Grobar i maslinar - i to na istom mjestu. Kad završi posao
grobara, Krunoslav Banić se bavi maslinama koje
je na omiškom groblju sam posadio prije 20 godina. Proizvodi i
ulje pomalo morbidnog imena - 'Ulje naših pokojnika'.
Na nedavnom natjecanju kvalitete ekstradjevičanskih maslinovih
ulja Udruge maslinara Paićuša Pisak, među 150 uzoraka iz cijele
države, Krunino ulje je ocijenjeno desetim po kvaliteti.
Ipak, maslina nema puno, a u rodnim godinama daju svega 40-tak litara ulja. Nema ga za prodaju, ali grobar-maslinar je zadovoljan.
"Samo malo ga imam za sebe i svoju familiju, ali to je dovoljno", kaže Kruno.
Iako su mu masline na radnome mjestu, svoj posao grobara zbog toga nikad nije zanemario.
"Za vrime ljeta znam doći zaliti masline, dok se drugi kupaju. Meni je to gušt. Netko se voli kupati, ali ja ne", kaže Kruno.
Ulje naših pokojnika možda nije najprimamljivije ime, ali Krunoslav ponosno kaže - tko god ga je probao - htio je još!