Play ponuda

MISTERIJ 'BALONA' IZNAD SAD-A / Stručnjak tvrdi: 'Bio je to satelit u niskoj orbiti. Jasno je zašto je poslan. Amerikanci su napravili veliki propust'

Image
Foto: Profimedia

'Ovakvi sateliti manji su i jeftiniji od klasičnih i ne mogu se lako detektirati instrumentima, a kreću se sporije pa mogu napraviti fotografije veće rezolucije', kaže novinar Ivan Trajković koji se bavi vojnim i znanstvenim temama

7.2.2023.
13:25
Profimedia
Play ponuda

Danima je trajala napeta drama na nebu iznad Sjedinjenih Američkih država koju je izazvao zagonetni leteći objekt, balon identificiran kao kineski. Amerikanci su odmah ustvrdili da je riječ o špijunskom balonu, Kinezi su pak uvjeravali da je to balon za meteorološka i druga znanstvena istraživanja koji je "odlutao" sa svoje rute.

Američki predsjednik Joe Biden navodno je još prošle srijede, čim je balon uočen iznad američke savezne države Montane, izdao naredbu da bude srušen. Međutim, to je učinjeno tek u subotu, kod obale Južne Karoline, navodno iz sigurnosnih razloga da krhotine letjelice ne bi ikoga ugrozile i ozlijedile.

Image
VIDEO: POGLEDAJTE KAKO JE PAO /

Otkriveno kako je američka vojska oborila kineski balon: Bio je potreban samo jedan projektil

Image
VIDEO: POGLEDAJTE KAKO JE PAO /

Otkriveno kako je američka vojska oborila kineski balon: Bio je potreban samo jedan projektil

SAD srušio 'zalutali' balon, Kina srdito reagirala

Balon je prvi put uočen iznad Montane, gdje se, prema izvješćima, nalazi vojna baza u kojoj je uskladišteno 150 interkontinentalnih balističkih projektila s nuklearnim bojnim glavama. U međuvremenu se odvijalo kratko, ali intenzivno diplomatsko "šamaranje" Pekinga i Washingtona. Peking je izrazio žaljenje zbog "zalutalog balona", ali SAD je tvrdio da je riječ o ozbiljnom špijunskom incidentu zbog čega je državni tajnik Antony Blinken otkazao skori službeni posjet Kini.

Nakon što je balon srušen, mnogi su se na društvenim mrežama rugali činjenici da je zbog "običnog balona" dignut skupi bombarder F-22 i upotrijebljen projektil vrijedan 400.000 dolara, sugerirajući valjda da su Amerikanci trebali sumnjivi objekt u svome zračnom prostoru rušiti protugradnim raketama.

Rušenje balona isprovicralo je srditu gestu službenog Pekinga koji tvrdi da je ta odluka SAD-a "ozbiljno utjecala i naštetila odnosima između dviju zemalja". Washington je, pak, priopćio da je kineska letjelica oborena zbog "neprihvatljivog kršenja" američkog suvereniteta. Zbog ovog incidenta u pitanje je došlo i održavanje sastanka Bidena i kineskog predsjednika Xija Jinpinga na Baliju u studenome ove godine, a Peking je poručio da "pozorno prati razvoj situacije i zadržava pravo na daljnje potrebne reakcije".

Biden je, pak, u ponedjeljak rekao da odnosi između Washingtona i Pekinga nisu oslabljeni američkim rušenjem kineskog balona. Govoreći novinarima ispred Bijele kuće, Biden je rekao da je odmah smatrao kako balon treba srušiti čim to bude prikladno.

Upitan slabi li incident odnose između Washingtona i Pekinga, Biden je odgovorio niječno, ustvrdivši da su Kini jasno dali do znanja što će učiniti.

"Oni razumiju našu poziciju, nećemo odustati", rekao je Biden. Ustvrdio je da su učinili pravu stvar i da to nije pitanje slabljenja ili jačanja već stvarnost.

'Ovo je prvi put da je takva špijunska letjelica oborena'

S obzirom na mnogo nejasnoća, nedoumica i zbunjujućih informacija s pravom su bila postavljana pitanja što je to zapravo letjelo iznad SAD-a - špijunski ili meteorološki balon i zašto Kina nije rutinski poslala satelit da obavi špijunski posao. Također, što je Kina, ako balon zaista nije bio meteorološki i odlutao s rute, htjela postići: snimiti neka vojna postrojenja ili izazvati paniku? Na koncu, postavlja se i pitanje zašto Amerikanci nisu srušili balon čim je bio uočen, nego su čekali nekoliko dana.

Ivan Trajković, urednik i novinar koji se bavi vojnim, sigurnosnim i znanstvenim temama, za Net.hr rezolutno kaže da iznad SAD-a nije srušen nikakav meteorološki balon, nego špijunski satelit.

"Iako je u prošlosti bilo više ovakvih pokušaja da se naprave izviđački baloni (engleski - reconnaissance balloon) ovo je prvi put da je takva špijunska letjelica ne samo oborena, nego i javno predstavljena. Iako je SAD 'pionir' u avioizviđanju (air imaging), jasno je da je Kina, kao i Rusija, dostigla znanstveni i tehnološki kapacitet za slične projekte", kazao nam je Trajković na početku.

shimmer fallback
shimmer fallback

'Kreću se sporije pa mogu snimiti bolje fotografije'

U ovom slučaju, kaže, posve je jasno da nije u pitanju nikakav meteorološki balon, niti letjelica za znanstvene svrhe. O čemu je onda riječ?

"Najverojatnije se radi o tzv LOS-u (Low orbit observation satellite), odnosno satelitu u niskoj orbiti. To je jasno i na osnovu vidljivog panela za solarno napajanje uređaja na letjelici. Svrha ovakvih satelita je dvostruka - manji su i jeftiniji od klasičnih i ne mogu se lako detektirati instrumentima. Druga prednost je što se kreću daleko sporije od satelita u orbiti pa mogu napraviti fotografije veće rezolucije nego iz svemira", objašnjava Trajković.

Ostaje pitanje što je Kina zapravo htjela i kako to da je, ako je misija bila špijunska, istu "uprskala".

"Vrlo je vjerojatno da je, sudeći po putanji, Kina ovim satelitom špijunirala američke nuklearne kapaciteta i avioinstalacije. Moguće je da je došlo do kvara na samoj letjelici, jer one inače lete u suborbitalnom dijelu atmosfere, blizu svemira, a ne na ovako niskim visinama. Sam balon je napravljen od tanke polimer-plastike koja je vrlo tanka i savitljiva, ali i jača od aluminijskog lima. Baloni se pune kombinacijom helija i inertnog plina poput argona, kako bi se spriječio utjecaj zračnog pritiska. Ovakve letjelice su opremljene kamerama velikog formata (large format) sa senzorima desetak puta većima od onih u komercijalnim fotoaparatima i kamerama", rekao je Trajković.

Puno govori nervozna diplomatska reakcija Kine

Da je satelit imao vojnu namjenu, dodaje, jasno je i iz nervozne diplomatske reakcije Kine.

"Američki predsjednik Biden odmah je, još prošle srijede, dao nalog da se balon obori, ali se vjerojatno čekalo kako bi se utvrdila točna putanja i misija letjelice. S druge strane, ovo je veliki propust američkih agencija, prije svih zapovjedništva NORAD-a (North American Aerospace Command) zaduženog za presretanje svih stranih letjelica u američkom zračnom prostoru", smatra Trajković.

Play ponuda
Play ponuda