KINA STRAHUJE OD NOVOG VALA EPIDEMIJE: / Pozivaju na strože testiranje, osobito u dvije regije

Unatoč smanjenju broja novozaraženih, dužnosnici su i dalje zabrinuti zbog ponovne pojave lokalne transmisije u dijelovima zemlje, uključujući Peking

20.4.2020.
13:09
Mark RALSTON/AFP/Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kineske zdravstvene vlasti pozvale su na stroži režim testiranja kako bi se osiguralo da novi slučajevi ne ostanu neotkriveni, među njima i putnici iz inozemstva ili iz drugih dijelova zemlje.

Sva područja moraju poboljšati svoje mogućnosti testiranja, uključujući granične prijelaze, te pravodobno prijaviti svaku informaciju u vezi s epidemijom, citirala je Nacionalna zdravstvena komisija svojeg ravnatelja Ma Xiaoweia.

Ma je komentare iznio u subotu, a ministarstvo ih je objavilo javnosti u ponedjeljak. Kina je objavila 12 novih potvrđenih slučajeva 19. travnja, što je najmanja brojka od 13. ožujka.

Unatoč smanjenju broja novozaraženih, dužnosnici su i dalje zabrinuti zbog ponovne pojave lokalne transmisije u dijelovima zemlje, uključujući Peking, gdje je središnji distrikt označen kao visokorizičan nakon nedavna tri novozaražena slučaja.

Dvije pokrajine osobito problematične

Ma je izdvojio pokrajine Heilongjiang i Guangdong ustvrdivši da moraju identificirati "slaba mjesta" u svojoj sposobnosti da spriječe i kontroliraju epidemiju.

Od 82 novozaražena slučaja u Kini u proteklih 14 dana, na sjeveroistoku pokrajine Heilongjiang bilo je 42, a na jugu pokrajine Guangdong 30.

Novi lokalni slučajevi posljedica su dolaska kineskih državljana iz inozemstva, posebno u Heilongjiang, gdje je uočen porast broja građana koji se vraćaju iz Rusije.

Međunarodni letovi za Kinu su srezani, a letovi do kineske prijestolnice preusmjereni su u druge gradove, udaljene stotine kilometara.

Novi lokalni slučajevi povezani su s ljudima koji su stigli iz središnje pokrajine Hubei, epicentra epidemije koronavirusa u Kini, kao i zaraženih koji donedavno nisu imali pokazivali simptome poput kašlja i visoke temperature.

Kontinentalna Kina do nedjelje ima ukupno 82.747 potvrđenih slučajeva zaraze i 4632 smrtna ishoda zbog koronavirusa.

Porast asimptomatskih nositelja

U nedjelju je prijavila 8 uvezenih slučajeva, od ljudi koji su stigli iz inozemstva, što je smanjenje u odnosu na 9 dan prije.

Četiri nova slučaja lokalne zaraze prijavljena su u nedjelju, među njima tri u Heilongjiang i jedan u Unutarnjoj Mongoliji.

Kina je također priajvila 49 novih asimptomatičnih slučajeva, povećanje u odnosu prema 44 dan prije.

U ukupan službeni broj potvrđenih slučajeva zaraze Kina ne uključuje asimptomatske slučajeve, odnosno one koji su pozitivno testirani na virus, no ne pokazuju kliničke simptome poput visoke temperature.

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali