Znanstvenici iz Oregona patentirali su novu vrstu morskih algi koje imaju okus po slanini kad se ispeče.
Alga, koja pripada u skupinu crvenih morskih algi, izgleda poput prozirne crvene salate i ima dvostruko veće hranjive vrijednosti od kelja i raste vrlo brzo. Jesmo li spomenuli da ima okus po slanini?
Crvena alga po okusu slanine
Novi soj je vrsta crvene alge koja uglavnom raste u Pacifiku i na atlantskoj obali. No, znanstvenik Chris Langdon je shvatio da ima pune ruke posla s nečim što ima puno više potencijala kad je njegov kolega Chuck Toombs posjetio njegov ured te ugledao rastuće alge. Toombs je rekao da misli kako alga po okusu slanine može biti novi potencijal za pokretanje industrije u Oregonu.
Tako su napravili namirnicu koja u sebi ima proteina i dvostruko veću nutritivnu vrijednost od kelja, a ima dobru aromu.
Novu vrstu algi razvijali su dugih 15 godina, a priarni cilj im je bio napraviti supernamirnicu kojom bi se hranile industrijski proizvedene školjke u Aziji, koje se ondje dobro prodaju, poput školjke 'petrovo uho' ili morskih puževa.
Testiranja su na kraju pokazala da bi ljudi mogli imati izuzetne koristi od konzumiranja ove alge pa su ako napravili namirnicu koja je ukusna i zdrava.
S obzirom da je pečena slanina jedna od omiljenih namirnica Amerikanaca, znanstvenici tvrde da bi njezina aroma bila logičan izbor kao dodatak algama.
Zato su svoj novi proizvod već i zaštitili patentom.