'KUPILA BIH JER JE JEFTINIJE' / Zbog kopija plavih vrećica, crno tržište ponovno u akciji: RTL krenuo u inspekciju prije inspekcije

Naime, na tržnicama i u oglasnicima već su se pojavile čuvene plave ZG vrećice i to čak u pola cijene

26.9.2022.
19:30
VOYO logo

Još nekoliko dana i odzvonilo je kantama i kontejnerima na ulici, raznim šuškavim šarenim vrećicama. Sav bačeni otpad u Zagrebu morat će se plaviti u službenim vrećama. Prilika za zaradu ispod pulta, zapravo na njemu - jer su se pojavile fotografije s tržnice sa znatno nižim cijenama. Čak i s točnim iznosima u eurima.

-Odakle vam fotografija? "Dobio sam ju putem društvenih mreža. Znam da se radi o tržnici u širem centru grada Zagreba. Znam da su se prodavale i da su brzo prodane. Očito je nepoznanica da li se radi o originalu ili nekoj kopiji. Poslije su one viđene i na Hreliću", govori zastupnik u Skupštini Grada Zagreba, Renato Petek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer baš su ondje za vikend stanari od Grada dobili stotine besplatnih vrećica zato što žive uz odlagalište Jakuševac. Buvljak danas ne radi, pa smo obišli zagrebačke tržnice, i među kišobranima, odjećom, buteljama i produžnim kablovima potražili i vreće.

Image
zagreb ususret 1. listopadu /

Novi sustav za otpad još nije na snazi, a građani već nadgledaju, izbacuju tuđe smeće, raspituju se oko brava

Image
zagreb ususret 1. listopadu /

Novi sustav za otpad još nije na snazi, a građani već nadgledaju, izbacuju tuđe smeće, raspituju se oko brava

"Ne znam je li to slučaj na ovoj našoj tržnici, ali ilegalna prodaja vrećica na tržnicama nije nikakva novost. To se događa zadnjih 30 godina. Dolaze ti ilegalni prodavači koji nose u kolicima, u torbama. To je vješto skriveno", objašnjava prodavač na tržnici, Nevenko Kušinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plavih vrećica kao u priči, samo ne onih službenih.

"Nisam to čula. Naravno da bih! Zašto ne uštedit ako se može", govori Vesna Jurčević iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na internetu su se pojavili oglasi s najtraženijim vrećicama u državi koje se prodaju za kunu. U Gradu Zagrebu i Holdingu kažu - dizajn vrećica su zaštitili 2. rujna.

"Ukoliko su navodi točni, radi se o ozbiljnom kršenju zakona Republike Hrvatske te ćemo u zaštiti intelektualnog vlasništva i interesa Zagrebačkog holdinga, koristiti sva raspoloživa pravna sredstva", kažu iz Zagrebačkog Holdinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrećice inače stižu iz Hercegovine iz tvrtke Weltplast. Ista ona koja je proizvela i stare žute i smeđe vreće. Na mjestima gdje se legalno prodaju po 20, 40 i 80 kuna za paket, kažu, ljudi kupuju dosta.

"Ova manja pakiranja od 10 litara prodaju se bolje. Vjerujem da će uzimati poslije veće zato što su ove stvarno malecke", smatra prodavačica na kiosku, Dubravka Pavlinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I gradonačelnik se za vikend pohvalio kako prodaja ide odlično.

"Mogu reći da je u ovih prvih tjedan dana prodano, odnosno kupljeno oko 50 tisuća paketa s 500 tisuća vrećica", govorio je Tomislav Tomašević prije dva dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Državnom inspektoratu nisu dobili prijavu pa kažu, ako mi znamo nešto više da im dojavimo. Ostala su još samo 4 dana do povijesnog datuma kada Zagrepčani više neće smjeti bacati smeće u bilo koju vrećicu koja im dođe pod ruku.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo