Sintetičke kemikalije i plastika mogu se pronaći u svakom kutku našeg svijeta, od najvećih dubina oceana, pa sve do naših utroba i unutrašnjih organa djece.
Takva situacija mogla bi drastično oslabiti naš imunološki sustav, izjavila je poznata aktivistica za zaštitu okoliša Erin Brockovich u članku za The Guardian u kojoj istražuje posljedice na reproduktivne organe, opisane u knjizi Countdown, autorice Shanne Swan.
Prema Swaninom istraživanju, kemikalije koje se nalaze u okolišu već su povezane s brojnim promjenama u našim tjelima, uključujući i opadanje broja spermija. U Swaninoj studiji iz 2017. navodi se i da bi te kemikalije mogle utjecati na bebe, koje se posljedično rađaju s manjim penisima.
Točka bez povratka
Neke od tih kemikalija, primjerice polifluoroalkilne tvari (PFAS), posebice su zabrinjavajuće jer se ne raspadaju u prirodi. Što više plastike dolazi u okoliš, to smo sve bliže točki bez povratka.
U knjizi Swan dolazi do nekih zabrinjavajućih zaključaka – današnji muškarac ima polovinu broja spermija koju je imao njegov djed, a žena u dvadesetim godinama je manje plodna nego njezina baka kada je imala 35 godina.
PFAS kemikalije samo povećavaju navedene probleme, a shodno tome testisi su sve manji, spermiji sve rjeđi, a duljina penisa sve kraća.
Svaka država drukčije pristupa navedenim problemima – dok Europa postavlja limite na toksične kemikalije koje bi mogle ugroziti reproduktivno zdravlje, SAD još uvijek zaostaje s reguliranjem.
Regulatorna tijela pak neke kemikalije dopuštaju, dok druge zabranjuju. Jedna od nedavnih kemikalija koja je limitirana u uporabi u kozmetičkim proizvodima jest triclosan, antibakterijski i antifugalni sastojak koji se koristi u mnogim sapunima te dezificijensima, a koji nije više učinkovit od običnog sapuna i vode. Naprotiv, smatra se kako može pojačati otpornost bakterija na antibiotike, a pojačava i alergije. Svejedno, dopušten je u maloj količini u određenim proizvodima u kućanstvu i u proizvodima za osobnu njegu, a koristi se i kao biocidni pripravak u proizvodnji i konzerviranju hrane.
Brockovich navodi da su ovakve kontaminacije opasnim kemikalijama globalni problem, a posebice i zato što utječu na našu sposobnost razmnožavanja.