KRAJ DRAME

LETI LI PREVIŠIĆ S FILOZOFSKOG? Šustar će otkriti danas, no već je dao naslutiti svoju odluku

Dramatična situacija na Filozofskom fakultetu danas bi mogla doći kraju, ukoliko tehnički ministar obrazovanja Predrag Šustar odluči da je vrijeme da 70-godišnji dekan Vlatko Previšić napusti fotelju.

Naime, po sili zakona redovnom profesoru istječe radni odnos istekom akademske godine u kojoj navršava 70 godina. A kako je Vlatko Previšić rođen 20. listopada 1945., to znači da je napunio 70 godina u tekućoj akademskoj godini koja završava 30. rujna. Prema tom pravnom tumačenju, profesoru Previšiću istječe radni odnos za šest dana, odnosno 20 dana prije nego što navrši 71. godinu.

PREOKRET NA FILOZOFSKOM: ‘Dekan mora odstupiti za 6 dana ili ga sustiže kazna visoka i do 60 tisuća kuna’

Ministar Šustar najavio je da će danas donijeti odluku oko Previšića.

Zatražio mišljenje pravnika

‘Situacija na Filozofskom fakultetu krajnje je napeta i delikatna, treba donijeti zrele odluke koje neće ugroziti početak akademske godine. Vremena je malo i zato ću danas donijeti odluku kako bi se početak akademske godine mogao početi u miru. Mi smo tu zbog studenata i zato ću dati svoj odgovor na situaciju’, izjavio je Šustar za Jutarnji, no nije precizirao što točno planira učiniti.

Na upit može li dekan Vlatko Previšić ostati raditi na fakultetu i nakon 30. rujna, kada mu zakon omogućava odlazak u mirovinu, Šustar odgovara:

‘Hajdemo stvari pogledati kroz drugo pitanje. Znate li koji je prosjek godina svih dekana? Iznenadio sam se i ja, 53!’, rekao je Šustar, koji je dodao da je zatražio i mišljejne pravnih stručnjaka.

Dekana Previšića pokušalo je smijeniti Fakultetsko vijeće zbog nezadovoljstva koje se nakupilo tijekom njegova rada.

dekan Previšić

Stručnjak za radno pravo sa Sveučilišta u Zagrebu kazao je kako Previšićev ugovor o radu automatski treba stati s krajem akademske godine u kojoj je napunio 70.

Pokušao zaobići zakon

Previšić je ipak to pravilo odlučio zaobići. Prekinuo je nastavničke obaveze, no potpisom prodekana produljen mu je rad na funkciji dekana do istek mandata 30. rujna 2017. godine.

‘Za mene nema sumnje da njegov radni odnos mora prestati. Mislim da mu i Sindikat znanosti i ministar Šustar daju mogućnost časnog izlaza: krajem ovoga mjeseca dekan treba zahvaliti i otići. Ako to ne kaže, a Senat ustraje na drukčijim tumačenjima zakona, ući ćemo u situaciju da će to biti pravna borba koja će dovesti do lošega ne samo Filozofskom nego i Sveučilištu’, rekao je profesor radnog prava koji je htio ostati anoniman. Dodao je i kako zbog autonomije Sveučilišta ministar ne može biti taj koji će smijeniti dekana.

‘Činjenica je da bi u ovim okolnostima bilo najbolje da se dekan podvrgne sili zakona i ode u mirovinu. To ne bi u potpunosti smanjilo ljagu svega onoga što mu se imputira, no to je najkorisnije rješenje i za nastavnike i za studente, kao i za gospodina Previšića koji zaslužuje, s obzirom na to da ispunjava sve uvjete, mirovinu na dostojanstven način, koliko je to moguće’, komentirala je Zrinka Blažević, profesorica Filozofskog fakulteta, inače jedna od profesora nezadovoljnih Previšićevim načinom rada.

UŽARENA ATMOSFERA NA FILOZOFSKOM: Dekan Previšić doveo i privatne zaštitare?

Povratak na Net.hr