OSJETILI I U PETRINJI / Potres uznemirio središnju Hrvatsku! Treslo kod Siska: 'Tutnjava i grmljavina'

Image
Foto: X / EMSC

Epicentar je bio 10 kilometara južno od Siska, odnosno 55 kilometara jugoistočno od Zagreba, javlja EMSC, dok građani javljaju da se osjetilo i u Petrinji

4.5.2024.
10:43
X / EMSC
VOYO logo

Potres magnitude 2,3 stupnja po Richteru zatresao je središnju Hrvatsku malo iza 10 sati u subotu. Epicentar je bio 10 kilometara južno od Siska, odnosno 55 kilometara jugoistočno od Zagreba, javlja EMSC.

Građani javljaju da su čuli tutnjavu i da je zvučalo kao grmljavina, a podrhtavanje se osjetilo i u Petrinji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potres je zabilježila i hrvatska Seizmološka služba koja je magnitudu procijenila na 2,4 po Richteru. "U 10 sati i 16 minuta seizmografi Seizmološke službe zabilježili su slab potres s epicentrom 7 km jugoistočno od Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 2.4 prema Richteru, a intenzitet u epicentru procijenjen je na III stupnja EMS ljestvice", poručili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novo je to podrhtavanje nakon potresa koji je probudio stanovnike okolice Slunja sredinom tjedna, a osjetio se u pola Hrvatske. Nešto oko 6 sati Rakovicu je u srijedu pogodio potres magnitude 4,3 po Richteru, a seizmolog Krešimir Kuk potvrdio je da je učinio određene štete što dovoljno pokazuje njegovu jačinu.

Kuk je također istaknuo kako je u zadnje vrijeme pojačanja seizmička aktivnost na našim prostorima, no uvjerava da nema razloga za brigu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znamo da smo na područjima gdje se potresi događaju i njih je bilo i bit će ih sad učestalo. Jačinu i kad će se dogoditi je nešto što ne možemo predvidjeti niti prognozirati", podsjetio je za RTL Danas.

POGLEDAJTE VIDEO: Seizmolog Kuk o potresu koji je jutros zatresao od Slunja do Plitvica: 'Mogući su jači potresi na tom području'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo