OD NOVINARA DO VOĐE NACIJE / Bio je jedna od najvažnijih ličnosti 20. stoljeća, ali život su mu obilježili i neki kontroverzni stavovi i postupci

thumbnail

U novoj epizodi serijala XX. stoljeće by Hrvoje Klasić donosimo prilog o životu Winstona Churchilla koji je preminuo 24. siječnja 1965. godine

24.1.2023.
14:00
Play logo

Winston Churchill, jedan od najuglednijih i najutjecajnijih britanskih i svjetskih političara, umro je 24. siječnja 1965. Punim imenom Winston Leonard Spencer rodio se 30. studenoga 1874. u obiteljskoj palači Blenheim u grofoviji Oxfordshire. Njegov otac lord Randolph Churchill pripadao je poznatoj engleskoj aristokratskoj obitelji, dok mu je majka Jennie poticala iz bogate američke obitelji.

Po završetku školovanja na uglednoj vojnoj akademiji u Sandhurstu Winston će služiti prvo na Kubi, a zatim u Indiji i Sudanu. Istovremeno s vojnom službom počinje se baviti i novinarstvom kao ratni reporter, ali počinje pisati i knjige. Nakon petogodišnje vojne karijere Churchill 1899. okreće novu stranicu u životu i počinje se baviti politikom, te baš poput očevog, i njegov izbor bila je Konzervativna stranka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjegao iz vojnog zatvora i vraća se kao heroj

Međutim, s obzirom da iste 1899. u Južnoj Africi započinje rat između Britanaca i nizozemskih doseljenika poznatih pod imenom Buri, Winston politiku na tren stavlja u drugi plan i odlazi kao novinski reporter izvještavati s lica mjesta. Tom prilikom je od strane Bura i zarobljen, a nakon što je uspio pobjeći iz vojnog zatvora u Britaniju se vraća kao heroj.

Image
TRAGIČNA SUDBINA MUHAMEDA ALIJA /

Brojni udarci koje je primio koštali su ga teške bolesti, a njegov zaštitni znak postale su žestoke metode

Image
TRAGIČNA SUDBINA MUHAMEDA ALIJA /

Brojni udarci koje je primio koštali su ga teške bolesti, a njegov zaštitni znak postale su žestoke metode

Slava koju je stekao pomogla mu je u nastavku političke karijere, pa 1900. postiže odličan rezultat na izborima i biva prvi put izabran u britanski parlament. Iako konzervativac, Churchill se nije slagao sa svim potezima konzervativne vlade, a neslaganje će kulminirati 1904. kada iz Konzervativne prelazi u Liberalnu stranku. Upravo će liberali 1906. pobijediti na izborima pa Winston u novoj vladi dobiva najprije funkciju podtajnika za kolonije, zatim ministra trgovine, te naposljetku i ministra unutrašnjih poslova. Premda je vojsku svojevoljno napustio, Winston Churchill se 1911. ponovo okreće vojnoj karijeri, i to s titulom Prvog lorda admiraliteta.

Deset godina nije sudjelovao u izvršnoj vlasti

Bila je to ustvari funkcija načelnika Britanske ratne mornarice. Tijekom Prvog svjetskog rata nakratko napušta vladu i aktivno se uključuje u borbena djelovanja kao jedan od zapovjednika na Zapadnom bojištu. Vrhunac njegove dotadašnje vojno – političke karijere bilo je imenovanje za ministra rata 1919. Kao uvjereni antikomunist ministar Churchill će biti jedan od glavnih zagovornika intervencije protiv komunističke Rusije i pružanja vojne pomoći ruskim kontrarevolucionarima. S obzirom na njegov stav o ljevici podrška koju britanski Liberali 1924. daju manjinskoj laburističkoj vladi natjerala ga je da napusti Liberalnu i ponovo se učlani u Konzervativnu stranku. Iste godine postao je ministrom financija, a na toj dužnosti će se zadržati do 1929. nakon čega je uslijedio desetogodišnji period u kojem nije sudjelovao u izvršnoj vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako 1930-ih nije obnašao najviše državne funkcije nastojao je utjecati na državnu politiku. To je prije svega pokazivao oštrim kritikama na račun sve agresivnijih postupaka nacističke Njemačke, kao i kritikama na račun britanskih političara koji su bili skloni sklapanju dogovora s Adolfom Hitlerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulazi u vladu na isti dan kada je Britanija ušla u Drugi svjetski rat

Zato i ne čudi da Winston Churchill prihvaća poziv premijera Nevillea Chamberlaina i istoga dana kada je Britanija ušla u Drugi svjetski rat, 3. rujna 1939., ulazi u vladu, i to ponovo kao prvi čovjek britanske ratne mornarice. U svibnju 1940., nakon britanske vojne katastrofe na europskom tlu Chamberlain podnosi ostavku, a funkciju premijera preuzima Winston Churchill. Uz američkog predsjednika Franklina Roosevelta i sovjetskog šefa države Staljina Churchill će postati najprepoznatljivije lice koalicije koja će izvojevati pobjedu u Drugom svjetskom ratu.

Zanimljivo, pobjeda u ratu ipak mu nije pomogla da 1945. pobjedi na izborima u Velikoj Britaniji. To će mu ipak još jednom poći od ruke 1951., da bi se četiri godine kasnije definitivno povukao iz politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Život su mu obilježili i neki kontroverzni stavovi i postupci

Uz brojne uspjehe Churchillov život obilježili su i neki kontroverzni stavovi i postupci. To se prije svega odnosi na njegovu podršku britanskom imperijalizmu i kolonijalizmu, te na rasistički odnos prema nebjelačkim narodima, posebno Indijcima i Afrikancima.

Unatoč svim manama i greškama Winston Churchill predstavlja jednu od najvažnijih ličnosti 20. stoljeća. Bio je izuzetno talentiran političar, ali i uspješan vojni zapovjednik, novinar, povjesničar i književnik. Upravo za književnost je 1953. dobio i Nobelovu nagradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Winston Churchill umro je 24. siječnja 1965. od posljedica srčanog udara u 91. godini života. Lijes s njegovim tijelom tri je dana bio izložen u Westminsterskoj palači odakle je prenesen u katedralu sv. Pavla gdje je organiziran posljednji ispraćaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Po završetku sprovoda kovčeg je londonskim ulicama i rijekom Temzom prevezen do željezničke stanice Waterloo, a zatim posebnim vlakom do mjesta Bladen u Oxfordshireu gdje je, nedaleko od palače Blenheim u kojoj se rodio, pokopan pokraj članova svoje najuže obitelji.

Sve nastavke serijala XX. stoljeće by Hrvoje Klasić pogledajte OVDJE.

Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo