IMAMO 2362 NOVOZARAŽENIH I 43 PREMINULIH; WHO / prijavio apsolutni dnevni rekord u svijetu; Boris Johnson ponovno u izolaciji

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Danas je u Hrvatskoj zabilježeno 2362 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali i 43 smrti povezani s epidemijom, čime se ukupan broj aktivnih slučajeva popeo na 16.926, a preminulih na 1049

15.11.2020.
8:19
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo
  • Danas je u Hrvatskoj zabilježeno 2362 novih slučajeva zaraze koronavirusom i 43 smrti
  • Ukupan broj aktivnih slučajeva popeo se na 16.926, a preminulih na 1049
  • Na bolničkom liječenju je 1710 pacijenata, od kojih je njih 194 na respiratorima
  • Premijer Andrej Plenković se sastao s Nacionalnim stožerom, a Zvonimir Šostar tvrdi da u Zagrebu neće biti zatvaranja
  • Australija je zabilježila tjedan dana bez lokalne transmisije zaraze i smrti uzrokovanih COVIDOM-19

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Boris Johnson u izolaciji nakon doticaja s osobom pozitivnom na covid-19

22.33 - Britanski premijer Boris Johnson je u izolaciji pošto je bio u doticaju s osobom zaraženom novim koronavirusom, rekao je u nedjelju glasnogovornik Downing Streeta.

Britanski premijer koji je prije nekoliko mjeseci bio obolio od težeg oblika covida-19, osjeća se "dobro" i nema "nikakvih simptoma" bolesti, rekao je isti izvor, dodajući da će nastaviti raditi u Downing Streetu, "kako bi rukovodio odgovorom vlade na pandemiju koronavirusa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Virovitičko-podravskoj 39 novozaraženih

22.30 - Na području Virovitičko-podravske županije 39 je novozaraženih koronavirusom, a među njima je 12 osoba mlađe dobi i dvoje djece, izvijestio je u nedjelju navečer županijski Stožer civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Devetero novozaraženih je starije životne dobi, a 16 srednje.

Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je 23 oboljelih. U KBC-u Osijek je četvero pacijenta s područja Virovitičko-podravske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka epidemije u Virovitičko-podravskoj županiji zaraženo je 1.108 osoba, a 20 ih je umrlo.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

WHO prijavio apsolutni dnevni rekord u broju novozaraženih

22.22 - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prijavila je u subotu apsolutni rekord u broju novih slučajeva zaraze covidom-19 u svijetu, pokazuju njezini podaci o pandemiji ažurirani u nedjelju.

UN-ova agencija je primila informaciju o 660.905 novih slučajeva u subotu. Raniji crni rekord, postignut u petak, bio je 645.410 zaraženih, a 7. studenog bilo je 614.013 novih slučajeva. U subotu su i američke podružnice WHO-a prijavile dosad najveći broj zaraženih u jednom danu, 269.225 novih potvrđenih slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci WHO-a pokazuju da je od izbijanja pandemije bilo više od 53,7 milijuna potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, a više od 1.3 milijuna ljudi je umrlo.

Glavni direktor organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je u petak da "dug put još treba prijeći" dok se koronavirus ne pobijedi na svjetskoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedan neslavni rekord je da je WHO prvi put bilježio više od 9500 umrlih tri dana zaredom: 9928 u četvrtak, 9567 u petak i 9924 u subotu.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagorju 165 novozaraženih koronavirusom, četvero umrlih

17.20 - U Krapinsko-zagorskoj županiji u protekla 24 sata evidentirano je 165 novozaraženih koronavirusom, a četiri su osobe umrle, izvijestio je u nedjelju poslijepodne županijski Stožer civilne zaštite.

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalaze se 64 pacijenta pozitivna na koronavirus, a jedan je na respiratoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporavilo se 137 osoba, pa je trenutno na području županije aktivno 959 slučajeva zaraze. U samoizolaciji se nalaze 1.293 osobe.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija premašila psihološku granicu od 1000 preminulih

16.20 - Srbija je u nedjelju s 20 umrlih od posljedica infekcije covidom-19 premašila psihološku granicu od tisuću žrtava koronavirusa od početka epidemije 6. ožujka, a registrirana su još 3482 slučaja zaraze.

Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravstva i Instituta za nacionalno zdravlje "Batut", u nedjelju je bilo 20 umrlih u 24 sata, a dosad ukupno 1009.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među 11.527 testiranih uzoraka bilo 3482 pozitivnih, što Srbiju već peti dan zaredom drži na više od 3000 novozaraženih na dnevnoj razini, uz rekordan broj od 3822, zabilježen u subotu. Na liječenju u bolnicama diljem Srbije u nedjelju je 3874 pacijenta, a 164 oboljela su na respiratorima.

Od početka epidemije testirano je 1,507.822 ljudi, a ukupno je 84.568 zaraženih, od kojih je 1009 preminulo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tvorac cjepiva protiv COVIDA očekuje normalizaciju života do sljedeće zime

15:29 - Učinak novog cjepiva protiv covida-19 znatnije će se osjetiti tijekom predstojećeg ljeta, a život bi nam se trebao normalizirati do sljedeće zime, rekao je jedan od njegovih tvoraca, profesor Ugur Sahin, suosnivač tvrtke BioNTech. Sahin smatra da će ova zima još biti teška jer cjepivo neće imati velik učinak na broj novozaraženih, piše BBC. Prošli su tjedan tvrtke BioNTech i Pfizer objavile da su preliminarne analize pokazale kako je njihovo cjepivo učinkovito u 90 posto slučajeva, u koliko može spriječiti da se razviju simptomi covida-19. U testiranjima koje su proveli sudjelovalo je oko 43.000 dobrovoljaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U intervjuu za BBC profesor Sahin je kazao kako je uvjeren da će cjepivo smanjiti prijenos virusa među ljudima te da će spriječiti razvoj simptoma kod osoba koje se cijepe. Dodao je kako je moguće i da cjepivo prepolovi transmisiju virusa, što bi bilo od velikog značaja. "Vrlo sam siguran u to da će se prijenos virusa među ljudima smanjiti zahvaljujući tako visoko učinkovitom cjepivu, možda ne za 90 posto, nego možda za 50 posto, no pritom ne smijemo zaboraviti da bi čak i takav postotak mogao rezultirati dramatičnim smanjenjem daljnjeg širenja pandemije," rekao je.

Nakon što je u ponedjeljak objavljena vijest o prvome djelotvornom cjepivu protiv koronavirusa u svijetu, Sir John Bell, profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Oxfordu, rekao je da bi nam se život mogao vratiti u normalu do proljeća. "Vjerojatno sam prvi koji to javno kaže, no prilično sam u to uvjeren", rekao je Bell.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No prof. Sahin smatra da će za ponovnu normalizaciju života ipak trebati više vremena. Ako se stvari i dalje budu dobro razvijale, cjepivo bi se trebalo početi distribuirati ​​"krajem ove, početkom sljedeće godine". Cilj nam je da se do travnja iduće godine širom svijeta isporuči više od 300 milijuna doza cjepiva, što bi, istaknuo je, "tek trebalo predstavljati početak većeg učinka" cjepiva na širenje pandemije.

Pojasnio je da će se veća djelotvornost cijepljenja osjetiti nešto kasnije. "Ljeto će nam u tomu pomoći, jer se stopa zaraze ljeti smanjuje, a nama je iznimno važno da uspijemo realizirati visoku stopu procijepljenosti do, odnosno prije jeseni i zime iduće godine."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako smatra da je neophodno da svi programi imunizacije budu dovršeni prije jeseni iduće godine. Na pitanje novinara je li cjepivo jednako učinkovito za stariju populaciju, kao za mlađu, odgovorio je da će precizniji odgovor moći dati u iduća tri tjedna. Kazao je i da još nije poznato koliko će trajati imunitet osobe nakon što ona dobije i drugu dozu cjepiva. U svakom slučaju dodatno, ponovno cijepljenje, "ne bi trebalo biti prekomplicirano" ako se ustanovi da je imunitet znatno pao nakon godinu dana.

Sahin je rekao i da su "ključne nuspojave" koje su znanstvenici dosad zamijetili, tek blaga do umjerena bol na mjestu ubrizgavanja cjepiva, koja je trajala nekoliko dana, a neki su dobrovoljci dobili blagu do umjerenu temperaturu, koja je također kratko trajala. "Nismo zamijetili nikakve ozbiljne nuspojave koje bi rezultirale prekidom ili stankom naše studije", dodao je. Cjepivo koje je razvio prof. Sahin u suradnji sa suprugom jedno je od 11 koja su trenutačno u završnoj fazi ispitivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Od utorka do 1.12. u Srbiji sve zatvoreno od 21 do 5 ujutro

15:28 - Srbija od utorka uvodi zatvaranje od 21 sat do pet ujutro, za sve osim ljekarni, benzinskih crpki i kućne dostave hrane, i ta će mjera trajati do 1. prosinca, priopćila je u nedjelju srbijanska premijerka Ana Brnabić poslije izvanredne sjednice Vlade. Pratit ćemo primjenu i učinke ovih mjera, a sljedeća mjera mogla bi biti zabrana kretanja, rekla je Brnabić na tiskovnoj konferenciji, navodeći da vlada nije za to, ali će, bude li nužno, biti donesena i ta mjera. "Moje mišljenje je da to neće biti potrebno u ovih 15 dana, ali ako se ne znam kako dramatično pogorša stanje, bit ću otvorena za sve prijedloge", odgovorila je Brnabić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje zašto se toliko čekalo dok su brojke rasle, ona je kazala da se nastojalo "naći ravnotežu između zdravstvenih mjera i održavanja gospodarstva“. Ilustrirajući razmjere pandemije u Europi i svijetu, Brnabić je na tiskovnoj konferenciji ustvrdila kako pojedine europske zemlje traže od svojih liječnika i djelatnika u zdravstvu da rade iako su zaraženi koronavirusom, a na novinarsko pitanje koje su to države spomenula je Belgiju i Nizozemsku, navodeći da Belgija čak svoje pacijente šalje na liječenje u Njemačku.

Brnabić je rekla da je "prihvatila savjete Kriznog stožera" o uvođenju dodatnih, restriktivnijih mjere kako bi se zaustavilo širenje virusa, te da je vlada stoga odlučila ograničiti rad svih ugostiteljskih objekata, trgovina i trgovinskih centara, ne ograničavajući gospodarstvo i one koji rade treću smjenu koji će je i dalje moći raditi. Novom vladinom uredbom je ograničen rad i noćnih klubova koji su prethodnih dana okupljali veliki broj ljudi, na što su članovi Kriznog stožera upozoravali kao na najveći rasadnik infekcije.

Počev od 17. studenog do 1. prosinca radno vrijeme ugostiteljskih objekata, trgovina, trgovinskih centara i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata, kazališta i kina, priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću, izuzev radog vremena ljekarni, benzinskih postaja u obavljanju djelatnosti prodaje goriva i ugostiteljskih i drugih objekata za dostavu hrane, ograničava se tako da ti objekti neće raditi od 21 do pet sat narednog dana, navedeno je u uredbi srbijanske vlade.

Brnabić je objasnila da škole neće biti zatvarane jer je ocijenjeno kako za to zasad nema potrebe jer ima "samo 39 zaraženih učenika, od toga je 20 u Beogradu". Srbijanska premijerka istaknula je kako „više vjeruje u svijest pojedinaca nego u kaznenu politiku“.

"Ovo je borba koju vlastitom odgovornošću dobivamo svi zajedno, svaki pojedinac i društvo u cjelini ili je gubimo“, rekla je Brnabić, navodeći da država nema dovoljno inspekcija, komunalnih policajaca i drugih kontrolnih tijela koja bi dosljedno provodila nadzor i izricala kazne, uvedene izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti stanovništva. Izmjenama tog zakona uvedene su kazne za nepoštivanje epidemioloških mjera od 40 eura za pojedince, do oko 2.500 eura za pravne osobe za nepoštivanje epidemioloških mjera.


Đikić: 'Želio bih da sam bio u krivu o procjeni broja umrlih'

14:26 - Hrvatska je prešla ukupno 1000 preminulih od bolesti koronavirusa te se čini da bi se mogla ostvariti crna predviđanje znanstvenika Ivana Đikića koji je upozorio da bi do kraja mjeseca mrtvih moglo biti 1500. Đikić je rekao da nam broj umrlih i oboljelih govori da smo zakazali s pravilnim mjerama već duže vrijeme (najmanje 2-4 tjedna).

“Želio bih da sam bio u krivu o procjeni broja umrlih do kraja studenog, no nakon što smo izgubili dodatnih tjedan dana, situacija ne izgleda bolje. U Hrvatskoj je do danas preko tisuću umrlih. Od toga 254 u zadnjih tjedan dana, preko 200 u tjednu prije. Sve skupa preko 45 posto umrlih samo u zadnja dva tjedna u usporedbi s 8 mjeseci prije toga. Zar ti brojevi danas nisu dovoljno alarmantni? Što će se dogoditi u sljedeća dva tjedna ili dva mjeseca?”, pita se Đikić.

Više doznajte OVDJE.


Završio sastanak Plenkovića i Stožera

14:22 - Premijer Andrej Plenković oko 11 sati sastao se s predstavnicima Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske oko aktualne epidemiološke situacije u Hrvatskoj.

Ravnateljica klinike dr. Fran Mihaljević i članica Nacionalnog stožera Alemka Markotić nakon sastanka osvrnula se na najavljivana masovna testiranja, a predstojnik ureda premijera Zvonimir Frka Petešić kaže da su na sastanku zaključili kako je došlo do stabilizacije broja dnevno zaraženih i broja preminulih. No, istaknuo je kako je sada važno smanjiti te brojeve pogotovo zbog smanjenja pritiska na bolnice.

Više doznajte OVDJE.


Stručnjaci upozoravaju na bujanje zaraze u Srbiji, moguće nove mjere

14:14 - Idućeg tjedna možemo očekivati povećanje broja oboljelih od covida-19, upozorio je u nedjelju član Kriznog stožera srbijanske vlade, naglasivši da najveći broj zaraženih i dalje ima Beograd, a razlog su noćni klubovi, izlasci i zabave. "To su glavna žarišta. Misli li itko na zdravstvene djelatnike, na svoje najmilije? Ceh plaćaju stariji, ako mladom čovjeku virus ne naškodi, može to učiniti nekom starijem", rekao je Tiodrorović za beogradski Blic. Ocijenivši da postupni pad ovisi samo o ponašanju građana, Tiodorović je upozorio da su i dalje "najveći problem oni koji ignoriraju apele i odlaze na zabave "i u noćne izlaske, svakako bez poštivanja mjera jer se ne nose maske niti se drži fizička udaljenost".

Srbija već nekoliko dana uzastopce ima po više od 3.000 novozaraženih na dnevnoj razini, a Krizni stožer upozorio je ranije ovog tjedna da su neophodne dodatne mjere, ali se očekuje da taj prijedlog postane i politička odluka, nakon što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio da treba dati šansu da građani promijene ponašanje. Na pitanje "hoće li biti zatvoreni inkubatori zaraze - noćni klubovi, kafići i restorani", Vučić je 7. studenog tijekom posjeta gradilišu covid bolnice u predgrađu Beograda rekao da će "tim ljudima dati još jednu šansu, dva-tri dana da se poprave".

Srbija je u subotu imala najveći broj zaraženih koronavirusom na dnevnoj razini od početka epidemije - 3.822, a službeno je bilo prijavljeno još 17 umrlih. Najviše novozaraženih bilo je u Beogradu - 1692 ili 44 posto, slijede Novi Sad (202), Kragujevac (145), Niš (130), Valjevo (107), Kraljevo (75), Šabac (61), Bor (57), Bačka Palanka (49), Loznica (42) i Vrbas (41).

Srbija bi do kraja dana mogla proglasi nove mjere i ograničenje, a prema dosadašnjim najavama najizvjesnije su dvije - dodatna ograničenja rada kafića i klubova, te obveza nošenja zaštitnih maski i na otvorenom prostoru. Za sada je na snazi zabrana okupljanja više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru i obveza nošenja maski u zatvorenom, te u javnom prijevozu.


Šostar: 'U Zagrebu neće biti zatvaranja ugostiteljskih objekata i škola'

13:47 - Iako premijer Andrej Plenković u ovom trenucima ima sastanak s Nacionalnim stožerom civilne zaštite, pitanje je hoće li stožer zbog trenutne epidemiološke situacije u Hrvatskoj donijeti strože mjere. Isto se može reći i za zagrebački Stožer koji ih najavljuje čitavo vrijeme, ali ne obznanjuje kada će ih uvesti niti o kojim je mjerama riječ.

U Zagrebu je u nedjelju zabilježeno ukupno 363 novozaraženih, a u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" provedeno je 939 testiranja. Uz ovako visoku incidenciju postavlja se pitanje hoće li se vlasti odlučiti za masovno testiranje žitelja metropole.

"Mi u Zavodu nećemo raditi antigenska testiranja, nego samo PCR, i ovako imamo gomilu posla s PCR testiranjem i ne bismo ni mogli sudjelovati u jednom takvom masovnom testiranju i kad bi ga bilo. Pratimo situaciju iz dana u dan, u ponedjeljak ćemo biti pametniji, ali koliko znam, zatvaranja ugostiteljskih objekata i škola u Zagrebu neće biti", odagnao je sve sumnje u razgovoru za Večernji ravnatelj Zavoda Zvonimir Šostar, dodavši kako su za visok udio pozitivnih među testiranom populacijom zaslužni liječnici obiteljske medicine koji rade dobar probir pacijenata.


Kod oboljele djece u Istri se pojavio osip

13:39 - Od svih oboljelih u populaciji do 60 godina u Istarskoj županiji, čak 73 posto čine djeca do 18 godina, koja, uz uobičajene simptome zaraze, imaju i osip.

Više doznajte OVDJE.


Plenković se sastao s Nacionalnim stožerom

13:34 - Premijer Andrej Plenković danas se sastao s članovima Nacionalnog stožera civilne zaštite, a javnost je o tome obavijestio na Twitteru.


307 novozaraženih i 5 preminulih u Varaždinskoj županiji

13:26 - "Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 307 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Testirano je ukupno 700 uzoraka. Među uzetim brisevima simptomatskih pacijenata pozitivno je 279 od testiranih 514 uzoraka što je 54 posto.

Ukupan broj hospitaliziranih osoba se u odnosu na jučerašnji dan povećao za 8, a u tjedan dana za čak 45. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin trenutno se nalaze 164 osobe s težom kliničkom slikom, od čega je 76 osoba na različitim odjelima u Varaždinu, 16 ih je u jedinici intenzivnog liječenja pri čemu 15 na respiratoru, 36 ih je u Klenovniku i 36 u Novom Marofu.

Preminulo je 5 osoba pozitivnih na COVID-19, starije životne dobi, a bolovale su i od drugih teških popratnih bolesti. Time, nažalost, u Varaždinskoj županiji u posljednjih 15 dana brojimo ukupno 33 preminule COVID-19 pozitivne osobe. S kućnog liječenja otpušteno je 168 osoba", izvijestio je stožer.


1063 novozaražene i 41 preminula osoba u BiH

12:39 - U Bosni i Hercegovini gdje su u tijeku izbori za lokalna tijela vlasti u nedjelju je potvrđeno nešto više od tisuću novih slučajeva zaraze koronavirusom a 41 zražena osoba umrla je u protekla 24 sata, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo i vlasti distrikta Brčko.

Od subote su provedena testiranja nešto više od 2200 uzoraka što je dvostruko manje nego što je to uobičajeno radnim danima, a zaraza je potvrđena kod 864 osobe iz Federacije BiH te kod 191 iz Republike Srpske. Još osam slučajeva zaraze potvrđeno je u Brčkom gdje su preminule tri zaražene osobe, u Federaciji BiH su bila 22 smrtna slučaja a u RS 16. Ukupni broj osoba u BiH kod kojih je potvrđena zaraza od ožujka sada je veći od 71 tisuće a umrlo je 1898 zaraženih.


153 novozaraženih i 2 preminulih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

12:24 - "Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 680 obrađenih testova danas su 153 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 77, Imotskog 1, Kaštela 25, Omiša 8, Sinja 2, Solina 10, Trilja 2, Vrlike 1, Dicma 2, Dugog Rata 2, Dugopolja 3, Gradca 2, Hrvaca 1, Jelse 2, Klisa 2, Marine 1, Okruga 1, Podgore 1, Podstrane 4, Pučišća 1, Segeta 1, Šestanovca 3 i Šolte 1 osoba.

Od ukupnog broja novooboljelih osoba 78 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2422 osobe se nalaze u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 126 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 9 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su 2 muške osobe starosti 71 i 80 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju", izvijestio je Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.


363 novozaražene i jedna preminula osoba u Zagrebu

11:35 - "Ukupan broj novooboljelih osoba u Gradu Zagrebu, prema podacima HZJZ-a, je 363. U sedam domova za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugih socijalnih ustanova u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 37 korisnika i 11 djelatnika, a jedan je korisnik preminuo.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ 'Dr. Andrija Štampar' obavljeno je 969 testiranja na SAS-CoV-2, od čega je 328 nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 431 osobu. Mjera samoizolacije izrečena je 568 osoba.

Od 431 obrađene pozitivne osobe: 133 su za sada negativne epidemiološke anamneze, 139 osoba je kontakt COVID + osoba, tri su osobe doputovale iz BiH. 21 osoba je štićenik/djelatnik domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za 23 osobe obrada je još u tijeku. Kod 19 osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, a kod dvije osobe tijekom boravka u zdravstvenoj ustanovi. 53 djece školske dobi u obradi je od strane liječnika školske medicine. Obrada za 34 osobe završena je od strane liječnika obiteljske medicine. Kod dvije je osobe moguće izlaganje tijekom sportskih aktivnosti, a kod dvije tijekom obiteljskih okupljanja.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 18 učenika, četiri nastavnika i jednog asistenta u nastavi osnovnih škola te 22 učenika i jednog nastavnika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 348 učenika i 11 nastavnika osnovnih te 404 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba nalazi se šest osoba", izvijestio je zagrebački stožer.


920 novozaraženih i 32 preminulih u Sloveniji

11:27 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 3563 testova potvrđeno 920 novih zaraza koronavirusom, a još je 32 ljudi umrlo od posljedica Covida-19, objavila je u nedjelju slovenska vlada. Broj novooboljelih manji je u odnosu na prethodni dan kad je zabilježena 1731 infekcija, ali uz dvostruko manji opseg testiranja, uobičajen za dane vikenda, pa je udio pozitivnih testova skoro isti - 25,82 posto.Sa novozaraženima iz zadnja 24 sata broj ukupno potvrđenih infekcija od početka epidemije povećao se na 55.042. U odnosu na prethodni dan povećan je broj aktivnih slučajeva i sada je 19.381, dok je 14-dnevna incidencija malo smanjena i sada iznosi 925 zaraza u zadnjih 14 dana na sto tisuća stanovnika.

Stanje u bolnicama je međutim i dalje kritično, a vjeruje se da će se broj hospitaliziranih početi smanjivati kroz otprilike dva tjedna, kad počnu djelovati najnovije restrikcije koje je u četvrtak na dva tjedna propisala vlada. Trenutno je u bolnicama 1261 oboljeli od Covida-19, od čega 201 teže oboljeli pacijent na intenzivnim odjelima, dok je od početka epidemije umrlo 797 ljudi. Vladini stručnjaci iz skupine za Covid-19 kažu da je uspjeh u sadašnjoj situaciji već i to da se virus više ne širi eksponencijalno iako je stanje i dalje teško.

"Izravnali smo krivulju, broj novooboljelih je manji, a širenje virusa usporeno, kazala je epidemiologinja Mateja Logar, pozvavši građane na što striktniju primjenu svih mjera. "Važno je da svaki pojedinac ima na umu mjere. Još nismo dosegnuli vrh epidemije niti možemo govoriti da se ona smiruje, ali se nadamo da bi do toga mogli doći za 7 do 10 dana", kazala je za medije, komentirajući zadnje podatke.

Nove restrikcije koje će biti na snazi dva tjedna uključuju među ostalim zabranu bilo kakvog okupljanja izvan obiteljskog kruga, zatvaranje velike većine uslužnih djelatnosti i prestanak rada trgovina osim onih koje prodaju osnovne namirnice. Osim toga, i dalje važe prijašnje rigorozne mjere: "zatvaranje" unutar općinskih granica, policijski sat u noćnim satima, nošenje maski na otvorenom i u zatvorenim prostorima i druge. Slovenski parlament idući će tjedan na prijedlog vlade prihvatiti novi zakonski paket za pomoć građanima i gospodarstvu u provom valu epidemije, a on uključuju i mnogo veće novčane kazne za prekršitelje vladinih epidemioloških mjera nego do sada.


52 novozaraženih u Zadarskoj županiji

11:21 - "Za području Zadarske županije 52 su nova slučaja zaraze koronavirusom. Novozaražene osobe izolaciju provode na području gradova Zadar(22), Benkovac(5), Nin(3), Pag(2), Bibinje(2), Gračac(2), Poličnik(1), Posedarje(1), Povljana(1), Preko(2), Ražanac(1), Starigrad(1), Sukošan(2), Sv.Filip i Jakov (1), Škabrnja(2), Vrsi(2) i Zemunik Donji(2).

U protekla 24 sata testirano je 318 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 1548 stanovnika. U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 30 bolesnika od kojih je 4 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 8 bolesnika s lakšim oblicima infekcije", izvijestio je stožer.


60 novozaraženih i jedna preminula osoba u Šibensko-kninskoj županiji

11:20 - "U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije 60 osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije; 11 s područja Šibenika, 15 s područja Drniša, 13 s područja Knina, 6 s područja Vodica, 4 osobe s područja Skradina, 2 iz Bilica te po jedna osoba s područja Biskupije, Pirovca i Unešića. Oboljelo je i još pet korisnika doma za psihički bolesne odrasle osobe Mihek u Šibeniku te jedan korisnik doma za starije i nemoćne osobe "Cvjetni dom" Šibenik.

Na žalost, preminula je muška osoba starije životne dobi s područja Primoštena, a jedan pacijent iz šibenske bolnice je premješten na liječenje u KBC Split. Trenutno je 179 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije.

Na odjelu infektologije šibenske bolnice liječi se 21 osoba od kojih nitko nije na respiratoru. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji. U posljednja 24 sata je uzorkovano na SARS-CoV-2 virus 38 uzoraka", doznaje se.


135 novozaraženih i 2 preminulih u Međimurju

10:52 - "Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata uzeto je 350 uzoraka, od čega je evidentirano 135 slučajeva pozitivnih na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji. U proteklih 24 sata oporavilo se 160 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1275. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno se oporavilo 2214 osoba.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 84 pacijenta pozitivna na virus COVID-19, od toga je njih osam hospitalizirano unutar 24 sata, dok su otpuštena tri pacijenata. Na respiratoru se nalazi 10 pacijenata. U proteklih 24 sata evidentirane su dvije preminule COVID-19 pozitivne osobe, muške osobe stare 90 i 76 godina, sa teškim dodatnim bolestima.

U zdravstvenom sustavu na virus COVID 19 je pozitivno 11 liječnika, 15 medicinskih sestara i 1 farmaceutski tehničar. U samoizolaciji se nalaze 2 liječnika, 12 medicinskih sestara i 1 bolničar", izvijestio je stožer.


Imamo 2362 novozaraženih i 43 preminulih

10:49 - "U posljednja 24 sata zabilježeno je 2362 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16.926. Među njima je 1710 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 194 pacijenta. Preminule su 43 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 84.206 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 1049 preminulo, ukupno se oporavilo 66.231 osoba od toga 2483 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 38.824 osobe. Do danas su ukupno testirane 619.532 osobe, od toga 8175 u posljednja 24 sata", priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.


65 novozaraženih u Sisačko-moslavačkoj županiji

10:47 - "U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan je šezdeset i pet novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19. Riječ je o trideset i tri osobe s područja grada Siska, osam osoba s područja grada Kutine, sedam osoba s područja općine Sunja, pet osoba s područja grada Petrinje, tri osobe s područja grada Popovače, tri osobe s područja grada Hrvatske Kostajnice, dvije osobe s područja grada Novske, jednoj osobi s područja općine Velika Ludina, jednoj osobi s područja općine Dvor, jednoj osobi s područja grada Gline te jednoj osobi s područja općine Lekenik", izvijestio je županijski stožer.


25 novozaraženih i jedna preminula osoba u Ličko-senjskoj županiji

10:45 - S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 25 je novooboljelih osoba od covid-19 te je jedna osoba preminula. 11 oboljelih osoba je s područja Gospića, 4 s područja Senja, 7 s područja Otočca te 3 oboljele osobe s područja Brinja. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

U Domu za starije i nemoćne osobe LSŽ preminula je jedna osoba starije životne dobi (99 godina). Ukupno je oboljelo 824 osobe od covida-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 178 aktivnih slučaja, 615 osoba je izliječeno te 31 osoba preminula. U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 77 osoba", priopćeno je.


138 novozaraženih i 5 preminulih u Osječko-baranjskoj županiji

10:31 - U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata testirano je ukupno 419 uzoraka od kojih je za područje Osječko-baranjske županije 138 bilo pozitivno na koronavirus.

Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području gradova Osijek (54), Valpovo (17), Donji Miholjac (13), Đakovo (12), Našice (8), Belišće (2) i Beli Manastir (1). Pet novopozitivnih osoba su s područja općine Čepin, po tri Drenje, Đurđenovac i Petrijevci, po dvije Feričanci, Podravska Moslavina i Satnica Đakovačka, a po jedna osoba je s područja općina Antunovac, Bizovac, Čeminac, Donja Motičina, Ernestinovo, Kneževi Vinogradi, Koška, Magadenovac, Podgorač, Semeljci i Viškovci.

Na bolničkom liječenju nalazi se ukupno 181 osoba oboljela od COVID-19, i to 147 u KBC-u Osijek, od kojih je 31 na respiratoru, a 34 osoba hospitalizirano je u Općoj županijskoj bolnici Našice.

U zadnja 24 sata preminulo je pet osoba koje su bile zaražene koronavirusom. U Respiracijskom centru KBC-a Osijek preminule su tri muške osobe (iz Piškorevaca rođen 1936. godine, iz Kotline rođen 1935. godine te iz Belišća rođen 1953. godine) i ženska osoba iz Osijeka rođena 1943. godine, dok je u Općoj županijskoj bolnici Našice preminula muška osoba iz Dalja rođena 1947. godine.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo OBŽ na području Osječko-baranjske županije trenutno je u samoizolaciji ukupno 1.431 osoba koja je kontakt pozitivnih osoba", izvijestio je stožer.


137 novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji

10:29 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije pristiglo je ukupno 137 pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđeni PCR uređajem) te 1 vjerojatno pozitivan (potvrđen antigenskim testiranjem).

Od ukupnog broja pozitivnih nalaza, 115 su pozitivni nalazi osoba s prebivalištem u Brodsko-posavskoj županiji, a 22 pozitivna nalaza odnose se na osobe s prebivalištem u drugim županijama. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina) s dijelom uključenih podataka i od prethodnog dana: grad Slavonski Brod (42), općine Klakar i Vrpolje (po 9), grad Nova Gradiška (7), općine Davor, Garčin, Oprisavci i Sibinj (po 6), općine Donji Andrijevci i Sikirevci (po 3), općine Bebrina, Bukovlje, Cernik, Dragalić, Gornja Vrba i Podcrkavlje (po 2), općine Brodski Stupnik, Nova Kapela, Okučani, Oriovac, Slavonski Šamac i Velika Kopanica (po 1) te 22 osobe s prebivalištem u drugim županijama. Nema preminulih osoba u zadnja 24 sata.

Hospitalizirane su ukupno 72 osobe (7 osobe više nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 55 osoba, a u novogradiškoj bolnici 17 osoba. Deset hospitaliziranih osoba je na respiratoru (2 osobe više nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 1.624 osobe (238 osoba manje nego prethodni dan)", priopćio je stožer.


Zatvaranje bi u Njemačkoj moglo potrajati cijelu zimu

10:27 - Dan uoči sastanka predstavnika savezne vlade i saveznih pokrajina, vodeći političari umanjuju očekivanja glede skorog popuštanja mjera zatvaranja u borbi protiv širenja pandemije. "Unatoč svim naporima još nismo došli do prekretnice. Broj novozaraženih je i dalje vrlo velik", rekao je ministar gospodarstva i član tzv. koronakabineta Peter Altmaier u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Bild.

Odbacio je nade u skorašnje popuštanje mjera i naslutio da bi mjere mogle trajati do kraja zime. "Mi ćemo najmanje sljedećih četiri do pet mjeseci morati živjeti s izrazitim mjerama opreza i ograničenjima", rekao je Altmaier i dodao kako si njemačko gospodarstvo ne može priuštiti "jo-jo" otvaranja i zatvaranja.

Cilj je, kako je rekao, da se izbjegnu brojke kao u susjedstvu poput Francuske koja je bilježila i po 50.000 novozaraženih dnevno. Slično je za isti dnevnik rekao i premijer savezne pokrajine Saska Michael Kretschmer. "Moje je mišljenje da nema temelja za popuštanja mjera, s obzirom na to da je još uvijek velik broj novozaraženih", rekao je Kretschmer.

Bavarski premijer Markus Soeder se zalaže ne samo za zadržavanje postojećih mjera zatvaranja nego i njihovo postroženje. "Ne postoje nikakve osnove za ublažavanje mjera. Tko prerano ukida mjere taj riskira Božić. Mi se dapače moramo zapitati jesu li aktualne mjere dovoljne", rekao je Soeder.

U Austriji, koja graniči s Bavarskom se od utorka uvode mjere potpunog zatvaranja što uključuje i cjelokupnu maloprodaju s izuzetkom samoposluživanja i ljekarni te izbjegavanja izlaska iz kuće bez izričite potrebe. Od početka studenog u Njemačkoj su na snazi mjere smanjenja socijalnih kontakata što uključuje i zatvaranje ugostiteljskih i kulturnih objekata. Za sada je planirano da ove mjere na snazi ostanu do kraja mjeseca uz mogućnost produljenja.


215 novozaraženih u Zagrebačkoj županiji

10:26 - U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata od koronavirusa je oboljelo 215 osoba, a aktivno je 2835 slučajeva, priopćio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite. Najveći broj novih slučajeva, njih 38, zabilježen je u Velikoj Gorici, u Samoboru je 30, Zaprešiću 19 te u Jastrebarskom 19. Samoizolacija je propisana učenicima osam razreda osnovnih škola i za tri razreda srednjih škola.


69 novozaraženih i jedna preminula osoba u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

10:05 - "U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 69 novih slučajeva zaraze koronavirusom. 51 novozaražena osoba s područja je grada Bjelovara, po 3 novozaražene osobe s područja su općina Ivanska i Kapela, po 2 novozaražene osobe s područja su grada Garešnice i općina Štefanje i Končanica, a po 1 novozaražena osoba s područja je gradova Čazma, Daruvar i Grubišno Polje te općina Nova Rača, Rovišće i Berek.

Na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 30 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih je njih 3 na respiratoru. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 978 osoba. Jedna osoba preminula je s koronavirusom čime dolazimo do ukupno 33 preminule osobe od početka pandemije na području Bjelovarsko-bilogorske županije", priopćio je stožer.


93 novozaraženih i 3 preminulih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

9:59 - "U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8,00 sati, u posljednja 24 sata je 93 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (22 osobe iz Vinkovaca, 21 iz Vukovara, 6 iz Borova, po 5 osoba iz Županje i Jarmine, 4 iz Otoka, po 3 iz Gaboša, Ivankova, Starih Jankovaca i Trpinje, po 2 iz Cerića, Cerne, Gradišta, Iloka, Ostrova i Šiškovaca, te po 1 osoba iz Andrijaševaca, Babine Grede, Bobote, Bogdanovaca, Retkovaca i Tovarnika). Preminule su 3 osobe.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 3199, od kojih je 2589 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 48 osoba. Trenutno je u županiji 58 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 273 osoba, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 21167. U samoizolaciji na području županije je 1121 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 71 radnika iz sustava zdravstva (19 liječnika, 27 medicinskih sestara/tehničara, 14 drugih zdravstvenih radnika i 11 nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 48 radnika (12 liječnika, 22 medicinske sestre/tehničar, 7 drugih zdravstvenih radnika i 7 nezdravstvena radnika)", doznaje se.


75 novozaraženih i 4 preminulih u Karlovačkoj županiji

9:56 - "U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 75 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. S područja Karlovaca je 31 osoba, Ogulin 19, Slunj 2, Duga Resa 6, Draganić 1, Josipdol 2,Tounj 2, Generalski Stol 1, Rakovica 1, Žakanje 2, Kamanje 1. Za 7 osoba epidemiološka obrada je u tijeku te još nije utvrđeno mjesto boravka. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 2025 osoba

U OB Karlovac se na bolničkom liječenju nalazi 45 COVID pozitivnih pacijenata, 5 ih je na respiratoru, 2 novoprimljena, 1 otpušten sa bolničkog liječenja, a na žalost preminula je muška osoba u dobi od 71 godinu sa ranije pridruženim bolestima. U samoizolaciji se nalazi 66 djelatnika bolnice - 54 zdravstvenih i 12 nezdravstvenih.

U OB Ogulin-na COVID odjelu leži 24 bolesnika, 1 osoba je na respiratoru, a umrla su 3 pacijenta (1935., 1932., 1928. godište) sa pridruženim komorbiditetima. U samoizolaciji se nalaze 33 djelatnika bolnice. U samoizolaciji se nalazi 713 osoba - bez kršenja mjera", izvijestio je stožer.


195 novozaraženih i jedna preminula osoba u Primorsko-goranskoj županiji

9:47 - "U Primorsko-goranskoj županiji danas 195 novozaraženih i 168 ozdravljenih osoba. Ukupno je 1555 aktivnih slučajeva COViD -19 bolesti na području PGŽ. Udio starijih osoba u ukupnom broju zaraženih niti danas ne raste već je i nešto manji od prethodnih nekoliko dana i iznosi 14 posto. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a trenutno se u bolnici od COVID-19 bolesti liječi 86 pacijenata od kojih je 11 na respiratoru. Jedna je osoba preminula", priopćio je stožer.


22 novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

9:44 - "U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 22 nova slučaja zaraze koronavirusom. Radi se o osam osoba iz Dubrovnika, po tri iz Konavala i Župe dubrovačke, po dvije iz Smokvice i Vele Luke, po jednoj iz Blata i Opuzena te dvije osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije. Ukupno je zaraženo 13 osoba muškog spola, devet osoba ženskog spola, a za njih 12 je utvrđena epidemiološka veza.

Izliječeno je 37 osoba: 13 iz Metkovića, 11 iz Dubrovnika, pet iz Konavala, četiri iz Župe dubrovačke, po jedna osoba iz Kule Norinske, Ploča i Pojezerja te jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 60 osoba pozitivnih na koronavirus. Jedanaest bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, pet bolesnika je na respiratoru - neinvazivna ventilacija, a šest je na invanzivnoj ventilaciji.

U posljednja 24 sata obrađeno je 159 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 22.322 uzorka. U samoizolaciji je 1007 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 96 slučaja kršenja samoizolacije", priopćeno je.


U Madridu naglo pao broj zaraženih

9:43 - U Madridu, koji je obarao rekorde po broju zaraženih koronavirusom, naglo se smanjio broj zaraženih i dok mediji govore o 'madridskom čudu', epidemiolozi kao glavnu komponentu navode uvođenje brzih antigenskih testova, piše u nedjelju Večernji list. Madrid je krajem rujna iz dana u dan obarao neslavan rekord u broju novozaraženih koronavirusom, ostavljajući iza sebe druga španjolska područja. Tako je 29. rujna 14-dnevna incidencija na sto tisuća stanovnika iznosila 785 slučajeva, dok su druge autonomne regije bilježile manje od 500.

A onda se dogodio preokret. Brojke su počele padati i danas španjolska prijestolnica ima “tek” 300-tinjak novozaraženih u 14 dana, dok istodobno restorani i kafići rade do ponoći, a parkovi, poput EL Retira, puni su ljudi. Mediji govore o “madridskom čudu”, preokretu trenda koji nije do kraja objašnjen, ali epidemiolozi kao glavnu komponentu navode uvođenje brzih antigenskih testova. Baš pri vrhuncu drugog vala tamošnje vlasti kupile su pet milijuna antigenskih testova i počele intenzivno testiranje u problematičnim područjima.

Druge španjolske regije, poput Katalonije, u kojoj su na snazi stroge mjere zatvaranja koje jako pogađaju turizam i ugostiteljstvo, skeptične su oko madridskih brojki, no iz Madrida odgovaraju da podaci iz bolnica ne mogu lagati. Početkom listopada dnevno je na liječenje primano više od 2500 bolesnih, a ovaj tjedan dnevno tek 200-tinjak, dok je više od 300 ozdravljenih otpušteno. Antigenski testovi bili su ključni. Dali su informaciju o stanju na terenu, o incidenciji bolesti, “o ulicama i dijelovima grada”, objasnio je zamjenik ministra javnog zdravstva Antonio Zapatero. To je omogućilo vlastima da uvode ciljana zatvaranja i potom otvaranja čim bi se situacija poboljšala, donosi Večernji list.


79 novozaraženih u Istri

9:37 - "Tijekom protekla 24 sata potvrđeno je 79 novozaraženih osoba s područja Istarske županije. Za 61 osobu radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 7 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Rijeka (2), Zagreb (2), Bosna i Hercegovina (1), Austrija (1), Njemačka (1). U epidemiološkoj obradi nalazi se 11 osoba. Izliječene su 74 osobe. Trenutno je 550 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 680 osoba", priopćio je istarski stožer.


13 novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

9:26 - "U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 243 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 224 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji, a 19 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 653 osobe, a ukupno je testirano 14958 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 136 uzoraka, od kojih je 13 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba", priopćio je stožer.


Kaić bi uveo strože mjere još i ranije, osvrnuo se na škole

9:24 - Epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić komentirao je aktualnu situaciju s koronavirusom. Za razliku od mnogih, on smatra da su dodatne epidemiološke mjere trebale biti uvedene i ranije te da su možda trebale biti i strože. Pritom je kao primjer naveo alternativne modele nastave.

“Netko misli da su mjere sasvim dovoljne, neki misle da su prestroge, neki misle da su preblage ili kasno uvedene. A ja mislim da su mjere koje trenutno imamo trebale biti ranije uvedene i možda čak i strože nego što jesu sada. Mislim da bismo onda imali manje oboljelih. Međutim, potpuno razumijem i one koji donose odluke na temelju preporuka koje dobiju, jer moraju misliti i o drugim stvarima. Tko zna, možda bismo imali manje oboljelih, ali bismo imali i demonstracije na ulicama da se mene pitalo koje mjere provoditi”, rekao je Kaić.

Više doznajte OVDJE.


41 novozaražena osoba u Koprivničko-križevačkoj županiji

9:05 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus na području županije u općoj populaciji potvrđeno 41 novi slučaj bolesti COVID-19. Dio nalaza još se uvijek očekuje, a epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 394 slučajeva bolesti COVID-19, 37 osoba je ozdravilo, a na bolničkom liječenju nalazi se 37 osoba. Od početka pojave koronavirusa zabilježeno je ukupno 1340 slučajeva bolesti COVID-19.


Vjenčanja u Sloveniji moguća samo ako je mlada trudna

8:10 - Zbog novih restriktivnih mjera u Sloveniji parovi se do smirivanja epidemije ne mogu vjenčati, osim u "hitnim i nužnim" slučajevima, a ministar u vladi Janeza Janše kao opravdani razlog razlog za hitno vjenčanje naveo je trudnoću mlade. Parovi se u izuzetnim slučajevima u vrijeme pandemije mogu vjenčati uz primjenu epidemioloških mjera i prisutnost matičara i najviše još dviju osoba, te uz dozvolu nadležnog ministra. Na molbu Mitje Zalara, pravnika i nekadašnjeg ministra za pravosuđe u jednoj od ranijih "liberalnih" vlada, da se pojasni koji su mogući razlozi za odobravanje izuzeća, odnosno u kojim će se slučajevima dopustit "nužno" vjenčanje, na Twitteru je odgovorio ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

"Vjenčanje iz nužde je ono koje se odobri kako konzervativnu baku kroz koji mjesec ne bi trebalo uvjeravati da je rođeno dijete nedonošče", odgovorio je Hojs liberalnom kolegi. Uvijek ozbiljni političar, član stranke premijera Janše, svojim je odgovorom neke nasmijao u vrijeme pandemije, a neke razljutio. Nezadovoljne reakcije navode da je ministrov odgovor potpuno neprimjeren, da se s takvim stvarima ne treba šaliti niti podcjenjivati pravne i druge dileme nakon zatvaranja skoro svih vjenčanja, a osobito svadbenih okupljanja u mračno vrijeme pandemije.

Prema podacima državnog statističkog zavoda u Sloveniji se skoro polovica djece rođene u jednoj godini rodi izvan braka. Nevjenčani parovi s djetetom se civilnim ili crkvenim obredom u najvećem broju slučajeva formalno vežu kasnije, ponekad kad već imaju i više djece. Jedina zemlja u Europi koja ima više djece rođene u vanbračnim zajednicama je Francuska sa 60 posto. Mladi parovi u bivšoj Jugoslaviji često su živjeli zajedno, ali se nisu vjenčali i imali su različite adrese prebivališta jer su tako "samohrane" majke dobivale veću socijalnu pomoć i dječji doplatak.


Svjetske burze rastu i dalje zbog najava o cjepivu

8:10 - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, drugi tjedan zaredom, jer se nakon napretka u razvoju cjepiva protiv koronakrize ulagači nadaju da će koronakriza uskoro biti prošlost.


Za izbjegavanje testiranja u Hong Kongu predviđen zatvor

8:10 - U nedjelju su u Hong Kongu započela obavezna testiranja na Covid-19 za visokorizične skupine građana, a onima koji odbiju testiranje prijeti i zatvorska kazna do šest mjeseci. Postoji gradacija u kaznama pa se izbjegavanje inicijalnog testiranja kažnjava novčanim iznosom od oko 257 američkih dolara. Svako sljedeće odbijanje testiranja može donijeti novčanu kaznu veću od 3.000 američkih dolara ili šestomjesečnu zatvorsku kaznu.

U subotu je Vlada najavila nove mjere koje bi trebale poslužiti u susprezanju onoga što u Hong Kongu nazivaju četvrtim valom širenja koronavirusa, a njima su zahvaćene visokorizične osobe i svi koji s njima dolaze u kontakt. Svaka takva osoba se mora testirati. Prema novim pravilima liječnici će moći zatražiti od pacijenata koji imaju simptome bolesti da se testiraju. Ovaj potez je posljedica porasta broja uvezenih slučajeva zaraze koronavirusom, kao i lokalnog širenja među ljudima koji su epidemiološki povezani.

Od ponedjeljka će se ponovno na udaru mjera naći uslužne djelatnosti, koje su tek nedavno ponovno počele s normalnim radom. Tako će barovi, klubovi i restorani morati smanjiti kapacitet popunjenosti sa 75 na 50 posto i neće smjeti raditi iza ponoći. U barovima i klubovima će za jednim stolom moći biti najviše dvoje ljudi, a u restoranima četvero. Turisti koji dolaze u Hong Kong, a ne stižu iz Kine, Makaua ili Tajvana, morat će provesti dva tjedna u karanteni u hotelu.


Australci zabilježili tjedan bez lokalne transmisije zaraze i smrti

8:10 - Australska pobjeda u borbi s Covidom-19, dok se u mnogim dijelovima svijeta broj zaraženih i umrlih strmoglavo penje, učinila je zemlju "žrtvom svog uspjeha", jer se mnogi Australci žele vratiti kući iz inozemstva, izjavio je u nedjelju australski ministar obrazovanja. Australija je u ožujku zatvorila granice svima, osim svojim državljanima i stanovnicima, a ograničeni broj onih koji su ulazili u zemlju, morali su dva tjedna provesti u izolaciji.

U Australiji je upravo zabilježen prvi tjedan u kojem nije bilo lokalnog prenošenja novog koronavirusa, a nije bilo ni smrtnih slučajeva koji su povezani s koronavirusom, što se dogodilo prvi put u pojave pandemije. U saveznoj državi Victoriji, koja je bila žarište pandemije, u nedjelju su već 16. dan zaredom bili bez novih slučajeva zaraze i bez umrlih.

"Kad vidimo što se događa u ostalim dijelovima svijeta sa Covidom-19, gotovo da postajemo žrtve svog uspjeha, jer se mnogi ljudi žele vratiti u Australiju", izjavio je u nedjelju ministar obrazovanja Dan Tehan za televizijsku postaju Sky News. Premijer Scott Morrison je u petak izjavio da je s porastom broja Australaca koji se žele vratiti nastao problem s manjkom mjesta u prostorima za izolaciju za ostale, poput tisuća međunarodnih studenata. "Unutar sadašnjeg ograničenja broja, pravo prvenstva se mora dati Australcima koji se žele vratiti", izjavio je ministar obrazovanja.

No, dodao je da su savezne države i teritoriji zamoljeni izraditi plan sigurnog povratka za međunarodne studente. Strani učenici su pridonosili australskoj ekonomiji s 35 milijardi australskih dolara pa se gradovi poput Cabberre nadaju da će se polako i njima dopustiti povratak 2021. Australija je do sada zabilježila oko 27.700 zaraženih, a od posljedica bolesti Covid-19 umrlo je 907 osoba. Ovakav uspjeh u borbi s koronavirusom Australci povezuju s rano uvedenim strogim epidemiološkim mjerama, koje su uključivale i višemjesečno zaključavanje Melbournea, drugog najmnogoljudnijeg grada u zemlji.


Beroš rekao kako lockdown i policijski sat ne dolaze u obzir

Jučer - Tijekom posjeta Varaždinskoj županiji, epidemiološki najkritičnijem dijelu Hrvatske ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako će podržati oštrije mjere ako se stanje ne popravi te dodao da policijski sat i lockdown ne dolaze u obzir.

“Lockdown ne dolazi ni na koji način u obzir, policijski sat ne dolazi u obzir. Ono na što možemo utjecati je ponovo ograničiti određena okupljanja, utjecati na radno vrijeme pojedinih ugostiteljskih i ostalih objekata”, pojasnio je.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo