Šest je dana do Badnjaka i velike odluke: koje i kakvo božićno drvce odabrati? Plastično, u tegli, domaće ili iz uvoza, preko interneta ili od danas i uživo na ulicama. I ono najvažnije po kojoj cijeni?
Počela je potraga za najvažnijim ukrasom u kući, božićnim drvcem. Svi traže ono savršeno, a da slučajno ne bi ostali bez njega i ranije kreću u nabavku, ili barem u razgledavanje onoga što se nudi.
„Volim da su široki borovi, da su visoki i razgranati. I da ga što duže imam. Ne volim kad kupim bor, recimo platim 500 kuna i onda mi se olinja za kratko vrijeme“, kazala je Danijela iz Zagreba,
„Najbitnije mi je da je jela i da mi ne padaju odmah iglice. I da mi stane u prostor, da nije preveliki, a da je opet, onako malo puniji“, objasnila je Magdalena iz Zagreba.
„Da je malo veći od mene. I cijena mi je bitna!“, rekao je Marin iz Zagreba.
Drvca domaćih uzgajivača koja se sijeku na dan prodaje, ili nekoliko dana prije bolji su izbor od uvoznih iz Danske i Nizozemske koja stoje još od sredine studenoga. Iz godine u godinu, sve je popularnija online prodaja.
„Do sad je otišlo oko 500 komada preko interneta, oni su manje više svi dostavljeni. Dosta ljudi je došlo kod nas i u rasadnik, a sad ovo što je ostalo riješit ćemo na štandu“, kazao je Zvonimir Crnković, uzgajivač božićnih drvca.
Što se tiče cijena, božićna su drvca nešto skuplja nego lani. Obična smreka u prosjeku košta između 100 i 150 kuna. Najpopularnija srebrna smreka od 200 do 350, dok se nordijska jelka s mekanim iglicama može nabaviti za 250 do 400 kuna.
Svake godine, građani se postavljaju isto pitanje, kako što dulje sačuvati svoj bor?
„Važno je da drvce nije negdje blizu izvora topline, blizu radijatora ili nekakve grijalice. Najviše ih smeta to nekakvo isušivanje u zatvorenom prostoru, tako da bi trebalo prostor koji put provjetriti“, poručio je Crnković.
Uz izbjegavanje topline, preporučuje se i povremeno zalijevanje drvca. Uz ova dva savjeta bor će zadržati svoj mirisi, ali i sve iglice na broju.