ŠTO ĆE BITI S NALOGOM? / Stigao odgovor Moskve, Kremlj divlja, oglasio se i čovjek koji je progonio Miloševića: 'Putin će biti uhićen samo ako se ostvari ovaj scenarij...'

Image
Izvor: Profimedia

Podsjetimo, Putin ne priznaje nadležnost ICC-a koji ga sumnjiči za nezakonitu deportaciju djece u Ukrajini

17.3.2023.
17:16
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je u petak nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine u Ukrajini. Moskva opetovano niječe da ruske snage čine zločine u Ukrajini.

ICC je izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju. 

Reuters je ovaj tjedan objavio da se očekuje da će ICC to učiniti, prvi put u sklopu istrage o ratu u Ukrajini.

ICC je izdao nalog za uhićenje i Marije Aleksejevne Lvova-Belove, ruske povjerenice za prava djece, pod istim optužbama. 

Image
HOĆE LI izaći pred lice pravde? /

Kazneni sud u Haagu izdao nalog za uhićenje Vladimira Putina i njegove bliske suradnice, objavljeno za što ih se sve tereti

Image
HOĆE LI izaći pred lice pravde? /

Kazneni sud u Haagu izdao nalog za uhićenje Vladimira Putina i njegove bliske suradnice, objavljeno za što ih se sve tereti

Ocjenjujući ICC-ov nalog za uhićenje ruskog predsjednika zbog sumnje u otmicu djece u Ukrajini, urednik međunarodnih pitanja Sky Newsa, Dominic Waghorn rekao da postoji "dugačak popis ljudi" koji su optuženi, ali nikada nisu dočekali svoj dan na sudu.

"Malo je vjerojatno da će se Vladimir Putin ikada suočiti s Međunarodnim kaznenim sudom. Osim ako rat ne prođe jako loše za njega - bude svrgnut s vlasti i predan. Inače je malo vjerojatno", rekao je Waghorn.

Podsjetimo, Putin ne priznaje nadležnost ICC-a koji ga sumnjiči za nezakonitu deportaciju djece u Ukrajini i njihovo prebacivanje u Rusiju. Aktivisti za ljudska prava traže i druge optužbe za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

“Jedan od glavnih puteva je ideja da on provodi genocid u Ukrajini, jer ne prihvaća da Ukrajina ima pravo na postojanje i stoga je rat u određenom smislu – barem u tom argumentu – genocidan jer negira pravo Ukrajine na postojanje i samim tim na postojanje Ukrajinaca", rekao je Waghorn.

Sir Geoffrey Nice, glavni tužitelj na suđenju Slobodanu Miloševiću, kaže da je vijest da je ICC izdao nalog za uhićenje Vladimira Putina "iznimno važna, a ne samo simbolična" .

“To je važno jer je ovaj čovjek sada – iako su mnogi tvrdiili da je trebao biti i nekoliko tjedana nakon početka rata – označen kao zločinac.

"Ovo je sada pravi rat, pravedan rat, što se tiče Ukrajine, i zločinački vođen rat što se tiče Rusije. I to je iznimno važno".

Sir Geoffrey je rekao da bi taj potez čak mogao "potaknuti proces (Putinove) smjene".

Reakcije Rusije i Ukrajine

"Ima dovoljno informacija koje pokazuju da postoje nezadovoljni njegovim vodstvom", rekao je, dodajući da bi "to što vašeg vođu etiketiraju i tretiraju kao kriminalca u cijelom svijetu" moglo dovesti do promjene režima.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova, Maria Zakharova kaže: "Odluke Međunarodnog kaznenog suda nemaju nikakvog značaja za našu zemlju, uključujući i s pravne točke gledišta.

"Rusija nije stranka Rimskog statuta Međunarodnog kaznenog suda i ne snosi nikakve obveze prema njemu."

Rusija je potpisala Rimski statut 2000. godine, ali ga nikada nije ratificirala kako bi postala članica ICC-a. Konačno je povukla svoj potpis 2016., u vrijeme kada je bila pod pritiskom zbog zauzimanja Krima dvije godine ranije, kao i zbog zračnih napada u Siriji.

'Nečuveno, neprihvatljivo, ništavno'

A oglasili su se i iz Kremlja. Nalog za uhićenje Vladimira Putina nazvali su "nečuvenim i neprihvatljivim".

Glasnogovornik Dmitrij Peskov ponovio je da Rusija ne priznaje nadležnost Međunarodnog kaznenog suda.

Sve odluke suda bile "ništavne i nevažeće" u odnosu na Rusiju su ništavne, rekao je Peskov.

Upitan boji li se g. Putin putovanja u zemlje koje su priznale ICC, g. Peskov je rekao: "Nemam što dodati na tu temu. To je sve što želimo reći."

Glavni ukrijnski tužitelj Andrij Kostin rekao je da je odluka "povijesna za Ukrajinu i cijeli međunarodni pravni sustav".

Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Zelenskog, rekao je da je "nalog samo početak"

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču