VIDEO: POGLEDAJTE KAKO JE PAO / Otkriveno kako je američka vojska oborila kineski balon: Bio je potreban samo jedan projektil

Image
Izvor: Twitter/Screenshot

Američki državni tajnik Antony Blinken je otkazao posjet Pekingu planiran za nedjelju

4.2.2023.
21:29
Twitter/Screenshot
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Američka vojska oborila je kineski balon kod istočne obale, prenosi CNN. Vojska je koristila borbene zrakoplove iz baze zračnih snaga Langley u Virginiji kako bi srušila sumnjivi kineski špijunski balon, prema visokom dužnosniku američke vojske.

Iskorišten je jedan projektil, rekao je dužnosnik. Američka vojska koristila je zrakoplove F-22 i ispalila projektil AIM-9X.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da je kineska vlada koristila balon koji je SAD oborio iznad Atlantskog oceana "za nadzor strateških lokacija u kontinentalnim Sjedinjenim Državama".

"Ministarstvo obrane razradilo je opcije za sigurno spuštanje balona iznad naših teritorijalnih voda, dok je pomno pratilo njegovu putanju i aktivnosti prikupljanja obavještajnih podataka", nastavio je Austin, dodajući da su vojni čelnici koordinirali misiju s kanadskom vladom.

"Današnja namjerna i zakonita akcija pokazuje da će predsjednik Biden i njegov tim za nacionalnu sigurnost uvijek stavljati sigurnost američkog naroda na prvo mjesto dok učinkovito budu odgovarali na neprihvatljivo kršenje našeg suvereniteta od strane (Narodne Republike Kine)," rekao je Austin.

Biden: 'Pobrinut ćemo se za balon'

Američki predsjednik Joe Biden rekao je nešto ranije da će se Sjedinjene Američke Države "pobrinuti" za balon koji je letio diljem zemlje, a za koji se sumnja da ga je poslala Kina radi špijunaže.

Biden je odgovarao na pitanje hoće li SAD oboriti nadzorni balon, koji je letio iznad zemlje, a što Washington naziva "jasnim kršenjem" američkog suvereniteta.

Predsjednik, koji ranije nije komentirao balon za koji se sumnja da je špijunski, nije detaljno objasnio što namjerava učiniti. Vojni zapovjednici su razmatrali obaranje balona ovog tjedna, no zatim su se predomislili upozorivši na rizik od pada krhotine, rekli su dužnosnici.

Američki državni tajnik Antony Blinken je otkazao posjet Pekingu planiran za nedjelju. To bi bio prvi posjet Kini nekog američkog državnog tajnika od 2018. godine. 

Image
'OVO JE BEZOBRAZNO' /

Peking komentirao sumnjivi kineski špijunski balon koji leti iznad SAD-a: 'Istražujemo...'

Image
'OVO JE BEZOBRAZNO' /

Peking komentirao sumnjivi kineski špijunski balon koji leti iznad SAD-a: 'Istražujemo...'

Odgađanje Blinkenova putovanja, što su ga dogovorili u studenom Biden i kineski predsjednik Xi Jinping, udarac je za one koji su u tom posjetu vidjeli priliku da se stabilizira sve lošiji odnos između dviju zemalja.

Kina se nada stabilnom odnosu sa SAD-om kako bi se mogla usredotočiti na svoje gospodarstvo, koje je ugrozila sada napuštena politika nulte tolerancije na covid i koje su zapostavili strani investitori, uplašeni povratkom državnog intervencionizma na tržištu.

Balon je otkriven iznad Montane u srijedu gdje je u vojnoj bazi na sjeveru pohranjeno 150 interkontinentalnih balističkih projektila naoružanih nuklearnim bojnim glavama, po izvješću. 

Kina je u subotu odbacila optužbe za špijunažu, kazavši da je riječ o istraživačkom balonu koji je skrenuo s rute zbog "više sile" i optužila je američke političare i medije da iskorištavaju situaciju kako bi ocrnili Kinu.

Pentagon je u petak rekao da je drugi kineski balon primijećen u Latinskoj Americi, no nije naveo točnu lokaciju.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču