Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
U SUBOTU PRVI ISPIT /

Kamo s kutijom od pizze, a kamo s tetrapakom? Direktova mala škola razdvajanja otpada

Još samo tri dana i Balkanci bi trebali postati Švicarci. Govorimo naravno o odvajanju otpada, u Zagrebu su od subote na snazi nova pravila. Poanta je da ćete manje plaćati ako ćete više odvajati

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Zagreb. Glavni grad u kojem i dalje malo tko zna čemu služi koji spremnik. Grad u kojem se razdvaja 30% otpada, ali možda ne uvijek ispravno.

-Gdje s ljuskama jaja, korom od naranče? "U koš. Običan koš? -Da, da - običan", kaže Filip iz Zagreba.

-Razdvajate li otpad? "Da, oduvijek. Onda znate što bacamo u žutu vrećicu?", pita se Ita iz Zagreba.

-Koje su boje spremnici za staklo? "Plava. -Papir? "Žuto. -Plastika? Ne, to je žuto. Ne znam", kaže Leonarda iz Ivanić Grada.

-Gdje sa žaruljama? "Staklo. -Tetrapak mlijeka? Pa on valjda ide u onaj miješani", govori Ita.

-A gdje sa žaruljom? "A to nosim u posebne spremnike gdje i baterije", poručuje Pavica iz Zagreba.

Pavice u pravu ste. Žarulje ne idu ni u staklo ni u miješani otpad - one se odvajaju posebno. Naša anketa dokazuje da Zagrepčanima treba osvježiti znanje.

-Što s konzervama hrane? "Ne znam, to supruga rješava, ja ni ne koristim konzerve", priča sugovornik.

"Pa plastika je žuta, a papir sad ste me ubili u pojam", kaže Andrea iz Zagreba.

Ali za tri dana isprika više nema. Stiže nam novi sustav. I zato je tu Marina.

Ona dijeli savjete kako biti bolji građanin. Gdje s velikim komadima stiropora, starim sušilom, kako ponovno koristiti stvari, što s teglicama od zimnice. Marina zna sve.

"Krenimo s organskim otpadom. Kore od mandarina idu u biootpad, tu ide i odgrizak od jabuke, ide tu i kora od banane - ako ima naljepnicu, a često ima, onda to treba skinuti jer ona nije reciklabilna. Tu idu i ljuske od jajeta - da", kaže Marina Matijević iz Inicijative "Ja bolji građanin".

I vrećica od čaja, list salate, pa i papir s kojim ste brisali prolivenu kavu. Najlošije nam ide razdvajanje upravo biootpada, kaže Marina - jer često se žalimo da smrdi, da nemamo gdje s njim. A on čini čak 30 do 40% kućne kante.

"Što radim s ostatkom ručka? Da, to je često zabuna. On ne može u biootpad, sva termički obrađena hrana ne može tamo. On mora nažalost u miješani, tu spadaju i kosti, i recimo čikovi cigareta. -Primijetila sam da ljude zbunjuje taj karton pizze - što s njim? Ako imamo baš masne dijelove njih pokidamo i one mogu u biootpad ili kućni kompost, a ostalo može normalno u papir", poručuje Matijević.

Konzerve, kečap - sve to treba isprati i u žutu vrećicu. Isto je s poklopcima iz dostave ili recimo ambalažom od lijekova. I da, vlažne maramice ne u školjku nego u miješani otpad. A sada famozni tetrapak.

"Ljudi misle da je on papir, a on zapravo ima tri sloja - i papir i plastiku i zato on ide u žutu vrećicu", govori Matijević.

Reciklirati se može i četkica za zube. Ali, nju prethodno treba slomiti, gornji dio baciti u miješani otpad, a donji u plastiku.

"Mi sad stvarno moramo biti svjesni da se od plastike može dobiti energija i da što bolje mi odvajamo taj će se otpad moći što više koristiti i nećemo koristiti resurse koji su zbilja kratki", zaključuje Matijević.

To je bila naša mala škola. Prvi ispit je već u subotu.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike