HRVATSKA SLAVI DAN POBJEDE / Dani ponosa i slave: na današnji dan krenula je najveća vojna akcija u hrvatskoj povijesti!

Točno u 5 sati prije 21 godinu Oluja je krenula - 130.000 vojnika - oslobodilo je petinu hrvatskog teritorija

4.8.2016.
18:59
VOYO logo

Sve bitke u Oluji je iz zraka promatrao Milaim Šukaj, umirovljeni pilot HV-a. Na putu po gorivo u Divulje do njega je stigla velika vijest.

"Živo se sjećam, kao da je jučer bilo - prije 21 godinu. Rekoše mi da su naše snage 7. i 4. brigada ušle u Knin. To je bio doista, doista presretan trenutak za mene!", priznaje Šukaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripadnik albanske nacionalne manjine i dragovoljac Domovinskog rata sate i sate je proveo u zraku. Prebacivao je vojne snage, oružje, nosio hranu i vodu, a najteže mu je bilo prevoziti ranjene suborce.

"Teško je bilo samim tim kad znaš da ideš po ranjene - jer prva je linija to. Nije se ništa stiglo sanirati. Bude i krvi i svega. To mi je bilo teško gledati", kaže umirovljeni pilot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je počelo u ranu zoru 4. kolovoza. Točno u 5 sati iz gotovo 30 pravaca munjevito su krenule hrvatske snage. Najveća vojna akcija u hrvatskoj povijesti vodila se na bojišnici dugoj 630 kilometara, a sudjelovalo je 130.000 vojnika. Već drugi dan HV je preuzeo nadzor nad Kninom.  

U 85 sati oslobođena je petina hrvatskog teritorija, a u manje od dva dana na kninskoj tvrđavi zavijorila se hrvatska trobojnica. U akciji koja se zlatnim slovima upisala u hrvatsku povijest poginulo je 196 hrvatskih vojnika, a ranjeno je 1100.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usprkos brojnim pozivima vlasti, stotinu tisuća Srba pobjeglo je iz Hrvatske, a poginulo je 560 vojnika Srpske Krajine.

Milaim, iako Albanac ni trenutka nije dvojio o odlasku na ratište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na neki način sam sam došao vratiti dug svojim dragim prijateljima Hrvatima, makar kroz to da uložim svoje znanje kao pilot helikoptera. Ponosan sam što sam bio pripadnik Hrvatske vojske i opet bih ponovio ako treba", tvrdi Šukaj.

Zato je dan oslobođenja Knina osim Danom pobjede i domovinske zahvalnosti, proglašen i danom onih koji su je stvarali - Danom hrvatskih branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo