HOĆE LI izaći pred lice pravde? / Kazneni sud u Haagu izdao nalog za uhićenje Vladimira Putina i njegove bliske suradnice, objavljeno za što ih se sve tereti

Image
Foto: Profimedia

Uz Putina, nalog je izdan i njegovoj pomoćnici za prava djece

17.3.2023.
16:31
Profimedia
VOYO logo

Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je u petak nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine u Ukrajini.

Moskva opetovano niječe da ruske snage čine zločine u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ICC je izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reuters je ovaj tjedan objavio da se očekuje da će ICC to učiniti, prvi put u sklopu istrage o ratu u Ukrajini.

ICC je izdao nalog za uhićenje i Marije Aleksejevne Lvova-Belove, ruske povjerenice za prava djece, pod istim optužbama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predraspravni suci suda ocijenili su da postoje “opravdani razlozi vjerovati da svaki od dvoje osumnjičenika, dakle Putin i ruska povjerenica za prava djece, snose odgovornost za ratni zločin protupravne deportacije stanovništva i protuzakonitog premještanja stanovništva s okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju, na štetu ukrajinske djece".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suci su razmatrali izdavanje tajnih naloga za uhićenje, ali su zaključili da njihovo objavljivanje može "doprinijeti sprječavanju daljnjeg počinjenja zločina".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda je izjavio: "Međunarodnim pravom je zabranjeno okupacijskim vlastima premještati civile s teritorija na kojem žive na druge teritorije, a djeca uživaju posebnu zaštitu prema Ženevskoj konvenciji. Sadržaj naloga je tajan kako bi se zaštitile žrtve. ICC pridaje veliku važnost zaštiti žrtava, posebno djece".

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo