Nikica Jelavić nije kriv za ubojstvo prolaznika 'zoljom'

Nikica Jelavić je nakon 11 godina postao slobodan čovjek, zauvijek oslobođen optužbi za ubojstvo građanina Zorana Dominija, kojeg su u studenom 1999.

30.7.2010.
10:32
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vrhovni sud je oslobodio Jelavića i za četiri pokušaja ubojstva: Vjeke Sliška i Juraja Dodića na Maksimirskoj 1995. godine te Vjeke Sliška i Ivice Bertića na Cvjetnom trgu 1999. godine, piše Večernji list.

Naime, Vrhovni sud je potvrdio oslobađajuću presudu koju je u studenom 2009. donijelo vijeće zagrebačkog Županijskog suda kojim je presjedala sutkinja Koraljka Bumči. Bila je to treća oslobađajuća presuda za Jelavića zbog iste stvari, jer je Vrhovni sud ukinuo presudu vijeća suca Ratka Šćekića tijekom suđenja tzv. zločinačkoj organizaciji te na ponovljenom suđenju presudu vijeća suca Marijana Garca.

Vrhovni sud sad je odlučio potvrditi oslobađajuću presudu nižeg suda, smatrajući da tužiteljstvo u svojoj žalbi nije u pravu kada tvrdi da je došlo do bitnih povreda kaznenog postupka te da je nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

U obrazloženju svoje odluke, Vrhovni sud navodi da su "brojni svjedoci znatno oscilirali u svojim iskazima te da su na taj način sami destruirali vrijednost takvog svjedočenja". S obzirom na nekonzistentne iskaze ispitanih svjedoka, Vrhovni sud smatra da je niži sud pravilno zaključio da pojedini svjedoci nisu bili vođeni istinom, već nekim drugim razlozima.

Vrhovni sud u obrazloženju navodi i da u smislu materijalnih dokaza protiv Jelavića postoje samo indicije, koji po stavu Vrhovnog suda, sami po sebi, bez drugih dokaza, nisu dostatni za osuđujuću presudu.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali