Škropljenjem trsa obilježeno je Vincekovo. Tradicija je to ponajviše u kontinentalnim dijelovima Hrvatske. Uz tradicionalne pjesme i ples, čašu vina i domaće mesne delicije slavio se početak nove vinogradske godine.
Nakon blagoslova svećenika najvažnija je rezidba, ali i zalijevanje trsa dobrom kapljicom. Na koncu ga se dariva domaćom kobasicom.
"Ne smijemo imat preko dvije i pol kile grožđa po trsu da nam bude slador i da nam bude vino kvalitetno", pojasnio nam je Mirko Pofuk, Udruga vinogradara i vinara "Brina".
Po kvalitetnim vinima i rodnim vinogradima, zelinski kraj oduvijek je poznat. Uz Martinje, Vincekovo im je omiljena manifestacija.
"Priča o vinu je najslađa priča. Najkvalitetnije vino je zelinsko vino, kaj da vam velim", nadodaje Pofuk.
Najviše se diče svojom kraljevinom.
"Svi gosti, svi turisti sve više cijene autohtone sorte i Kraljevina tu svakako ima za ponuditi, to nije samo vino, to je i pjenušac od kraljevine i na to smo ponosni", kazao je Hrvoje Koščec, gradonačelnik grada Sveti Ivan Zelina.
Uživanje u vrsnoj kapljici u Zelini ili diljem Hrvatske na Vincekovo je potpuno ukoliko vozači potom za volan ne sjednu jer policija sve budno prati.