Kako prenosi "BBC", japanski naučnici su predstavili dva robota koji upozoravaju ljude na loš zadah i neprijatan miris nogu.

Jedan od robota je napravljen u obliku ženske glave na postolju koja otkriva loš zadah onoga ko u nju dune. Kada korisnik dune u humanoidnog robota, koji se naziva Kaori, može da očekuje odgovore u rasponu od onoga da mu je dah svež kao citrus do proglašavanja vanrednog stanja zbog smrada.

Drugi robot je u obliku psa koji njuši korisnikova stopala. Zove se Šuntaro i svojom "njuškom" analizira miris korisnikovih nogu. Kada je zadovoljan mirisom, robot zasvira Betovenovu "Petu simfoniju", ako je miris neprijatan zavija, a u ekstremnim slučajevima "pada u nesvest".

Roboti u sebi imaju ugrađene senzore koji mogu da kreiraju hemijske uzorke koji se podudaraju sa određenim mirisima. Podatke zatim procesuira ugrađeni računar i diktira odgovor robota.

Robote su razvili japanska kompanija "CrazyLabo" i tehnološki fakultet "Kitakyushu", a nameravaju da ih iznajmljuju za zabave.