Tužiteljstvo tvrdi da je Martinek nakon što je 10. listopada 2016. objavljen oglas za jedno radno mjesto, "koristeći se autoritetom svoga položaja", od podređenog, ujedno i člana Komisije za zapošljavanje "zatražio da se zaposli osobu koju je on predložio".

Martinek je ustrajao u svom zahtjevu i nakon upozorenja da bi to bilo nezakonito jer prednost pri zapošljavanju imaju nezaposleni hrvatski branitelji. Podređenom je, prema tvrdnjama Uskoka, rekao da bez obzira mora zaposliti njegovog kandidata te neka "pripremi pitanja i odgovore" kako bi bio u prednosti pred drugim kandidatima.

"Nakon što je podređeni odbio ispuniti zahtjeve okrivljenika, Komisija za zapošljavanje obavila je razgovor s kandidatima koji su ušli u uži izbor, a član Komisije od kojega je traženo zapošljavanje predočio je okrivljeniku stav Komisije prema kojemu se, sukladno zadovoljenim kriterijima i zakonskim propisima, treba zaposliti nezaposleni hrvatski branitelj, a ne osoba koju on predlaže.

Potom je okrivljenik ponovno zatražio da se zaposli osoba koju on predlaže opravdavajući svoj zahtjev neistinitim tvrdnjama da se radi o nećaku predsjednika Uprave trgovačkog društva te ističući da bez obzira na kršenje zakona navedeno mora biti provedeno", izvijestio je Uskok na svojoj internetskoj stranici otkrivajući tek inicijale optuženog.

Podsjetimo, aferu je razotkrio direktor Pogona posebne toplane, Mario Marjanović, koji je snimio razgovor sa svojim nadređenim, direktorom HEP Toplinarstva Ivicom Martinekom.

OVO JE ZVIŽDAČ KOJI JE RAZOTKRIO AFERU U HEP-u: ‘Važno mi je da se poštuje zakon, jasno je što je bio moj cilj…’

Martinek na snimci vrlo jasno traži od Marjanovića da na mjesto električara u Pogonu posebne toplane u Sisku zaposli nećaka rođaka predsjednika uprave HEP-a Perice Jukića.

Marjanović mu pak odgovara kako se namještanjem posla krši zakon.

Martinek odgovara kako se zakon krši već i prije, a minutu prije toga je tražio da se dotičnom gospodinu unaprijed daju pitanja koja će biti na testiranju i da se “treba potruditi da on bude najbolji”.

Nakon što je snimka objavljena u medijima,

ZBOG ‘AFERE NEĆAK’ USKOK OTVORIO ISTRAGU: Bivšeg direktora HEP Toplinarstva sumnjiče za trgovinu vlastitim utjecajem

Marjanović: Diša, imamo problem.

Martinek: Koji?

Marjanović: Bila mi je Mirjana za onaj Sisak… Imamo nezaposlenog branitelja koji se isto javio. Kako ćemo to riješiti?’

Martinek: Ovako, napisat ćeš lijepo, fino pitanja koja ćete čovjeka pitati. Onda ćemo gosponu (…) dati pitanja i odgovore, a ostalima ne bumo dali… Treba se potruditi da on bude najbolji. To je rješenje za osvježenje.

Marjanović: Vi ste još stava da (…) mora biti zaposlen?

Martinek: Jesam.

Marjanović: U čemu je poanta s njim?

Martinek: Poanta je u tome da ti je on nećak predsjednika uprave.

Marjanović: Ali znate da tamo imamo nezaposlenog branitelja.

Martinek: Nema veze. Zato sam rekao da napravite testiranje, pitanja, odgovore, kurce-palce…

Marjanović: Sve je to pet, ali i dalje kršimo zakon.

Martinek: Nema veze. Nije to prvi put.

Marjanović: Ja ovakav slučaj nisam imao.

Martinek: Mi smo zapošljavali dosta branitelja… Piše da ima prednost ako ima iste kvalifikacije, zato sam ti rekao za pitanja i odgovore…

Marjanović: Ali to je farsa.

Martinek: Joj, moj Bože, pa farsa je svugdje!

Marjanović: Kršimo vrlo ozbiljan zakon!

Martinek: Ne kršimo!… Moramo ga primiti.

Marjanović: Koje su posljedice ako ga ne primimo?

Martinek: Posljedica je možda da bute imali novog direktora. Ja sam dobil naredbu od nekoga da ga zaposlim. Inače, s tim dečecom nemam niš. Pišite izdvojeno mišljenje predsjedniku uprave i recite mu – taj tvoj ne zadovoljava.

Marjanović: Uf, uf, uf… Kršimo zakon.

Martinek: Po čemu kršimo zakon? Da se javi branitelj lud ko prangija, di to piše da ga moramo primiti? Šta ‘oćeš da ih sve šaljemo psihijatru i vidimo koji je najbolji?

Marjanović: U ovom slučaju to baš nije tako!

Martinek: Vi to možete izabrati, ali ja to neću potpisati. Poništit ću natječaj, pa idemo ispočetka… Jebiga, ako niš, zaposlit ću ga u Osijeku i onda prebaciti u Sisak.

Marjanović: Ne pod cijenu smjene, nego pod cijenu otkaza to neću potpisati.

Martinek: Pa nemoj, Mario.