kako je piti i kuhati? / Svjetski dan kave: je li ovaj omiljeni crni napitak nacionalno piće ili nacionalna ovisnost?

Ako još niste popili svoju šalicu kave na dan, sada je kasno za to. Ali nije kasno da obilježimo Svjetski dan kave. Nakon vode, upravo kavu pijemo najviše i najčešće. Pijemo je svaki dan, a nitko o njoj nije ovisan, ili barem to ne zna. A kako kavu treba piti i kuhati, naučila je i naša reporterka

29.9.2015.
22:35
VOYO logo

Turska ili espresso, s milijekom ili bez... Prvu jutarnju obično kuhamo sami, a ne znamo što pritom pogrešno radimo. 

"Kava voli svježe mlijeko, jer trajno mlijeko kvari okus kave", kaže barist Nik Orosi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Greška broj dva je - šećer.

Šećer u kavi je najveće zlo! Stavljate li mineralnu u šampanjac?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuhate li takozvanu tursku kavu, bolje je to raditi ovako.

"Kavu i vodu zajedno kuhati i kad vidite prvi mjehurić da vrije, maknete je s vatre", savjetuje barist Orosi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispijanje kave je ritual, važno je s kim je pijemo i gdje, ali i zašto nam prija.

"Volim je zbog okusa. Mnogi kažu 'pijem je jer me drži budnim', no kod mene nema razlike, mogu je piti i otići na spavanje ili ostati budna pola noći", kaže Julija iz Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A istina je i da kava stvara ovisnost. 

"Kofein djeluje na centralni živčani sustav tako da ga podražuje, razbuđuje ga, diže ga, kako bi rekli oni ovisnici o sredstvima ovisnosti. Čovjek postaje budniji, spremnniji za nekakvu akciju, bolja je koncentracija", kaže psihijatar Vlado Jukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, u 35 godina karijere, kaže doktor Jukić, nikada nikoga nije liječio od ovisnosti o kavi.

Kofein, najvažniji sastojak, istodobno  je i dobar i loš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobre strane kave su andioksidativno djelovanje polifenolnih komponenti. Također, stimulativni učinak kofeina, protuupalno djelovanje i regulacija metabolizma. S druge strane, negativni učinci su povišenje krvnog tlaka, preosjetljivost na želučani sustav", kaže nutricionistkinja Karmern Matković Melki.

Zato, ne treba pretjerivati. Tri kave na dan nutricionisti još toleriraju. A pijete li je u dobrom društvu, lakše će pasti na želudac i četvrta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo