U mnoštvu priča o mladima koji trbuhom za kruhom idu put Irske ili Njemačke, rijetko se spominju one potpuno suprotne: priče o mladima koji su iz bijelog svijeta odlučili preseliti u Hrvatsku. Razgovarali smo zato s Japancem i Amerikancem koji su učinili upravo to. Doznajemo zašto vole Hrvastku više od svoje domovine.
Matt i Tetsuya u Hrvatskoj su se, kažu, odlično snašli. Matt je došao u posjet, a dvije godine kasnije više i ne pomišlja na odlazak.
"Trebao sam biti tu samo tri mjeseca, ali dvije godine kasnije ja jednostavno volim ovo mjesto tako da sam odlučio ostati", rekao je koboabar Matt Moyers.
Tetsuya je šest godina radio u Njemačkoj, a poslije Düsseldorfa, Frankfurta i Berlina, je zaključio kako mu trebaju sunce i more.
"Moj rodni grad je Okayama i on izgleda kao Split, između planine i mora. Nedostajalo mi je more pa sam ostao", kaže kuhar Tetsuya Sakata.
Gosti su s netipičnim splitskim ugostiteljima oduševljeni.
"Dobro je to internacionalno iskustvo. Vidi se da je Tetsyua radio u Njemačkoj, a opet Matt dolazi iz Amerike gdje je drugačija kultura tako da je osvježenje na našim prostorima", smatra Dino iz Splita.
"Poznavala sam Matta i Tetsyua i prije. Znala sam što donose sa sobom tako da sam odmah znala da će se uklopiti“, govori Alena iz New Orleansa.
Zanimalo nas je koje su im tri najbolje stvari u Hrvatskoj.
Za Matta su to priroda, hrana i ljudi, a za Tetsuya su to Hrvati i prekrasna hrana. Dodaje i da je sretan što je ovdje.
S lošim stvarima nismo htjeli pretjerivati pa smo ih zamolili da nam navedu samo jednu, po njima, najveću manu lijepe naše.
"Ako bi jednu stvar u Hrvatskoj mogao promijeniti, olakšao bi pokretanje posla poduzetnicima", smatra Matt. S njim se slaže i Tetsuya Sakata: "Ovdje ima puno papirologije oko ugovora ili dozvola i dugo se ti papiri čekaju."
No, pitanje je koliko će dugo uživati u blagodatima jer Matt, koji inače ima i hrvatske korijene nije uspio dobiti i naše državljanstvo. Šteta jer, kako kaže, vidi puno više prednosti nego mana života u Hrvatskoj.