MOŽE BITI OPASNO / Koliki treba biti tlak u gumama i kako ga provjeriti? Prometni stručnjak objasnio detalje

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Posebice je štetno i opasno ako je tlak zraka različit na lijevom i desnom kotaču koji su u istoj osi

12.4.2024.
13:59
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Tijekom cijele godine treba podešavati ispravan tlak u gumama. To je od presudnog značenja za prianjanje guma na kolnik, a time na upravljivost, stabilnost i sigurnost automobila, upozorava prometni stručnjak Željko Marušić. Stoga, donosimo odgovore na česta pitanja, koliki treba biti tlak u gumama, kada je preporučljivo kontrolirati tlak u gumama i na koji način se provjerava tlak u gumama.

Image
Praktični savjeti /

Koje su posljedice manjeg tlaka u gumama od propisanog?

Image
Praktični savjeti /

Koje su posljedice manjeg tlaka u gumama od propisanog?

Koliki treba tlak biti tlak u gumama?

"Automobil se dodiruje podloge (kolnika) samo gumama (pneumaticima), površinom četiri ljudska dlana, koji su zaduženi prenošenje pogonskih, kočnih i upravljačkih sila te su od presudnog značenja za vozna svojstva, sigurnost vožnje, trajnost gume i potrošnju goriva. Ovisi o vrsti, veličini i ukupnoj masi vozila te dimenzijama guma", kazao je Marušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako je ukupna masa vozila zbroj osnovne i dopunske mase (osoba i tereta u vozilu), propisani tlak zraka u gumama, posebno za prednje i stražnje, naveden je na naljepnici na središnjem nosaču karoserije, za konkretnu dimenziju guma i opterećenje u vozilu (do dvije osobe/puno opterećenje). Zbog toga ga treba redovito kontrolirati i po potrebi podešavati", naglašava prometni stručnjak.

"Osnovna jedinica za tlak je 1 Pa (Pascal), koja odgovara djelovanju sile od 1 N (Newton) na površinu od 1 m2. Pa je razmjerno mala jedinica, pa je uvedena 100.000 puta veća, bar, koja je približno jednaka kao stara jedinica atm (atmosfera), jer je 1 atm = 1, 013 bar. Dakle 1 bar = 100.000 Pa, pa je za službenu upotrebu uvedena tisuću puta veća jedinica kPa. Kako su na uređajima za mjerenje, analognim i digitalnim, za tlak navedene jedinice bar, a u tablicama na vozilu navedene su potrebne vrijednosti u kPa, treba znati da vrijedi 1 bar = 100 kPa. Tako 220, 240, 260 kPa… (u tablici na naljepnici) znače 2,2, 2,4, 2,6 bar…", objasnio je Marušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada treba kontrolirati tlak u gumama?

Ono što je zabrinjavajuće je da trećina automobila u prometu stalno vozi s preniskim tlakom zraka u gumama.

Image
Foto: Autoportal

"Ispravna guma mjesečno gubi 0,5 posto vrijednosti tlaka zraka u gumama, a kako ga mnogi rijetko kontroliraju i podešavaju, trećina automobila u prometu stalno vozi s preniskim tlakom zraka u gumama. Sniženi tlak zraka u gumama produžuje zaustavni put i povećava rizik zanošenja automobila, te povećava trošenje gume i potrošnju goriva. Posebice je štetno i opasno ako je tlak zraka različit na lijevom i desnom kotaču koji su u istoj osi (sprijeda, odnosno straga). Tlak zraka u gumama preporučljivo je kontrolirati pri svakom punjenju goriva, jedanput u dva tjedna, i obvezno prije svakog dužeg puta, kada je preporučljivo podesiti tlak zraka na vrijednost za puno opterećenje", kazao je prometni stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako provjeriti tlak u gumama?

"Tlak zraka treba provjeravati na benzinskim crpkama, poželjno je na novijima s digitalnim mjeračima tlaka zraka, nakon normalne vožnje (ne nakon brze vožnje autocestom), i po mogućnosti ujutro ili navečer (ne pri visokim dnevnim temperaturama). Naime, zagrijavanjem gume raste tlak zraka u gumama, pa je mjerenje i podešavanje najvjerodostojnije. Preporučljivo je i nabaviti pumpu, nožnu ili električnu za kućno podešavanje tlaka u gumama, ali preporučljivije je to raditi na benzinskim crpkama, gdje su uređaji baždareni i provjerava se njihova ispravnost. U pravilu najbolje je postaviti tlak zraka u gumama za puno opterećenje automobila, jer je bolje da je malo viši od potrebnog, nego niži", kaže Marušić.

POGLEDAJTE VIDEO: Pomoćnik načelnika otkrio detalje o novim kamerama koje su postavljene na prometnicama

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo