RAT JE UGASIO SVE / Bio je to iskorak, očuvanje mira u svijetu: Ali onda su tri države pokazale svoje pravo lice i sve je nestalo...

thumbnail

U novoj epizodi serijala XX. stoljeće by Hrvoje Klasić donosimo prilog osnivanju i nestanku Lige naroda

10.1.2023.
6:50
Play logo

Dana 10. siječnja 1920. osnovana je Liga naroda, međunarodna politička organizacija čiji je cilj bio pomoći suradnju između država i raditi na očuvanju mira u svijetu. Liga naroda osnovana je posebnom odlukom na Mirovnoj konferenciji koja se u Parizu održavala tijekom 1919. i 1920., odnosno neposredno nakon završetka Prvog svjetskog rata.

Glavni inicijator osnivanja Lige bio je američki predsjednik Woodrow Wilson kojemu je zbog tog zalaganja dodijeljena i Nobelova nagrada za mir. Ova organizacija trebala je predstavljati iskorak u odnosu na tradicionalnu diplomaciju koja je preferirala tajne pregovore i posezanje za oružjem kao sredstvom postizanja političkih ciljeva. Novoosnovana međunarodna organizacija trebala je postaviti temelje kolektivnom sustavu sigurnosti i poticati države da svoje probleme ubuduće rješavaju za pregovaračkim stolom a ne na bojnom polju. Ukoliko bi do rata ipak došlo države članice su se obvezale stranu odgovornu za rat kazniti ekonomskim i vojnim sankcijama. Osim toga, svaki napad na bilo koju članicu Lige naroda smatrao se napadom i na sve ostale članice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PAUZIRAO RAT /

Sa svih strana miris krvi i smrti, a onda je jedan vojnik digao ruke u zrak i krenuo prema neprijatelju: Dogodilo se čudo...

Image
PAUZIRAO RAT /

Sa svih strana miris krvi i smrti, a onda je jedan vojnik digao ruke u zrak i krenuo prema neprijatelju: Dogodilo se čudo...

Sjedište u Ženevi

Za sjedište Lige naroda određena je Švicarska, točnije Ženeva, a za službene jezike izabrani su francuski i engleski. Osim mirotvorstva u opisu posla Lige bilo je i rješavanje ekonomskih problema, unaprjeđenje pravosuđa, zdravstva, radničkih prava, borba protiv trgovine oružjem, drogom i ljudima. Jedna od najvažnijih i vrlo konkretnih političkih nadležnosti odnosila se na upravu nad teritorijima koji su do kraja Prvog svjetskog rata bili njemačke kolonije ili sastavni dio Otomanskog carstva, a na kojima u međuvremenu nisu nastale nezavisne nacionalne države.

Najpoznatiji slučaj mandatnog teritorija bio je prostor Bliskog istoka na kojem su Velika Britanija i Francuska u ime Lige naroda trebali pomoći u stvaranju novih država. Pod upravom Lige naroda našli su i Slobodni grad Danzig, odnosno Gdanjsk, koji je oduzet Njemačkoj kako bi se Poljskoj omogućio slobodan pristup moru, te rudom bogata njemačka pokrajina Saar.

Liga naroda je obuhvaćala 70 posto svjetske populacije

Prilikom osnivanja, u članstvu Lige bila je 41 država, čime je u tom trenutku obuhvaćeno 70% svjetske populacije. Ukupno će 63 zemlje postati članicama ove međunarodne organizacije. Zanimljivo, Sjedinjene Američke Države čiji je predsjednik bio glavni inicijator osnivanja, nikada nisu postale članicom Lige naroda. Razlog je bio taj što se međunarodna solidarnost, prije svega obaveza pružanja pomoći bilo kojoj napadnutoj zemlji smatrala narušavanjem američkog suvereniteta i tzv. politike izolacionizma. Njemačka je postala članicom 1926., a Sovjetski Savez tek 1934.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak kraja: Fašisti, nacisti i imperijalistički Japan

Dolaskom fašista na vlast u Italiji i nacista u Njemačkoj, te njihovim zbližavanjem s imperijalistički nastrojenim Japanom, svijet se našao u krizi koja će kulminirati Drugim svjetskim ratom. Težnje, ali i konkretne aktivnosti ove tri države da prošire svoje granice kršeći pritom suverenitet drugih država bile su u potpunoj suprotnosti s ciljevima Lige naroda. Smatrajući članstvo preprekom u ostvarivanju nacionalnih interesa Njemačka i Japan napuštaju ovu organizaciju 1933., a Italija 1937. Sovjetski Savez je zbog pakta sklopljenog s Trećim Reichom, te sudjelovanja u podjeli Poljske i posebno zbog napada na Finsku izbačen iz Lige naroda u prosincu 1939. Ali, tada je to ionako bilo manje važno jer je 1. rujna iste godine započeo Drugi svjetski rat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S početkom rata prestaje organizirano djelovanje Lige naroda. Nekoliko godina kasnije, kada se kraj rata počeo nazirati, države pobjednice odlučile su ne obnoviti postojeću nego osnovati potpuno novu međunarodnu organizaciju.

Ujedinjeni narodi zamijenili Ligu naroda

Tako je u listopadu 1945. osnovana Organizacija Ujedinjenih naroda kao pravna slijednica Lige naroda. Posljednja službena sjednica Lige naroda održana je 18. travnja 1946. u Ženevi, i tom prilikom su sve ovlasti i funkcije, kao i sva imovina Lige, preneseni u vlasništvo Ujedinjenih nacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve nastavke serijala XX. stoljeće by Hrvoje Klasić pogledajte OVDJE.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo