INSPEKCIJSKI NADZOR

NOVI SLUČAJ SALMONELE TRESE HRVATSKU: Opasnu bakteriju otkrili u Konzumovim ćevapima!

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da je utvrdilo novi slučaj salmonele, i to u ćevapima iz Konzuma.

‘Tijekom provedbe monitoringa hrane životinjskog podrijetla (Nacionalni plan uzorkovanja hrane životinjskog podrijetla) koji provodi Ministarstvo poljoprivrede, u uzorku mesnog pripravka – ĆEVAPČIĆI S TELETINOM, rok upotrebljivosti do 12. studenoga 2016., serijski broj: 12. 11. 2016.  mikrobiološkom analizom utvrđena je prisutnost Salmonella spp. Uzorak je uzet 10. studenoga 2016. u maloprodajnom objektu Konzum d.d. Rijeka, Osječka 71, Rijeka,  koji je registriran pod evidencijskim brojem R-6720 pri Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane za obavljanje djelatnosti prodaje i rasijecanja mesa, mljevenje mesa na zahtjev kupca i proizvodnju mesnih pripravaka.

Analiza je dovršena dana 16. studenoga 2016. u Hrvatskom veterinarskom institutu – Veterinarski zavod Rijeka, kada pripravci proizvedeni u navedenom objektu više nisu nalazili u prodaji zbog isteka roka valjanosti. Ćevapčići su proizvedeni dana 10. studenoga 2016. u količini od ukupno 32,5 kg. Upravo je u tijeku inspekcijski nadzor u objektu radi utvrđivanja sljedivosti proizvoda kao i postupaka samokontrola objekta. Nakon potvrđene prisutnosti Salmonella spp. u navedenom pripravku, obavit će se i serotipizacija (utvrđivanje o kojoj je vrsti salmonele riječ) u Hrvatskom veterinarskom institutu Zagreb, kako bismo imali više podataka o situaciji na terenu’, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.


Konzum se oglasio nedugo nakon priopćenja Ministarstva i kupce pozvao da slobodno vrate proizvod ako ga još uvijek imaju.

‘Danas, odmah po dobivanju informacije o rezultatima službenog uzorkovanja proizvoda mesni pripravak Ćevapčići, roka upotrebe do 12.11.2016., vlastite proizvodnje, uzetog u objektu pod veterinarskim kontrolnim brojem 6720 u prodavaonici Osječka 71 u Rijeci, provedenog 10.11. 2016., obavještavamo javnost da je u jednom uzetom uzorku nađena Salmonella spp. Ispričavamo se svim našim kupcima i molimo ih da nam radi mjera predostrožnosti vrate proizvod ukoliko ga još posjeduju u bilo kojem obliku, bez obzira na istek roka. Nismo zaprimili informacije od strane potrošača da je bilo tko imao ikakvih problema nakon konzumacije proizvoda kupljenih na spomenutom odjelu.

Obavještavamo vas kako su istog trenutka poduzete i sve dodatne mjere u cijeloj maloprodajnoj mreži kako bi se potvrdilo da je riječ o izoliranom slučaju’, stoji u priopćenju Konzuma.

Treći slučaj salmonele u mjesec dana

Ovo je već treći slučaj salmonele u mesu poznatih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj u samo mjesec dana.

Podsjetimo, u listopadu je od trovanja salmonelom kod Bregane preminuo  petogodišnji dječak, a četiri člana njegove obitelji također su oboljela od posljedica salmonele. Tada je utvrđeno da su jaja kupljena u Kauflandu, a uvezena iz Poljske, bila izvor zaraze salmonelom.

ODMAH PROVJERITE KAKVA JAJA IMATE U HLADNJAKU: Nakon smrti dječaka u Bregani, povlače se jaja iz Poljske! Oglasio se i Pivac

ISTRAGA O SMRTI DJEČAKA IZ SAMOBORA: Zna se u kojem su trgovačkom lancu kupljena zaražena jaja

Iz Kauflanda su tada izrazili duboko žaljenje zbog smrti dječaka, ali i poručili da su poduzeli sve potrebne mjere. S polica su odmah povukli jaja iz serije pronađene u hladnjaku obitelji Vidović. Također, analizom spornih jaja dokazano je da su jaja iz dućana bila zdravstveno ispravna.

Zatim je na vidjelo izašla nova afera – piletina i pačetina zaražene salmonelom. Da stvar bude gora, slučaj je otkriven u isto vrijeme kada je odjeknula afera sa zaraženim jajima iz Poljske i bio je zataškan, pa je hrvatska javnost bila uskraćena za važne informacije.

ZATAŠKAN SKANDAL: U hrvatskom trgovačkom lancu otkriveno meso zaraženo salmonelom, a nitko nije javio građanima!

Ministarstvo poljoprivrede obznanilo je kako su se piletina i pačetina zaražene salmonelom, o kojima se ranije pisalo u kontekstu zataškanog skandala, našle u distribuciji trgovačkog lanca Lidl. Nakon što je otkrivena prisutnost salmonele, Lidl je povukao te proizvode iz prodaje.

LIDL I PIVAC O PILETINI ZARAŽENOJ SALMONELOM: ‘Ispoštovali smo procedure, nalazi su bili uredni…’

Mesna industrija Braća Pivac objavila je kako joj je poljski proizvođač pilećeg i pačjeg mesa zaraženog salmonelom dostavio laboratorijske nalaze koji su pokazali zdravstvenu ispravnost te da su proizvod uzorkovali i sami i nalaz je bio uredan, dok su iz Lidla izvijestili da su nakon redovite kontrole i pozitivnog nalaza poduzeli propisane mjere.

UGLEDNI STRUČNJAK ZA HRANU: Prekasno smo reagirali u novom slučaju sa slamonelom

AFERA SALMONELA: ‘Hrvatska uvozi robu koju nitko ne želi na svojim policama i tržištu’

 

 

 

Povratak na Net.hr