SKROJEN PO NAŠOJ MJERI / Vozila sam SUV koji Hrvati obožavaju: Pun je naprednih opcija i odiše luksuzom, a dolazi i na 'poziv'

U rubrici 'Ženski kut' testirali smo Hyundai Tucson, plug-in hibrid, koji krase fora vanjski izgled i luksuzna unutrašnjost

15.1.2023.
22:54
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U rubrici Ženski kut nedavno smo imali prilike testirati Hyundai Tuscon, korejski SUV skrojen po mjeri Europljana. Ovaj automobil prodaje se diljem svijeta, a do sada je u ove četiri generacije prodan u sedam milijuna primjeraka. Hyundai Tucson nalazi se i među najprodavanijim SUV-ovima u Hrvatskoj.

Naša testna verzija bio je plug-in hibrid s 256 konja i baterijom od 13 kWh, koja će biti dovoljna da prijeđete nekih 50 kilometara. Zanimljivo, čak i kada je baterija prazna auto radi kao svi drugi hibrid, odnosno pri malim brzinama radi na struju jer se baterija puni i motorom.

Tucson je jedna od onih automobila za koje ćete reći 'wow' čim ga vidite. Njega krasi totalno revolucionarni dizajn koji u Hyundaiu nazivaju 'Sensuous Sportiness'. Ono što kod njega upada u oči je prednja maska u koju su uklopljena prednja svjetla. Za njih Hyundai kaže da su „skrivena“, a mora se priznati, svjetla u mraku izgledaju zaista brutalno.

shimmer fallback
shimmer fallback

Američki stil

U automobilu se sjedi povišeno i SUV-ovski, a sama kabina djeluje "američki". Naš testni model stigao nam je sa svijetlim, kožnatim sjedalima koja još dodatno vizualno povećavaju kabinu. U ovoj svijetloj varijanti, sjedala se doimaju jako luksuzno, a mogu se ugrijati, ohladiti te imaju i opciju memoriranja.

shimmer fallback
shimmer fallback

Vozačima je na raspolaganju displej dimenzija 10,25 inča na kojem se nalaze sve relevantne informacije koje možete pratiti u vožnji, a od nekih dodatnih sigurnosnih opcija, svakako treba istaknuti kameru koja vam pokazuje mrtvi kut u trenutku kada upalite žmigavac.

shimmer fallback
shimmer fallback

Istih dimenzija je i glavni ekran koji je tehnološki napredan te nudi razne mogućnosti, opcije i funkcije. Ispod glavnog ekrana izvučeni su prečaci za pojedine funkcije koji se namještaju na dodir te klima, koja se isto namješta na dodir. Nekima će to možda biti nepraktično jer su navikli na dobre stare tipke, no ovo sofisticirano namještanje ostavlja dojam luksuza. Kada tome dodamo neke detalje kao primjerice dijamantni reljefni uzorak na ručicama za svjetla i pokazivače smjera, tada ćete shvatiti koliko je ovaj automobil drugačiji.

Tucson dolazi 'na poziv'. Odnosno, na daljinskom ima opciju da ga izvučete iz parkinga bez da sjedite za volanom, što je super za uska parking mjesta.

shimmer fallback
shimmer fallback

Od fora stvari, svakako treba istaknuti i diffuse gumb, a kada ga upalite, zrak će vam puhati duž cijele ventilacija koja se proteže kokpitom. Također, zgodna je i zaštita od sunca, koja se dodatno izvlači sa strane tako da ćete biti sigurni da vam sunce neće 'tući u oči'.

Prostrano je i straga, gdje će putnici uživati u nekim fora opcijama kao što su grijana sjedala, posebna klima, na stakla možete navući zaštitu od sunca, a moći ćete i pomicati suvozačko sjedalo ako vam slučajno smeta. Hyundai kaže da u novoj generaciji vozila, putnici straga imaju 2,6 centimetara više u odnosu na prošli model.

shimmer fallback
shimmer fallback

Prtljažnik hibridnog modela zapremnine je 558 litara, dok se kod 'običnih' modela poveća i zapremnina prtljažnika koja iznosi 620 litara.

shimmer fallback
shimmer fallback
shimmer fallback
shimmer fallback

Tucson ima more sigurnosne opreme zahvaljujući sustavu Hyundai SmartSense, a u ponudi je široka lepeza motora pa tako potencijalni kupci mogu odabrati od benzinca (s blagim hibridom), dizela, običnog hibrida pa do plug-in hibrida. Cijena mu starta od 26.189 eura, dok se naš testni model može nabaviti za 44.583 eura. Što se potrošnje tiče, vozite li samo na benzin, trošit ćete u prosjeku oko osam litara.

shimmer fallback
shimmer fallback

Ono što osvaja kod Tucsona je njegov moćni izgled koji uparen s luksuzom iznutra čini savršen spoj. Tucson je drugačiji, u njemu ćete se osjećati drugačije kada ga vozite.

shimmer fallback
shimmer fallback

Moćna krstarica

Moj prvi dojam vožnje bio je kao da letim s njim, a ne da se vozim. Nevjerojatno nešto. S jedne strane, taj je auto jako jednostavan za korištenje, dok je opet tehnološki jako napredan. Neke funkcije i opcije koje ima Tucson, inače se viđaju u puno luksuznijim i skupljim automobilima.

shimmer fallback
shimmer fallback

U Tucsonu ćete se osjećati sigurno, ali i jako moćno. Izgledom osvaja, drugačiji je od konkurencije pa ćete u njemu biti istaknuti gdje god se nađete.

shimmer fallback
shimmer fallback

Iako ima snage, auto je zapravo prava krstarica s kojom ćete guštati u vožnji. On, kada sve sumiramo, ima sve što jedan obiteljski automobil treba imati – prostran je, praktičan, jako siguran te tehnološki napredan. Ne čudi zapravo što je među onim automobilima koji se itekako rado kupuju…

Image
DETALJI KOJI ČINE RAZLIKU /

Ove stvari su me oduševile na novom Hyundai Tucsonu

Specifikacije

Hyundai Tucson PHEV 1.6T 4WD 6AT

Paket opreme: PREMIUM

Motor: Benzin + elektro, 4 cilindra, 1598 cm3

Pogon: 4x4

Snaga: 265 KS

Okretni moment: 350 Nm

Ubrzanje 0-100: 8,2 sek

Maksimalna brzina: 191 km/h

Mjenjač: Automatski, 6-stupnjeva

Prosječna potrošnja na testu: 8,6 l/100km (vožnja samo na benzin)

Doseg na bateriju: 50 km

CO2: 31 g/km

Cijena osnovnog modela: 26.190 eura

Cijena testnog modela: 44.583,31 euro.

shimmer fallback
shimmer fallback

Ostale testove automobila provjerite u našoj stalnoj rubrici Ženski kut.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču