PREOKRET NA FILOZOFSKOM: / 'Dekan mora odstupiti za 6 dana ili ga sustiže kazna visoka i do 60 tisuća kuna'

Image

Osim ostavke i suspenzije, postoji i još jedan način da dekan Filozofskog fakulteta napusti svoje mjesto, piše Jutarnji list.

24.9.2016.
10:00
VOYO logo

Naime, po sili starijeg zakona redovnom profesoru istječe radni odnos istekom akademske godine u kojoj navršava 70 godina. A kako je Vlatko Previšić rođen 20. listopada 1945., to znači da je napunio 70 godina u tekućoj akademskoj godini koja završava 30. rujna.

Image
ČLANOVI VIJEĆA FAKULTETA: /

'Ostavka dekana Previšića jedino je rješenje'

Image
ČLANOVI VIJEĆA FAKULTETA: /

'Ostavka dekana Previšića jedino je rješenje'

Prema tom pravnom tumačenju, profesoru Previšiću istječe radni odnos za šest dana, odnosno 20 dana prije nego što navrši 71. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja poslao dopis rektoru

Dopis s tim pravnim objašnjenjem poslao je rektoru Damiru Borasu Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, u potpisu je Vilim Ribić, a pravnu pozadinu obradila je pravnica sindikata Ana Petošić.

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Studenti protestiraju protiv dekana Previšića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivamo se na pozitivne pravne propise koji reguliraju sustav visokog obrazovanja i odluku Ustavnog suda od 18. srpnja 2014., kojom je određeno da visoko učilište može redovitom profesoru u trajnom zvanju produljiti radni odnos do isteka akademske godine u kojoj navršava 70 godina", kaže pravnica Ana Petošić, i dodaje "To smatramo ispravnim tumačenjem pravnih izvora pa produljenje ugovora o radu ovoj kategoriji profesora nakon akademske godine u kojoj je navršio 70 godina zakonski nije dopušteno."

U dopisu se upozorava kako bi “u slučaju da profesor nastavi svoj rad i nakon isteka akademske godine u kojoj je navršio 70 godina, fakultet kao poslodavac bio u vrlo nezavidnoj situaciji, s obzirom na to da bi se na taj način izložio mogućoj prekršajnoj odgovornosti koja bi po fakultet mogla rezultirati nemalim novčanim kaznama”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o iznosu od 31.000 do 60.000 kuna.

Dekan najvećeg hrvatskog fakulteta jučer nije želio komentirati takvo pravno tumačenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dopis nisam dobio ja, nego rektor pa nemam pravo tumačiti nešto što nije bilo upućeno meni", rekao je Previšić.

Rektor se ne slaže s ovakvim pravnim tumačenjem

Image

Rektor Damir Boras tvrdi kako pravni stručnjaci, kojima ga je uputio na razmatranje, ovakav prijedlog ne smatraju vjerodostojnim. Pozivaju se na novi Zakon o visokom obrazovanju, prema kojemu je moguć daljnji rad dekana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dekan je izabran na mandat od tri godine i njegov se radni odnos može produljiti sve dok postoji potreba za tim. Uostalom, ovo što navodi sindikat odnosi se na profesore, a ne na funkciju dekana", kaže Boras.

Dekan Previšić je od stručnih službi jučer zatražio da se pravno regulira prekid njegova rada u nastavi. Na taj ga je potez ponukala upravo sindikalna verzija pravnog tumačenja o potrebi prekida njegova radnog odnosa. Profesor Previšić je djelatnik fakulteta od 1973. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo