Ako su postojali bilo kakvi dokazi da je pandemiju koronavirusa prouzročilo curenje iz laboratorija u Wuhanu, vjerojatno ih je Kina uništila, rekao je bivši šef britanske tajne službe MI6 u razgovoru za britanski Telegraph.

Sir Richard Dearlove rekao je da će biti vrlo teško dokazati teoriju da je Institut za virusologiju u Wuhanu radio na eksperimentima "dobivanja funkcije" kako bi stvorio prirodni koronavirus koji bi za ljude bio smrtonosniji.

Također je rekao da misli da su zapadne zemlje naivno vjerovale Kini, za koju kaže da se infiltrirala u znanstvene institucije i časopise u Britaniji i inozemstvu.

Ušutkavanje znanstvenika?

Dearlove, koji je bio na čelu tajne obavještajne službe između 1999. i 2004., također je izjavio da je moguće da su znanstvenici koji su htjeli progovoriti o eksperimentima "ušutkani".

"Narodna Republika Kina prilično je zastrašujući režim i čini neke stvari koje smatramo neprihvatljivima i ekstremnima u ušutkavanju protivnika službene linije vlade. Ne znamo da se to dogodilo, ali puno je podataka vjerojatno uništeno ili je nestalo, pa će biti teško konkluzivno dokazati da je 'dobivanje funkcije himere ' uzrokovalo pandemiju", rekao je.

Zbog toga je sada, smatra Dearlove, iznimno važna znanstvena analiza. "Iako ne može dokazati slučaj 100 posto, temeljita biokemijska analiza daje težinu tvrdnjama da se radi o virusu koji je stvorio čovjek, odnosno da je prirodni virus laboratorijski 'poboljšan'", dodao je.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.