarstvo vanjskih poslova

Image
POTVRĐENE STREPNJE /

Sudac istrage šalje uhićene BBB-ovce u istražni zatvor: Oglasilo se i naše Ministarstvo vanjskih poslova

Iskusio naličje grčkog pravosuđa

Iako je i Hrvatska zemlja koja se ne može hvaliti svojim pravosuđem, u ovdašnjoj se javnosti ovih dana o grčkom pravosuđu općenito govori u ne baš pozitivnom kontekstu, također i o prekrcanim grčkim zatvorima. Toga se u subotu dotaknuo i predsjednik Republike Zoran Milanović kazavši da "neovisno o tome što su se išli u Grčku mlatiti (…) oni su građani i imaju svoja prava".

"Da ih grčka vlast može držati svih stotinu kroz nekakav frizirani pritvor, to bi onda imalo elemente krvne osvete ili kolektivne odgovornosti", dodao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok se ovih dana u nas s puno podozrenja govori i piše o grčkom pravosuđu, jedva da se itko sjetio čuvenog, doduše sada već davnog slučaja, kada je jedan Hrvat na svojoj koži osjetio lošu stranu grčkog pravosuđa, iskusivši nakon toga i tamošnji zatvor. Riječ je o danas pokojnome dubrovačkom kapetanu duge plovidbe Kristi Laptalu. Njegov slučaj s punim se pravom može nazvati 'grčkom tragedijom'.

'Grčka tragedija' kapetana Laptala

Laptalo, iskusni pomorac s 40 godina plovidbe iza sebe, uhićen je 13. srpnja 2007. godine u grčkoj luci Egion nakon što je na teretnom brodu Coral Sea, kojim je zapovijedao, pronađen 51 kilogram kokaina. Brod kojim je zapovijedao bio je u vlasništvu belgijske kompanije Trireme Vessel, a plovio je pod zastavom Bahama. Na toj je plovidbi prevozio voće iz Ekvadora u Europu. Među bananama je bio i kokain.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupa s Laptalom, za krijuumčarenje kokaina bili su optuženi prvi časnik Konstantin Metelev i vođa palube Narcis Garcia. Laptalo je na suđenju u Patrasu, koje su mnogi nazvali sramotnim, nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 14 godina i novčanu kaznu u iznosu od 200.000 eura. Sramotno je, zapravo, bilo to što je grčko tužiteljstvo imalo tek jednog jedinog svjedoka - lučkog kapetana iz Egiona - koji u svome iskazu uopće nije teretio kapetana Laptala.

''Ova je presuda sramota za grčko pravosuđe, crna mrlja na sustavu. Osudili su čovjeka bez dokaza'', kazao je nakon izricanja presude Laptalov odvjetnik John Keough.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nitko nema nijedan dokaz protiv mene'

Sam Laptalo javio se nedugo potom pismom iz zatvora Korydallos u predgrađu Atene napisavši među ostalim: ''Nitko nema ni jedan dokaz protiv mene. Svoj posao i obraz nosim uspravno, a oni traže da se prignem. Osjećam se nesigurno i hvata me strah.''

Na suđenju u Patrasu bio je tada i potpredsjednik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro koji je ocijenio da se radi o ''farsi''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što reći, a da izgleda suvislo? Kako objasniti ovo što se dogodilo? Mislim da ne postoje riječi kojima se može opisati nepravda grčkog pravosuđa koja je presedan u povijesti pomorstva", kazao je Brazzoduro.

Laptalova obrana uložila je, naravno, žalbu na presudu, a čekajući ročište koje je dvaput odgađano, on je u pritvoru proveo 16 mjeseci. Na žalbenom ročištu tužiteljstvo je, nakon ponovnog saslušanja svjedoka, ipak predložilo oslobađajuću presudu, što je sudac prihvatio. Laptalo je nakon skoro godinu i pol dana, koje je nedužan proveo u ćeliji grčkog zatvora, pušten na slobodu u studenome 2008. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zvonimir Pandža/Pixsell

Kapetana Laptala nakon oslobađanja u Dubrvniku je dočekalo 5000 sugrađana

Osuđen, a nijedan svjedok ga nije teretio

On je u Grčkoj bio osuđen po zapovjednoj i i osobnoj odgovornosti.

"Zapovjedna odgovornost nigdje ne postoji. Kako kapetan na velikim tankerima može znati što je sve u njegovu teretu? To ni tehnički nije izvedivo", govorio je tada potpredsjednik Sindikata pomoraca Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su u to vrijeme prenjeli domaći mediji, čak šestoro svjedoka na sudu u Patrasu na izravno pitanje "Je li kapetan mogao znati za drogu skrivenu u teretu?" odrješito je odgovorilo: "Ne!". Štoviše, predstavnik tvrtke Bonita iz Ekvadora, Kevin Bragg, na pitanje tko je bio odgovoran za ukrcaj tereta banana (među kojima je bio skriven kokain) odgovorio: "Ja!"

Sudac nije htio čuti ključne informacije

Grčki sudac nije čak htio prihvatiti ponuđene podatke ekvadorske policije o ljudima koji su bili na ukrcaju u Ekvadoru. No, na koncu je pravda bila zadovoljena, ali za kapetana Laptala sa 16 nenadoknadivih mjeseci provedenih u grčkom pritvoru. Potkraj 2008. vratio se ako slobodan čovjek u Dubrovnik, gdje ga je dočekalo pet tisuća sugrađana. Otada je živio podalje od javnosti i medija, a preminuo je u srpnju 2015. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećanje na ovaj slučaj ne znači da je Laptalovo gorko iskustvo na grčkom sudu pravilo i da će se nešto slično dogoditi i uhićenim pripadnicima Bad Blue Boysa.

POGLEDAJTE VIDEO: Za Danas govori Olivera koja je u grčkom zatvoru bila osam godina

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo