POTVRĐENE STREPNJE / Sudac istrage šalje uhićene BBB-ovce u istražni zatvor: Oglasilo se i naše Ministarstvo vanjskih poslova

Image
Foto: Yiannis Panagopoulos/EUROKINISSI/PIXSELL

Navodno će osmorica biti poslana u zatvor Avlona, ​​a šestorica u Korydallos, zatvor u predgrađu Atene. Preostalih 27 bit će prebačeno u preostalih 14 zatvora po zemlji

13.8.2023.
19:11
Yiannis Panagopoulos/EUROKINISSI/PIXSELL
VOYO logo

Danas popodne u Ateni je, kako piše tamošnji portal Newsit, a prenosi Jutarnji list, sudac istrage donio odluku da se 41 pripadnik BBB-a, uhićeni nakon navijačkh nereda i ubojstva navijača AEK-a, uputi u istražni zatvor. Očekuje se da će prvih 41 iz grupe koja broji nešto više od stotinu uhićenih biti poslano u 16 zatvora u zemlji. Kažu kako će 8 navijača zagrebačkog Dinama biti poslano u zatvor Avlona, ​​a još 6 u Korydallos. Preostalih 27 osoba bit će prebačeno u preostalih 14 zatvora po zemlji.

Image
NEMA DOBRE VIJESTI /

Pravni savjetnik roditelja uhićenih BBB-ovaca: 'Ako im je određen istražni zatvor, neće im biti zajamčena sigurnost'

Image
NEMA DOBRE VIJESTI /

Pravni savjetnik roditelja uhićenih BBB-ovaca: 'Ako im je određen istražni zatvor, neće im biti zajamčena sigurnost'

Potvrđene strepnje roditelja uhićenih

U subotu je odvjetnik Mario Medak, pravni zastupnik roditelja uhićenih, kazao da su roditelji uputili apel institucijama zabrinuti za sigurnost svoje djece. Medak je naglasio da je sigurnost navijača upitna i da situacija jako ozbiljna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji navijača uputili apel pučkoj pravobraniteljici

Skupina roditelja i članova obitelji Dinamovih navijača, pritvorenih u Ateni nakon ubojstva suparničkog navijača, uputili su pučkoj pravobraniteljici Teni Šimonović Einwalter apel u kojem traže da poduzme sve potrebne radnje kojima bi se pomoglo uhićenim hrvatskim državljanima.

Roditelji su pozvali pučku pravobraniuteljicu da odmah stupi u kontakt s grčkim pravobraniteljima i uključi se u proces koji se vodi protiv, kako navode, hrvatskih državljana, naše djece. Ističu da medijski linč u Grčkoj, unatoč presumpciji nevinosti, stvara percepciju da su njihova djeca ubojice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Molimo Vas da učinite sve da se našoj djeci, državljanima RH, osigura sva pravna pomoć kakva se uobičajeno osigurava našim državljanima uhićenima u stranoj državi, osobito jer se radi o velikom broju ljudi mlade životne dobi, mahom 18, 19 ili 20 godina'', stoji u apelu.

Skupina traži od pravobraniteljice da učini sve napore kako bi se uhićene stavilo u jedan zatvor, sve zajedno, te da ih se ne razdvaja radi njihove sigurnosti. Pritom se roditelji pozivaju na Europsku konvenciju zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda kojom je zajamčena presumpcija nevinosti i pravo na pravično suđenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozoravaju da je iz medijskog linča, ali i izjava grčkog odvjetnika o odnosu suca prema uhićenima, vidljivo da ‘’presumpcija nevinosti u odnosu na našu djecu, državljane Republike Hrvatske, jednostavno – ne postoji’’. Uz to, traže pravično suđenje i izvještavanje o tijeku procesa.

Skupina je u apelu pravobraniteljici osudila svaki oblik nasilja i izrazila suosjećanje s obitelji nastradalog Grka. Pozvala je i da se procesuiraju počinitelji kaznenih djela počinjenim nad hrvatskim državljanima koji su zadobili ubodne rane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mediji javljaju da je u nastavku istrage nereda koji su u noći s ponedjeljka na utorak izbili u atenskoj četvrti Nova Fildalfija određen istražni zatvor za svih 98 uhićenih.

Skupinu se tereti za 11 kaznenih i prekršajnih djela, a poseban naglasak je stavljen na istragu ubojstva 29-godišnjeg navijača AEK-a, za što su osumnjičeni Hrvat, Albanac i tri Grka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grlić Radman u stalnom kontaktu s grčkim kolegom

U međuvremenu se priopćenjem oglasilo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Prenosimo ga u cijelosti.

''Danas je u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova održan sastanak s predstavnicima obitelji navijača skupine BBB pritvorenih u Ateni, a koji je vodila državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić. U razgovoru s predstavnicima obitelji istaknuti su pomoć i podrška koju MVEP pruža pritvorenim hrvatskim državljanima od prvog dana u području konzularnog i diplomatskog djelovanja, u suradnji s drugim nadležnim tijelima Republike Hrvatske, s ciljem zaštite interesa i prava pritvorenih hrvatskih državljana u postupcima pred nadležnim grčkim tijelima, kako bi se prema njima, između ostalog, odgovarajuće postupalo te osigurala sigurnost i sva potrebna liječnička i druga pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska diplomacija od prvog dana je uključena i brine za uvjete i sigurnost pritvorenih hrvatskih državljana u Ateni. Ministar Gordan Grlić Radman u stalnom je kontaktu s grčkim kolegom Giorgosom Gerapetritisom s kojim je jutros razgovarao te istaknuo zabrinutosti obitelji hrvatskih državljana i važnost pravednog postupanja s pritvorenim navijačima'', stoji u priopćenju MVEP-a.

POGLEDAJTE VIDEO: Mogu li Boysi biti sigurni u zatvorima od osvete?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo